divendres, 28 de desembre del 2012

Resum del 2012 a Tercera (Part 1)

S'acaba l'any i toca fer balanç. Com sempre faig, els registres, les dades, tindran pes específic en aquest balanç. Presento tot seguit els principals registres aconseguits a Tercera durant el 2012. S'hi compten els partits implicats durant aquests 12 mesos al grup V, a més del paper als play-off dels 4 equips que ens hi van representar el maig-juny passat.

Aquest any han disputat la Tercera 25 equips
2 van ascendir a Segona B: Prat i Espanyol B (aquest últim administrativament)
3 van descendir a Primera Catalana (Vilanova, Amposta i Masnou)
5 van ascendir de Primera Catalana (Figueres, Rapitenca, Vilassar de Mar, Júpiter i Palamós)
15 han disputat el 2012 íntegrament a Tercera (Manlleu, Pobla Mafumet, Cornellà, Santboià, Terrassa, Rubí, Vilafranca, Olot, Castelldefels, Gavà, Europa, Muntanyesa, Balaguer, Vic i Gramenet)

Només 4 líders
La categoria només ha conegut 4 líders. L'any es va iniciar amb coliderat entre Prat (al davant per diferència de gols) i Terrassa; i es tanca amb el liderat còmode de l'Olot.

El Prat, campió final // Alex Gallardo
  • Prat. 17 jornades. Va iniciar el 2012 com a líder i va ser el gran dominador de la Tercera 11/12 a la segona volta. Només va veure's allunyat del liderat en 2 jornades del segon tram de curs i va assegurar-se el campionat amb 4 jornades de marge. La resta, ja la coneixeu. 
  • Cornellà. 13 jornades. Va iniciar la temporada 2012/2013 confirmant que eren un dels grans candidats al campionat final. Va mantenir-se invicte fins la jornada 13, quan el Júpiter va fer esclatar el Nou Municipal (0-2). A la jornada 14 perdia el liderat, i tanca el 2012 a la tercera plaça.
  • Olot. 4 jornades. Mantenia un interessant frec a frec inicial el curs 2012/2013 amb el Cornellà. Perdia primer (a Manlleu), però la regularitat posterior li donava el liderat a la jornada 14. una posició de privilegi que assegurava i consolidava, tancant l'any amb 7 punts de marge sobre el principal perseguidor, l'Europa.
  • Terrassa. 3 jornades. Començava l'any colíder, tancava la primera volta del curs 2011/2012 al capdavant i a l'inici de la 2a volta es col·locava a dalt de tot en dues jornades. Després, l'equip s'enfonsava, convertint-se en el primer campió d'hivern en 25 anys que no acabava entre els quatre primers.
Va ser campió d'hivern 11/12 el Terrassa, després de superar el Muntanyesa el 7 de gener, i s'ha assegurat el campionat d'hivern matemàtic l'Olot, gràcies al triomf contra la Pobla Mafumet el 23 de desembre.


13 equips en play-off
L'any es va obrir així: Prat-Terrassa-Espanyol B-Pobla Mafumet; i es tanca així: Olot-Europa-Cornellà-Manlleu. Enmig, 13 equips han passat per les places de privilegi.


  • Pobla Mafumet. 21 jornades. 15 durant el tram del curs passat (en què va acabar quart, arribant a 3a ronda del play-off) i 6 de l'actual temporada, amb una última aparició a la jornada 13.
  • Prat. 20 jornades.Última jornada de la primera volta i tota la segona volta del curs passat, sent l'únic equip que s'hi va mantenir durant les 19 jornades.
  • Manlleu. 20 jornades. 11 jornades del curs passat (amb el tercer lloc final com a gran premi) i 9 jornades de l'actual. L'esglaó més alt, el tercer lloc repetit també enguany entre les jornades 9 i 11.
  • Cornellà. 17 jornades. Únic equip que ha estat en play-off durant tota la Tercera 2012/2013 disputada fins ara, amb 13 jornades seguides de liderat i l'actual tercer lloc. No es trobava en zona de play-off des del curs 2010/2011.
  • Olot. 16 jornades. El líder de la categoria al final de 2012 agafava el liderat a la catorzena jornada, i arriba al canvi d'any amb 7 punts de marge sobre l'Europa.
  • Espanyol B. 16 jornades. El màxim favorit a l'inici del curs passat va ser en 16 de les 20 jornades de la 11/12 disputades el 2012 entre els quatre primers, destacant les últimes 14 jornades, en què va assolir el segon lloc final.
  • Terrassa. 13 jornades. Va començar el 2012 colíder, va assegurar el liderat al final de la primera volta, però després es va diluir. Va abandonar el play-off per últim cop la jornada 32 del curs passat.
  • Europa. 12 jornades. Després d'un 11/12 de final amarg, els graciencs començaven el nou curs amb molta empenta, i tanquen l'any a la segona posició.
  • Vilafranca. 5 jornades. Els homes de Puchi es van endur el títol d'equip revelació el curs passat, aconseguint situar-se entre els 4 millors entre les jornades 23 i 27.
  • Castelldefels. 3 jornades. Les 3 inicials de la temporada en curs, que els grocs van iniciar amb 6 punts de 6 possibles.
  • Santboià. 3 jornades. Entre les jornades 7 i 9 del curs actual, en què, amb Miguel López a la banqueta, van encadenar diversos resultats positius.
  • Palamós. 1 jornada. Motivat pel 0-3 aconseguit a Can Peixauet en l'estrena del curs actual.
  • Figueres. 1 jornada. Amb una quarta plaça a la jornada 5 de la temporada actual.

Gols i golejadors

Carlos Martínez, màxim golejador en l'any natural // Martí Albesa - UEOlot.com

Obria l'any com a màxim golejador del campionat Xavi Molist (Terrassa), amb 12 gols.
Tanca l'any com a màxim golejador del campionat Carlos Martínez (Olot), amb 15 gols.

El primer gol de l'any el marcava Cristian Venzal (Santboià).
L'últim gol de l'any el marcava Carles Güell (Terrassa).

El màxim golejador a l'any natural ha estat Carlos Martínez, amb 24 gols (9 al Terrassa i 15 a l'Olot), seguit d'Enric Gallego, autor de 19 dianes.

Titulars
El Prat, millor equip del 2012 a Tercera

Més enllà del campionat i de l'excel·lent ascens a Segona B, les xifres també determinen que l'AE Prat és el millor equip dels 25 que han competit a Tercera el 2012. El criteri, comptar la mitjana de punts sumats per partit (valor per relacionar, per igual, els punts assolits pels 25 equips que han disputat la Tercera enguany). Supera, per molt poc, el Cornellà i l'Olot. El Cornellà és, de fet, l'equip que més punts ha sumat, en valor absolut, durant el 2012, 70.

El Masnou, pitjor equip del 2012 a Tercera


El conjunt maresmenc i el Júpiter han sumat 13 punts aquest 2012, el mínim en valor absolut, però els masnovins ho feien amb 4 partits més disputats i, per tant, són l'equip amb menys encert de l'any a la categoria. Palamós, Amposta i Balaguer els segueixen a la part baixa.


Classificació dels 25. A la dreta, el valor punts sumats per partit disputat:


En valor absolut, la classificació seria la següent, sense tenir en compe, lògicament, les diferències de partits disputats:


L'Espanyol B, el més golejador

Els de Raúl Longhi, que van acabar segons el curs passat i ascendien a Segona B comprant una plaça, són el màxim golejador de l'any a la categoria, amb una mitjana d'1'71 gols per partit, amb les dianes de Bacari (21 gols) i Christian Alfonso (16), al capdavant. Completen el podi de golejadors el Cornellà (1'62 gols per partit en 37 duels disputats) i el Rubí (1'57). El Cornellà, a més, és l'equip que ha marcat més gols a la categoria enguany, 60.

Bacari, màxim golejador de l'Espanyol B / Ferran Casals

El Masnou, el menys golejador

A més de ser l'equip que menys ha sumat el 2012, el conjunt maresmenc, ara al grup 1 de Primera Catalana, és també el que menys gols marcava a Tercera, amb una mitjana de 0'67 gols per partit. No arribaven tampoc al gol marcat per partit disputat el Castelldefels (0'86) i el Balaguer (0'97). Classificació completa, amb partits disputats, gols anotats i mitjana de gols per partit:


La Rapitenca, equip menys golejat

El conjunt ebrenc acaba el 2012 com l'equip que menys gols encaixa de mitjana per partit. 0'71 gols en contra per duel disputat, gràcies a una arrencada molt solvent al darrere. Completen el podi el Prat (0'82 gols/partit) i el Cornellà (0'89). Mantenen una mitjana de menys d'un gol per partit el Manlleu, l'Europa i l'Espanyol B, i la Grama clava la diana per duel (37 en 37 partits).

L'Amposta, equip que més encaixa

Un altre conjunt ebrenc, l'Amposta, tanca el 2012 amb la major mitjana de gols encaixats a Tercera, superant els 2 per partit (2'35 gols per partit). El Palamós (1'88 gols en contra per partit) i el Masnou (1'81) el segueixen com a equips amb més dianes en contra. Classificació completa amb partits, gols encaixats i mitjana:


El Part, l'equip que més ha guanyat

El campió del curs passat i equip ascendit a Segona B tanca el 2012 com l'equip amb més percentatge de victòries en tots els duels disputats a la categoria, més del 54%. Qui ha sumat més victòries en valor absolut és el Cornellà, segon equip amb millor percentatge (54'05%). Superen el 50% de victòries el Figueres (gairebé el 53%) i l'Olot (51'35%).

El Masnou, el que menys ha guanyat

El CD Masnou, descendit el curs passat a Primera Catalana, tanca el 2012 amb poc més del 14% de triomfs. Dos nouvinguts aquest curs que han guanyat 3 triomfs en l'arrencada, Palamós i Júpiter, l'acompanyen a la part baixa (17'65%). Classificació completa amb victòries, partits disputats i percentatge sobre el total:


La Rapitenca, reina de l'empat

El conjunt ebrenc ha empatat gairebé la meitat dels duels que ha disputat a Tercera aquest 2012. N'ha igualat 8 de 17 disputats. El Manlleu és qui més empats ha sumat en valor absolut, 17, i el segon amb més pes dels empats, 4 de cada 10 (41'46%). En un registre similar se situa la Grama (40'54% d'empats aquest 2012).

El Figueres, cara o creu

La UE Figueres, en canvi, amb prou feines ha empatat un de cada deu partits que ha disputat a Tercera el 2012 (l'11'76%). No arriben al 20% de duels empatats tampoc el Masnou (19%) i l'Amposta (15%). Classificació completa amb els partits empatats, els disputats i el seu valor relatiu en tant per cent:


El Manlleu, qui menys ha perdut

L'AEC Manlleu tanca el 2012 sent l'equip amb menys derrotes en tant per cent, amb poc més del 17% dels partits perduts. Es queda ben a prop el Prat, l'equip amb menys derrotes del 2012 (només 4, com la Rapitenca), que supera per poc el 18%. Es queda també per sota del 20% el Cornellà (18'92%).

El Manlleu, qui menys ha perdut // Artur Tura - Torneig d'Històrics

El Masnou, qui més ha perdut

El conjunt maresmenc tanca el 2012 amb 2 derrotes de cada 3 partits disputats a Tercera (un 66'67%), amb 14 derrotes als 21 duels disputats. El segueixen a la part baixa l'Amposta (60% de derrotes) i dos equips de l'actual Tercera que superen el 50% de derrotes, el Júpiter (58'82%) i el Palamós (52'94%). Classificació completa amb derrotes, partits disputats i valor relatiu de les derrotes, en tant per cent:


L'Europa, l'equip més rendible

Els escapulats són l'equip que més punts ha tret dels gols que ha marcat aquest 2012. Amb 42 gols ha sumat 59; el que és el mateix, cada gol li ha donat a l'Europa 1'405 punts. Segueix el conjunt gracienc a la llista de rendibles el Castelldefels (1'38 punts/gol) i la Rapitenca (1'35 punts/gol).

L'Europa tanca el 2012 amb un somriure / David Grau - CEEuropa.cat

L'Amposta, el menys rendible

Al CF Amposta 30 gols anotats li van donar per sumar 18 punts. El que és el mateix, 0'6 punts per gol anotat, la pitjor ràtio de la categoria. Segueixen els ampostins per la part baixa el Júpiter (0'72 punts/gol) i el Palamós (0'82 punts/gol). Classificació completa amb la ràtio punts per gol a la dreta.



L'any es tanca amb 371 partits disputats de competició regular (37 jornades, 20+17, i la segona part de l'Europa-Masnou endarrerit de 2011), més 16 partits més dels equips que van fer play-off.

Aquestes són, doncs, les xifres del 2012 a la Tercera Divisió.



3 comentaris: