dimecres, 16 d’abril del 2014

Els seleccionats, un per un

A la llista de convocats per a la fase final estatal de la Copa Regions UEFA destaquen noms molt habituals de les últimes convocatòries, absències destacades, polivalència al poder i confiança en un seguit de debutants -en fase oficial, no pas en amistosos- que a partir de dijous buscaran a Segòvia reeditar el campionat estatal de 2011 i retornar la catalana amateur a competir a Europa. Analitzem, un per un, els 18 escollits.

Onze de l'últim amistós, davant l'Horta; 7 jugadors d'aquell onze viatgen a Segòvia // Alex Gallardo (GallardoPhoto.com) - FCF



Porters
Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Íñigo Alberto Íñigo
UE Cornellà
28/12/1981 (32 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Kíev i Cornellà)
El sobri Íñigo és el jugador més veterà de la convocatòria, i consolida la seva presència a la porteria catalana després de ser-ne responsable a Cornellà i el curs passat, a Kíev; es va perdre la cita del Vèneto per una incompatibilitat laboral. Amb un protagonisme creixent al Cornellà (ha passat de ser el suplent de José Bermúdez a haver disputat més partits aquest curs), la seva envergadura, i les grans dots a l'hora de defensar els llançaments de penal (no en va se'l coneix com l'aturapenals) són les habilitats més destacades d'aquest futbolista sorià que ara jugarà prop de casa seva.



Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

José Manuel Segovia
UE Rubí
13/04/1991 (23 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Cornellà)
José Segovia i el Rubí han establert aquest curs un binomi altament productiu. En l'èxit de l'equip dissenyat per Martí Cifuentes l'estiu passat hi ha el col·lectiu, però també alguns noms propis. I amb el del golejador Ernest Forgas, el ràpid Ferran Vila o el constant Roger Martínez també hi ha espai per a un porter de ràpids reflexos, que ha trobat el seu lloc a Can Rosés després d'experiències discontínues en equips com la Muntanyesa o el Santboià. Durant tot aquest curs ha comptat amb la confiança de Toni Almendros, i ha correspost amb actuacions meritòries, com les que han dut el Rubí a parlar de tu als equips capdavanters de la lliga.


Defenses
Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Denis Coch
FC Ascó
13/08/1989 (24 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
El cognom Coch és, en si, una carta de presentació al futbol tarragoní. Aleix i Joel va destacar a la Pobla dels play-off, el 2011 i el 2012, i el seu germà (de Joel) i cosí (d'Aleix) Denis lidera la línia defensiva de l'Ascó, un nouvingut a Tercera aquest curs que ha arribat amb una ambició abassegadora, que des de les primeres jornades ha col·locat l'equip entre els escollits. Efectiu al darrere i madur malgrat la joventut, aquest curs Denis Coch sap també què significa marcar en una cita gran: anotava, de cap, el gol de la victòria de l'Ascó contra el Cornellà. Després d'haver participat en diversos amistosos aquest curs, li arriba la prova de foc en una cita oficial amb la catalana.



Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

David López
Cerdanyola FC (UE Rapitenca a l'inici del curs)
10/01/1987 (27 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
David López és un altre jugador experimentat de la llista, si bé debuta a la selecció catalana amateur en cita oficial. El vallesà és un jugador versàtil, home de banda que pot rendir més enllà de la línia defensiva. Va ser un dels principals arguments positius de la Rapitenca el curs passat i enguany assumia un pas endavant a l'equip ebrenc, assumint, per exemple, els llançaments de penal. La difícil situació dels del Montsià en precipitava la sortida al mercat d'hivern. Toni Carrillo el reclutava per al Cerdanyola, on està complint al lateral esquerre. Tres gols aquest curs, tots en l'etapa a Sant Carles de la Ràpita.



Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Alex Cano
CE Europa
07/03/1988 (26 anys)
Fases oficials anteriors: 5 (Vila-joiosa, Astúries, Kíev, Vèneto i Cornellà)
Cano exercirà de capità, res de nou per a ell. Va lluir el braçal de la catalana a Cornellà, i ha heredat el de l'Europa aquest curs de mans del carismàtic Àlex Delmàs. El '4' de l'Europa pot amb tot: defensa de pes creixent a la categoria, ha assumit amb naturalitat el pas endavant que se li requeria. Líder dins i fora del camp, el veureu probablement ubicat a l'eix de la defensa (està actuant també de lateral aquest curs) però s'atrevirà a buscar la línia de fons, a jugar de segon davanter o a intentar els xuts des de fora l'àrea. La seva especialitat, però, és el joc aeri. Un autèntic perill en córners o faltes penjades a l'àrea. Un defensa amb ànima de davanter, com el va definir un cop l'Ignasi Trapero. Cinc gols aquest curs.



Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Andrés Borges
CF Muntanyesa
03/03/1987 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Cornellà)
La convocatòria de Borges -també quan va ser cridat per a la primera fase- és la personificació de l'esplèndid moment de la Muntanyesa. Ell, uruguaià d'origen, és el futbolista que fa més cursos que és a Nou Barris, i ha pogut viure totes les gammes d'una felicitat creixent en un equip de futbol modest. Elegant, sobri i contundent quan toca, de Borges també destaca la sortida de pilota. A diferència de Cano no està tan habituat a marcar (un gol aquest curs). Amb Juan Pablo Amantini han establert una societat pràcticament intocable, en un dels èxits del líder del grup català de Tercera. Ara vol arrodonir el seu millor curs a la categoria amb un nou triomf amb la selecció.


Foto: Artur Tura / Torneig d'Històrics

David Márquez
FC Santboià
01/08/1992 (21 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Tornant a la idea dels jugadors versàtils, que tant agrada a Toni Almendros, David Márquez s'ajusta exactament al perfil. El fill petit de Bartolomé 'Tintín' Márquez és lateral... o potser extrem? Al Vilafranca, fa dos cursos, Puchi li va endarrerir la posició en què havia jugat al juvenil de l'Europa... per recol·locar-lo a l'extrem com a recurs en molts duels del degà penedesenc. Al Santboià, per al qual fitxava l'estiu passat, s'ubica al lateral dret, amb la possibilitat (i el rercurs) d'allargar el recorregut, tenint en compte que és un futbolista que se sent còmode a l'àrea rival, sigui marcant (3 gols els últims tres cursos) o bé assistint.


Migcampistes
Foto: Iris Solà - FC Ascó

Roger Canadell
FC Ascó
21/01/1993 (21 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Una de les perles del futbol base català que segueix cremant etapes. Va destacar al futbol formatiu, al Barça, primer, i a l'Espanyol, després, amb qui va ser campió de lliga i copa el 2012; una cessió al Lleida Esportiu va ser el primer pas al futbol amateur, i aquest curs apostava pel projecte de l'Ascó. A la Ribera d'Ebre, Canadell ha exhibit molta maduresa en el joc i arribada a la porteria rival. Ha anotat cinc gols fins ara, algun d'ells de molta classe (com el que anotava a Vilassar de Mar), i ha aprofitat les oportunitats que Miguel Rubio li ha anat donant durant el curs, enmig d'una plantilla de molts recursos.



Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Alberto Padilla
CF Muntanyesa
20/11/1986 (27 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Padilla és un altre dels comodins de l'equip. S'ubica al mig del camp, té vocació ofensiva, arriba de segona línia... i és un perill a pilota aturada. I si no, que ho preguntin al Manlleu o al Castelldefels, dos dels equips que han encaixat gols seus en serveis de falta. Peça clau de la Monta, de la qual se sent tan arrelat com per retornar-hi aquest curs després del pas pel Vista Alegre, és un dels futbolistes que es poden ajustar al perfil de polivalència necessari en aquest tipus de cites. Interior, enllaç amb els davanters, segon atacant... diverses opcions per a un sol futbolista que aquest any ha viscut una eclosió golejadora: suma fins ara 9 dianes amb la Monta.




Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Pep Caballé
UE Cornellà
07/06/1990 (23 anys)
Fases oficials anteriors: 3 (Kíev, Vèneto, Cornellà)
Pep Caballé és important a la catalana amateur pel que aporta sobre el camp... però també per tot el que dóna al grup fora. És el petó a l'escut després del gol contra els búlgars, és l'entrega completa al mig del camp... però també és el que anima l'afició del Cornellà per retornar el suport als jugadors, o el que cohesiona, potser sense ni adonar-se'n, el grup en una concentració. Un noi alegre i senzill que quan entra al camp ho deixa tot a la medul·lar. És la contenció, el suport als companys del mig del camp, però també és qui s'atreveix a acabar les jugades, com en el citat gol al Vèneto, que donava vida a Catalunya... i una portada a El 9 Esportiu per a ell. Els seus tècnics, Jordi Roger i Toni Almendros, sempre l'han mantingut com un fix. Al Cornellà s'hi establia després de pujar del juvenil i a la selecció, des que va viatjar a Kíev, no ha caigut de cap llista oficial.


Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Carlos Guzmán
CE Europa
02/09/1990 (23 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Guzmán respon al perfil de migcampista tècnic, criteri i visió, que últimament al futbol s'associa a dir petits. La seva complexió física el podria ajustar a la definició, però Carlos Guzmán és molt més. En un mig del camp complet, amb tres o quatre homes per a tres  o quatre perfils diferents, pot desenvolupar el rol d'interior... o fins i tot ubicar-se més proper als davanters. El seu talent és el principal recurs per a un futbolista que pot aportar control o assistir els davanters a parts iguals. A més, compta amb un potentíssim xut capaç de sorprendre des de segona línia. Va entrar a la preselecció per al Vèneto, l'estiu passat,  en va caure amb la reducció de la llista a 20 futbolistes. Ara debuta en una fase final.



Foto: David Ferrer / FC Santboià

Álex Fernández
FC Santboià
11/12/1990 (23 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Podria ser el '10' de la selecció, el futbolista que pot sentir-se còmode de tres quarts en amunt, especialment incisiu si juga entre línies, just per darrere dels davanters. Fernández ha estat un dels futbolistes més destacats al Santboià els últims dos cursos. De joc vertical, no és estrany veure el seu nom com a golejador de tant en tant (7 gols en gairebé dos cursos), però la seva virtut principal és sentir-se còmode a la part alta, assistint, xutant, vertebrant el joc d'atac del seu equip. Ofereix, per tant, polivalència a les posicions clau, les que han d'equilibrar contenció del joc rival amb recerca d'opcions ofensives per a l'equip. Després de participar en molts amistosos amb la selecció, li arriba l'hora d'una cita oficial.



Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Gerard Puigoriol 'Putxi'
AEC Manlleu
06/05/1991 (22 anys)
Fases oficials anteriors: 5 (Vila-joiosa, Astúries, Kíev, Vèneto i Cornellà)
Putxi és, amb Cano, el gran pilar d'aquesta llista, si més no per veterania. Amb els 23 anys encara per complir, el migcampista ha estat fix en totes les llistes d'Almendros des de finals de 2011. Putxi és la tranquil·litat, el seny... i la polivalència. A Manlleu se'l veu jugar per davant de la defensa, al migcentre, finalitzant el joc rival i iniciant el propi, amb ordre i criteri. A la selecció Toni Almendros n'aprofita la intel·ligència tàctica per fer-lo servir de lateral o, fins i tot, si la situació ho requereix, de central. Un rol de comodí al qual sempre ha respost amb bones actuacions, sobrietat al poder per a un futbolista que, això sí, està poc habituat a marcar: ha anotat tres dianes els últimes tres cursos a Tercera.


Davanters
Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Pedro Bilbao
FC Santboià (UDA Gramenet a l'inici del curs)
23/06/1993 (20 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
Ha estat una de les revelacions aquest curs al grup català de Tercera. Va deixar l'Hospi, al qual ja havia jugat al primer equip procedent del juvenil, per provar sort com a primera espasa d'un equip del futbol amateur, i a la Grama va destacar en un molt bon primer tram, especialment individual, amb pes específic en dos triomfs colomencs destacats, a Cornellà i a Gavà. El Santboià es va fixar en ell i, aprofitant la mala dinàmica extraesportiva del club colomenc, el va incorporar al mercat d'hivern. Bilbao és incisiu en banda dreta, ràpid i de molta traça, amb un xut molt potent. Suma quatre gols en l'any del seu debut a la categoria, tres d'ells amb la Grama. Amb Jonatan Collado a banda esquerra (ara lesionat), han format part de les últimes proves d'Almendros en el joc de tres davanters, amb joc de bandes, prèvia a la cita. 



Foto: Àngel Garreta / REMImages.com

Diego Fernández
CE Europa
29/01/1992 (22 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Vèneto)
Si Pedro Bilbao és el punyal per banda dreta, Diego ho ha de ser per l'esquerra. Enlluernava la categoria en el Masnou que descendia el 2012, i l'Europa el feia esclatar com a element explosiu d'un equip exitós. L'aposta per ell d'Almendros donava els seus fruits al Vèneto: Diego desbordava per l'esquerra, penjava pilotes a l'àrea i estirava els duels quan les situacions ho requerien. Una lesió li impedia ser a la primera fase però ara espera ser un element més per al cos tècnic per tenir varietat de desplegaments al davant. Sap obrir o tancar la banda quan convé al joc d'atac i té un xut molt potent. Rapidesa i nervi al poder per a un futbolista molt alegre, que es retrobarà a la concentració amb Óscar Muñoz, de qui era inseparable els dies de la selecció a Itàlia.



Foto: Alex Gallardo / GallardoPhoto.com

David Jiménez
CF Gavà
29/06/1992 (21 anys)
Fases oficials anteriors: 1 (Cornellà)
Pot ser un altre dels comodins. És un dels principals arguments al joc d'atac del Gavà, per la seva versatilitat. A la Bòbila juga d'extrem dret pur; però pot caure al centre... o ubicar-se darrere de l'atacant de referència, en un rol proper al '10'. A la primera fase, a Cornellà, va actuar caigut a banda dreta, buscant el centre, i va destacar pel seu potent xut i per l'alta mobilitat que va oferir a l'equip entre línies. Al Gavà ha ofert un ampli repertori de recursos atacants... fins i tot, en els serveis de falta. A la Bòbila no obliden el golàs que va anotar contra el Castelldefels les primeres setmanes de campionat. Com Carlos Guzmán, ja va ser a la llista prèvia per al Vèneto, de la qual va caure a l'hora de retallar-la als 20 escollits. Aquest curs, dues convocatòries oficials amb la selecció.


Foto: Alex Gallardo / GallardoPhoto.com

José Joaquín Avellaneda 'Josele'
Santfeliuenc FC
17/02/1991 (23 anys)
Fases oficials anteriors: Debutant
És una de les dues opcions de '9' que s'endú Almendros. En totes les convocatòries ha jugat amb els dos rols (Carlos Martínez, Enric Gallego, Boris Garrós, Óscar Muñoz, Jordi Aumatell o Quim Solano, per citar els convocats des de 2011). Aquest cop arriba per repartir-se el rol amb Óscar Muñoz aquest davanter, clau en l'ascens del Santfeliuenc des de Primera Catalana el curs passat i que aquesta temporada, després de superar una lesió que el deixava tres mesos fora, ha destacat com a punta de llança del joc d'atac blanc-i-blau. Josele, 6 gols aquest curs, té pràcticament totes les característiques positives que un tècnic busca en un davanter: explosiu, ràpid, tècnic i molt efectiu en la definició, arriba a la cita en molt bona ratxa, després d'anotar dos gols als últims dos partits de lliga.



Foto: Artur Tura / Torneig d'Històrics

Óscar Muñoz
UE Cornellà
04/03/1987 (27 anys)
Fases oficials anteriors: 2 (Vèneto i Cornellà)
Óscar Muñoz és l'home gol de la selecció. Des que Carlos Martínez, que havia anat amb la catalana a Vila-joiosa, Astúries i Kíev, va deixar de ser convocable (play-off, primer; ascens a Segona B, després), Almendros va confiar el rol de golejador, de rematador pur, a Óscar Muñoz, que a la cita del Vèneto va respondre amb dos gols els dos primers partits. De Muñoz destaquen les seves capacitats físiques, el seu xut potent i l'alta capacitat que té per protegir i jugar la pilota d'esquena a porteria. Respon al perfil de '9' corpulent, que atrau les defenses, i que busca la porteria a la que se li presenta una opció clara. Amb el Cornellà, aquest curs, ha superat el seu registre de gols marcats al grup català de Tercera. N'ha anotat 13 fins ara... i això que ha estat gairebé dos mesos de baixa per lesió. Des del retorn ha jugat un partit i mig amb els verds, retornant de nou a les constants del seu joc: rematada i potència. Viatja a Segòvia per ser la referència golejadora i per articular un joc d'atac que pot ser movible, amb més o menys pes a les bandes, però en què el '9', sigui ell i/o Josele, tindrà bona part de la responsabilitat golejadora del bloc.


L'evolució
Aquest és un quadre amb totes les convocatòries oficials de Toni Almendros al capdavant de la selecció catalana amateur. Està elaborat mantenint les línies per a jugadors que han repetit convocatòries; per tant, hi podeu veure com Cano i Putxi no han fallat mai (5 de 5), o l'evolució del "segon" central (Cárdenas-Vivó-Borges) o del 9 de referència (Carlos-Óscar).


Quadre: Roger Sánchez / tercera.cat

Els capitans
Alex Cano repetirà capitania a Segòvia. Cano, que ja va lluir el braçal a la primera fase, a Cornellà de Llobregat, va agafar llavors el testimoni d'Albert Vivó (ara company seu a l'Europa), que va ser el capità al Vèneto i va deixar la selecció després de promocionar a Segona B (va signar pel Prat); els anteriors capitans havien estat David Cárdenas (a Vila-joiosa i Astúries) i Carlos Martínez (a Kíev).

Absents obligats
De la foto de grup dels 20 jugadors que van viatjar al Vèneto, només en veureu 5 que viatgen a Segòvia.


Foto: UEFA.com

Les 15 absències responen a diversos factors, però el més destacat és la promoció de diversos futbolistes a Segona B, trànsit que els converteix en no convocables. Així, Enric Gallego (Badalona), Xavi Puerto (Espanyol B), Boris Garrós (Sant Andreu, primer, i Prat actualment) i Albert Vivó (Prat, tot i que al mercat d'hivern retornava a Tercera, a l'Europa), ascendien a la categoria de bronze i quedaven exclosos de properes crides. Dos jugadors més han deixat la Tercera, per allistar-se en equips de categories inferiors, com és el cas de Pol Compte (Peralada) i Antonio Domínguez 'Domi' (Vila-seca). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada