dimecres, 19 d’agost del 2015

Tornar (Prèvia Temporada 2015/2016)

Aquest proper cap de setmana s'han acabat les proves. Sí, continuarem vivint futbol d'estiu, la majoria estareu (o estarem...) de vacances, però la cosa ja va de debò. Torna la lliga al grup català de Tercera, i ho fa amb un dels panorames més oberts dels últims anys. Aspirants al títol, equips amb ganes de gresca, nouvinguts, conjunts que volen sorprendre al segon any, banquetes noves... d'al·licients no ens en falten! La lliga 2015/2016 ja és aquí!





Des de tercera.cat ens hem plantejat fer una prèvia diferent. Sí, a la pràctica reunirem arguments a favor de cada una de les 20 candidatures a complir amb els objectius, intentarem penjar poques etiquetes (no prometem res) però hem buscat un pretext diferent de l'habitual a l'hora d'enumerar els protagonistes del nou any.

Durant l'estiu hem completat el nostre particular Quadern, amb els deures que ens vam autoimposar amb el Necessita millorar... del curs passat. Som autocrítics, sempre hi ha coses a polir. I si fa un any repassàvem l'oferta curricular del grup català de Tercera, assignatura per assignatura, enguany hem aprofundit en un dels temes que ens costen més, la conjugació dels verbs. Ja sabeu, tres conjugacions, diversos temps verbals (indicatiu, subjuntiu, condicional, imperatiu...).

La Tercera no deixa de ser una Torre de Babel en què s'hi creuen molts verbs (manifestació escrita d'una acció) i en què molts cops es passa de condicionals a imperatius, de subjuntiu a indicatiu, en 90 minuts.

20 equips, 20 verbs.

Ascó: REPETIR
El curs passat del FC Ascó va ser un èxit global tancat amb un fracàs parcial... d'aquells que, per ser l'última cosa que recordes, et sembla que ho taquen tot. Però no és així en el cas asconenc. L'últim campió del grup català de Tercera repetirà el curs al grup dels favorits, sens dubte. Té el títol a les vitrines i ha mantingut la major part del bloc guanyador de l'any passat.

L'Ascó és el primer campió amb opció a defensar títol en vuit anys // Iris Solà - FC Ascó
Europa: REINVENTAR-SE
A Gràcia enguany tenen ganes de gresca, potser com sempre, però d'una forma diferent. L'Europa tancava el curs passat una etapa d'èxit amb Pedro Dólera al capdavant. El primer equip va ressorgir per sumar tres play-off consecutius i endur-se una Copa Catalunya. Ara, amb tot el pes de la glòria al damunt, Albert Poch agafa les regnes d'un club que anhela créixer i fer una passa endavant, és a dir, reinventar-se amb part dels recursos heretats. Els objectius dels escapulats segueixen sent els més alts, però necessiten donar la volta al seu plantejament. Un rentat de cara per esdevenir, per fi, allò que des de fa tants anys persegueixen.

L'Europa, molt renovat, aspira a tot // Àngel Garreta - CEEUROPA.CAT

Figueres: CREURE
La Unió suma un any més a Tercera, la categoria on més temps ha militat des de la seva refundació. El club dels ascensos s'ha estabilitzat a la màxima categoria del Principat fins a perfilar-se com un equip guerrer i amb altes aspiracions. A Figueres ja van tastar la mel del play-off el curs passat i creuen fermament en les seves possibilitats de repetir fent encara un millor paper. Els Vílchez Boys van tornar a Vilatenim la mateixa alegria que havia dut l'equip comandat per Arnau Sala fa uns cursos; allargar l'estat d'eufòria només dependrà d'ells. A la Copa Catalunya ja ho han aconseguit.

Vilafranca: ASPIRAR
Si hi ha un club que durant la pretemporada s'ha carregat d'etiquetes positives, sense dubte, aquest ha estat el Vilafranca. Els magnífics resultats del curs passat, Ivan Moreno a la banqueta i els noms que han reforçat la plantilla -que ja destil·lava un gran nivell- han convertit els del Penedès en el favorit de tothom. No sabem si per endur-se el títol, per signar un play-off o per a quina altra fita, però el que està clar és que enguany el Vilafranca aspira a fer un molt bon paper en Lliga.

Els elogis han recaigut sobre el Vilafranca durant tot l'estiu // Àngel Garreta - Torneig d'Històrics

Prat: LIDERAR
"No som el Bayern de Munich". Aquesta ha estat la frase estrella de Pedro Dólera durant les darreres campanyes, una sentència que ara encara el persegueix. Enguany inicia un nou projecte al Prat que, com l'equip bavarès, pretén liderar la seva competició. El fitxatge del tècnic potablava ha estat l'aposta més contundent de l'entitat aquest estiu i, ara, haurà de demostrar la capacitat de lideratge en un entorn que li va agafar el gust a la Segona B.

Terrassa: ASSERENAR
Deixar passar la tempesta, recompletar el nou trencacoscles de nom i asserenar-ho tot per tornar a brillar. David Pirri té feina si vol fer del Terrassa el mateix equip que ha competit els darrers cursos a Tercera. La inestabilitat institucional que ja va marcar el final de temporada el curs passat ha tingut un paper protagonista durant l'estiu, però un cop tancada la pretemporada al club només li queda mirar endavant. Els egarencs tenen moltes peces noves que caldrà encaixar per tornar a fer un equip aspirant a la zona noble. Pirri ja ho va fer la temporada passada, només li cal recordar la lliçó.

Rubí: AJUNTAR
L'equip vallesà manté una peça que ha estat clau des de l'adéu de Martí Cifuentes: Julià Garcia. El tècnic, és el motor que fa girar els engranatges d'una UE Rubí que ja s'ha acostumat a farcir-se de canvis any rere any. Kiki i Marc Garcia són els únics homes que es mantenen respecte el curs passat i seva serà també la feina d'ajuntar un grup renovat que no renunciarà absolutament a res. Com és habitual, els rubinencs voldran primer la permanència, però també ens han acostumat a tenir-los en compte a la part de dalt.

El Rubí pot tornar a treure el cap a la part alta // Àngel Garreta - Torneig d'Històrics

Masnou: ASSEGURAR
El Masnou busca entrar en una nova fase, ja iniciada amb la feina de Miguel López. El tècnic seguirà un curs més a la banqueta maresmenca per convertir els franjirrojos de club ascensor a club motor de la categoria.  Amb les noves incorporacions del curs, barrejades amb la continuïtat de peces clau, els del Maresme es volen assegurar el futur en un campionat cada any més atractiu.

Palamós: COMPLIR
Un altre dels clubs que enguany es podrà permetre el luxe de mirar la part alta de reüll és el Palamós. Si les coses li surten a Joan Màrmol com ha plantejat, les espurnes d'èxit que va mostrar en ocasions la temporada anterior poden adquirir més continuïtat enguany. El degà de Catalunya, només ha caigut en pretemporada conta el Llagostera (de la Liga Adelante) i durant el curs regular vol complir el deure de mantenir la categoria i no abandonar fites més elevades, a mida que avancin les jornades. 

Cerdanyola: INAUGURAR
El Cerdanyola és un club que va a l'alça. Va aterrar a Tercera destinat a patir i va convertir els seus punts febles en elements positius. Aquesta serà la seva tercera temporada al grup cinquè i no el podien encarar de millor manera. Els vallesans estrenen camp de forma regular -Fontetes ja va ser un escenari de joc a finals del curs passat-, i Toni Carrillo ha volgut inaugurar la campanya amb una plantilla molt reforçada, amb homes experimentats i de renom. D'entrada, els verd-i-blancs voldran assegurar-se un anys més a la categoria, però si la guerra s'allarga i el joc acompanya poden donar més d'un ensurt i ser un autèntic maldecap per a molts rivals.

El Cerdanyola estrenarà camp i plantilla aquest curs // CERDANYOLA FC

Peralada: CELEBRAR
L'equip de més al nord de la categoria s'ha renovat de dalt a baix. Nacho Castro va decidir acomiadar-se d'un Peralada lluitador per donar pas a noves idees. Arnau Sala, amb Xavier Punsí d'acompanyant, s'han posat al capdavant de l'equip altempordanès per reformar-lo amb les idees que ja van funcionar a Figueres. A Peralada enguany es preparen per celebrar un curs d'èxits, sense el patiment de la temporada passada i amb una llista de fitxatges que faran salivar els seguidors més fidels.

Muntanyesa: LLUITAR
No els calen capes, espases, escuts ni destrals. La Muntanyesa és un equip rocós, forjat en el cos a cos i la voluntat ferma de lluitar fins que la darrera gota de suor ha colpejat la gespa. La Monta mai es cansa de combatre, no es rendeix. I tampoc mai no la deixen sola. El Municipal de Nou Barris és un camp difícil, que s'haurà d'adaptar ara a la nova gespa -molt esperada pel club-, i on només uns pocs escollits hi acaben sucant. En aquest equip hi destaquen gairebé al mateix nivell els grans noms de la plantilla i la graderia. Uri Escabrós, Tato o Rubén saben què és posar-se l'equip a les esquenes, però el pes és molt més lleuger quan al darrere hi ha una gentada que no deixa d'animar.

La Monta estrena gespa però manté l'essència // Àngel Garreta - Torneig d'Històrics

Gavà: AVANÇAR
El Gavà arrencarà el curs d'una forma completament diferent a com ho feia fa dotze mesos. Els del Baix Llobregat vesteixen nova marca esportiva, tenen nou tècnic i l'origen de la majoria dels seus jugadors ja no és el futbol base gavanenc. L'equip blaugrana ha canviat radicalment, però ho ha fet amb l'objectiu d'avançar, sortir de l'estancament i buscar una nova manera de recuperar les velles conquestes. El temps i el pas de les jornades ens dirà quines són les aspiracions reals d'un equip tan remodelat.

Sabadell B: CREAR
A Sabadell corren aires de canvi. El primer equip ha abandonat el cognom "professional" (cognom que ni atorga ni treu professionalitat a la feina dels clubs), i el filial té un nou inquilí a la banqueta. Jose Solivelles arriba des del juvenil per crear un filial amb més pes a Tercera. Després d'una estrena digna i amb resultat satisfactori, l'equip arlequinat vol fer ara una passa endavant i ser un actor més important a la categoria. L'exemple de la Pobla encara està latent i els del vallès buscaran posicionar-se, amb el temps, com un candidat a la part alta.

El Sabadell B busca nous objectius // CESABADELL.CAT

Santfeliuenc: REINCIDIR
A Sant Feliu de Llobregat inicien el seu tercer curs consecutiu a Tercera Divisió. L'equip d'Andrés González va arribar, es va assentar, va saber patir i ara vol reincidir per a que el seu nom sigui sinònim de Tercera. El Santfeliuenc ha mantingut bona part de la plantilla que la campanya passada va saber salvar el coll, i l'ha acompanyat de noves incorporacions, algunes contrastades com Alex Masuet i d'altres amb un nom per fer, com Guillem Sarmiento. En definitiva, la mateixa tònica que els ha ajudat a arribar fins on són ara, al nivell d'altres clubs històrics de la comarca.

Manlleu: CRÉIXER
Després de la permanència miraculosa, a Manlleu només pensen en recuperar l'estil perdut. Des de l'adéu de Francesc Cargol, l'equip osonenc no ha trobat una direcció clara per avançar. Avui, amb Alberto Fernández com a nou entrenador, l'equip quadribarrat només aspira a millorar. Per fer-ho, el Manlleu necessita abandonar el passat i créixer per tornar a inspirar por als rivals. A la vora del riu Ter tenen les coses clares des d'abans de saber si mantindrien la categoria o caurien a Catalana. Amb els fonaments ben dissenyats, només els queda aixecar una casa ferma.

Sant Andreu: FER
Uns vells coneguts tornen a Tercera Divisió després de passejar-se per la Segona B durant un bon grapat de temporades. El Sant Andreu, que ha tornat a les mans de Manuel Camino, és ara un club diferent al que va deixar el grup cinquè l'any 2008. Al Narcís sala ho tenen tot fer, però amb una base experta en construir. Manolo Márquez dirigirà aquesta temporada el conjunt quadribarrat, que ha hagut de fer una plantilla gairebé de zero. Amb homes de la categoria, i molt encara per tancar, els andreuencs esperen donar la talla en un any que s'aventura complicat, però no impossible.

El Sant Andreu ha tornat a Tercera, però no s'hi vol quedar // Àngel Garreta - Torneig d'Històrics

Júpiter: APRENDRE
La Verneda es vestirà de Tercera una altra vegada. El segon club amb més temporades a la categoria ha tornat amb l'únic objectiu de quedar-s'hi. Els grisgrana no han deixat mai de confiar el Juanjo Garcia i en el seu retorn al grup cinquè, dos anys després, volen aprendre dels errors per no tornar-los a repetir. La temporada serà molt llarga, i tots els nouvinguts  hi han arribat per quedar-s'hi, però al final només queden 17 places i l'experiència és un valor afegit.

El Júpiter vol casar-se amb la categoria // Àngel Garreta - Torneig d'Històrics

Morell: ESTRENAR-SE
El camp de Tarragona té un nou representant a la Tercera Divisió. Amb l'ascens de la Pobla, un nou filial ocuparà la plaça dels tarragonins. El Morell, que la fa gala de la seva recent afiliació amb el Reus Deportiu, va fer saltar la sorpresa el curs passat a Primera Catalana i vol aprofitar l'embranzida acumulada per estrenar-se amb tots els honors a la nova categoria. Com l'experiència, la motivació també és una condició molt preuada després d'un ascens.

Granollers: IL·LUSIONAR-SE
El Vallès Oriental no tenia encara cap representant a la Tercera Divisió, mentre veia com la seva comarca veïna, l'Occidental, comptava ja amb quatre clubs a la categoria. El representant d'aquest nou territori inscrit al grup cinquè és el Granollers. Els del Municipal del Carrer Girona han recuperat, sense presa ni pausa, la plaça que havien ocupat anys enrere. La pretemporada dels granollerins, marcada per la segona posició a l'Històrics, els ha de servir per il·lusionar-se davant del repte d'una temporada que que serà difícil, però en la qual poden tenir un bon protagonisme. Els d'Albert Garcia han renovat el bloc de l'ascens amb un bon grapat de noms de la categoria que, juntament amb els juvenils i l'herència del curs passat, vol donar la sorpresa.


El Granollers ha destil·lat qualitat aquest estiu // Àngel Garreta - Torneig d'Històrics
Text de Roger Sánchez i Carles Garcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada