Prat 2-1 Manlleu (Jordi Sánchez i Aitor Lario / Manel Sala -p-)
Figueres 1-1 Morell (Javi Revert / Jordi Oribe)
Terrassa 2-0 Rubí (Xavi Boniquet i Óscar Hernando)
Júpiter 2-0 Muntanyesa (Joan Vives i Quim Solano)
Europa 1-1 Peralada (Alex Cano / Marc Mas -p-)

Aquesta és la classificació de Tercera després de la J4:

Gols: 17
Resultats: 5 victòries locals, 4 empats i 1 victòria visitant
Màxim golejador: Javi Revert (Figueres), 5 // Veure llistat complet

L'anàlisi dels dilluns
Dades, curiositats, noms propis... i notes dels partits en què hem estat presents

• Canvi de líder. Respecte diumenge passat, el líder és el mateix, el Prat, que ha tancat les quatre primeres jornades sent líder els diumenges... però dimarts passat el Gavà obtenia el lideratge després de guanyar a Nou Barris. La J4 ha deixat de nou els potablava al capdavant, per diferència de gols amb els gavanencs.

• Torna el Júpiter. Va ser en zona de play-off a les dues primeres jornades, en queia la setmana passada després de perdre al Narcís Sala, però el Júpiter no s'atura. Tercera victòria en quatre jornades, que deixa els grisgrana tercers a un sol punt dels colíders.

• El tall. Els 8 punts del Figueres marquen l'entrada a la zona de play-off. Els empordanesos tenien segur acabar la J4 en zona noble, fins i tot si perdien contra el Morell amb el 0-1 que hi havia al marcador de Vilatenim al minut 90. El gol de Revert donava un punt als empordanesos, que continuen invictes i encadenen tres jornades entre els quatre primers.

• Part baixa. Els quatre equips que no havien guanyat encara continuen sense fer-ho després del cap de setmana. Això sí, un dels que té estrenat el compte de victòries, el Masnou, obre la zona de descens després de la tercera derrota en quatre jornades. El Cerdanyola i el Rubí, 2 punts de 12 possibles, tanquen la classificació.

• 17 equips. Són ja 17 els conjunts que han passat per la zona de play-off o per les places de descens en només quatre jornades. Els únics que han estat sempre a la "zona blanca" (entre el cinquè i el dissetè) són el Granollers, el Peralada i el Sabadell B.
L'Ascó, únic triomfador visitant de la jornada // Iris Solà - FC Ascó

• Sol a domicili. La jornada ha estat peculiar quant a registres (quantitatius). Per exemple, només hem viscut un triomf a domicili. Va ser el de l'Ascó al camp del Masnou (0-2). No es veien tant pocs triomfs a domicili des de la J32 del curs passat (12 d'abril).

• 17 gols. També ha estat la jornada amb menys gols de les quatre disputades fins ara. Des de la J26 del curs passat que no se'n veien tan pocs. Llavors van ser 15 gols, el registre més baix de tota la temporada passada. S'han vist 11 gols locals i tan sols 6 de visitants, i hi ha hagut set equips (Sant Andreu, Masnou, Sabadell B, Cerdanyola, Palamós, Rubí i Monta) que no han marcat en aquesta jornada.

• Empats. Per contra, ha estat la jornada amb més empats de les disputades fins ara, amb quatre igualades. Des de la J31 del curs passat que no es veien més de tres empats en una jornada. A més, la meitat dels partits del cap de setmana s'han traduït en triomfs locals, els de Santfeliuenc, Granollers, Prat, Terrassa i Júpiter.

• Final de ratxa. Els tres futbolistes que buscaven marcar per quarta jornada consecutiva en aquesta lliga es quedaven sense fer-ho. Ni Kuku, ni Manel Martínez ni Santi Triguero veien porteria aquesta setmana.

• Principi de ratxa. En canvi, Javi Revert encadena tres jornades marcant. No va anotar en l'estrena del curs (0-0 a Cerdanyola), però ha marcat 5 gols en els 3 partits següents, i és per ara el màxim golejador del grup català de Tercera.

• Després de 4 jornades, encara no han perdut... tres dels equips que són en zona de play-off: el Prat, el Gavà i el Figueres. Va caure entre setmana la Monta, i queia dissabte el Sant Andreu.

• La primera. El partit que obria la jornada era el de dues estrenes alhora. El Santfeliuenc sumava el primer triomf del curs i el Sant Andreu encaixava la primera derrota de la temporada.
El Santfeliuenc superava el Sant Andreu a les Grasses // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Gol de Toro. El gol del triomf per al Santfe era molt vistós. Una errada en el refús d'Iván Fuentes arribava a peus de David Toro, que des de la zona de tres quarts s'inventava un xut molt col·locat que impedia que el porter andreuenc hi arribés.

• Final de mala ratxa. El triomf de l'Ascó al camp del Masnou (0-2) trencava la mala ratxa de tres derrotes seguides del conjunt asconenc (dues a la lliga i una a la Copa).

• 3 de 4. El Masnou no trobava el premi del gol tot i apropar-se a la porteria asconenca, i cedia la tercera derrota en quatre jornades. Els maresmencs són ara en zona de descens.

• Albert Virgili. Tercera temporada a l'Ascó (i de retorn a Tercera) de l'incombustible davanter, que obria el seu compte golejador en aquesta lliga amb un doblet. El primer, de xut ajustat des de la frontal; el segon, aprofitant una errada del porter masnoví Rafa Leva, que intentava dribar-lo sense èxit. Virgili ha marcat 24 gols amb l'Ascó a Tercera (10+12+2 fins ara).

• Ferran Vila. Golàs del futbolista vallesà, xut espectacular des de la frontal, per donar el primer triomf local per al Granollers en el retorn de l'equip a Tercera. Un gol que servia per tombar el Sabadell B.

• Bona arrencada. El Granollers suma 7 punts després de 12 jornades, només un punt per sota de la zona de play-off.

• Primers punts perduts. En un duel polèmic, el fins ara líder Gavà cedia els primers punts del curs amb l'empat contra el Vilafranca (1-1). Els gavanencs rascaven un punt quan semblava que perdrien el primer partit...
David Fontanils (FCV) protestant a l'àrbitre del duel // Lluís Montaner

• Cop al minut 91... El davanter del Vilafranca, Sergi Moreno, anotava el 0 a 1 per al degà penedesenc just al primer minut de l'afegit. Primer gol de Moreno amb els penedesencs, en lliga, i dinovè que marca en la seva carrera a Tercera, en què disputa la seva quarta temporada seguida, si bé la primera la va iniciar a mig curs (Gols de Sergi Moreno a Tercera els últims cursos: 2+10+6+1 fins ara).
Crispació final al Gavà-Vilafranca // Lluís Montaner

• ...Recop al minut 94... El Gavà igualava el partit en l'última acció del duel, amb gol de penal de l'especialista Albert Cazorla. Un penal molt polèmic, inexistent com reclamaven els jugadors del Vilafranca. Alguns fins i tot creien que l'àrbitre xiulava el final del partit.

• Remuntada. El Prat capgirava el gol inicial de Manel Sala de penal per al Manlleu i sumava un nou triomf, el tercer en quatre partits, que el manté a la primera plaça.

• Partit televisat. El Prat-Manlleu era el primer duel de Tercera televisat en directe aquest any al Futbol en joc de La Xarxa. Comptava amb els comentaris tècnics de Miguel López, entrenador del Masnou.
Manel Sala, al Prat-Manlleu en què s'estrenava com a golejador // AECManlleu.com

• Manel Sala. Marcava, cinc partits després, el golejador del Manlleu, que avançava els osonencs des del punt de penal. Primer gol del curs per a Sala.

• Els nous, de tres en tres. Els dos golejadors del Prat sumaven el tercer gol del curs en tan sols quatre jornades de competició. El davanter Jordi Sánchez continua responent a la confiança de Pedro Dólera amb gols, i el central Aitor Lario continua sent punta de llança en el joc d'estratègia de l'equip, i anotava el gol guanyador de cap.
José Segovia va ser un dels destacats del duel // AECManlleu.com

• José Segovia. El porter del Manlleu aturava de manera ES-PEC-TA-CU-LAR un penal a Jaime Fuentes, del Prat. Segovia ja va destacar en els llançaments des dels onze metres amb la selecció catalana UEFA a la final estatal de Segòvia, l'abril del 2014.

• Salven un punt. El Figueres tenia el partit perdut contra el Morell (0-1 quan s'iniciava l'afegit) però hi seguia creient, i obtenia un empat de mèrit al minut 91 que el manté invicte i en zona de play-off.

• El Morell i els minuts finals. Tercer partit seguit del Morell que es decideix als minuts finals. Contra el Vilafranca (J2) perdien amb remuntada penesenca als minuts finals; davant l'Europa (J3) vencien amb gol d'Adrià Arjona al minut 91, i a Vilatenim Revert empatava al mateix minut.
Repartiment de punts entre Figueres i Morell // UEFigueres.cat

• Javi Revert. Suma ja 5 gols en 4 jornades el davanter del Figueres, que continua en un idil·li amb el gol. És la quarta temporada seguida de Revert a Tercera, entre Palamós i Figueres, i ja ha sumat 61 gols en aquests tres cursos i cinc jornades (20+20+16+5 fins ara).

• Sense gols. El Palamós i el Cerdanyola arribaven al duel del Baix Empordà sense haver guanyat cap partit encara... i en sortien igual, després del 0-0 que no satisfà cap dels dos equips.

• Manca de gol. El Cerdanyola és l'equip que menys gols ha marcat fins ara, un en quatre partits, si bé també n'encaixa pocs: només tres en quatre partits.

• Segona seguida. El Terrassa s'imposava al Rubí (2-0) i obtenia la segona victòria seguida en aquesta lliga. Després del 5 a 0 encaixat al Nou Sardenya els vallesans han sumat 7 punts de 9 possibles i no han encaixat cap gol.
El Terrassa encadena dos triomfs // TerrassaFC.com

• Sense guanyar. El Rubí continua sense trobar el camí del triomf aquest curs. En total, a més, encadena vuit partits sense guanyar a Tercera, des del 19 d'abril passat (J34 del curs passat).

• Cuers. Els rubinencs són els 20ns classificats, amb 2 punts de 12 possibles.

• Duel barceloní. En el seu segon duel ciutadà seguit, el Júpiter s'imposava a la Monta i es col·locava en zona de play-off.

• BTV de nou. Una setmana més, i amb derbi barceloní, BTV va retransmetre el partit en directe per internet, amb un nou triomf local (la setmana passada s'hi havia emès el 3 a 2 del Sant Andreu al Júpiter).

• Joan Vives. El futbolista anotava el gol que obria el triomf del Júpiter. És el primer gol de Vives en els últims 16 mesos a Tercera. No marcava des del 4 de maig de 2014, en un Vilassar de Mar-Rubí.

• Igualada. L'Europa empatava a casa contra el Peralada, en un partit de gols a la segona part.

• Encallat. El conjunt gracienc encadena tres partits sense vèncer. Curiosament, des del 5 a 0 a favor contra el Terrassa de la jornada inaugural, el conjunt escapulat ha sumat 1 punt de 9 possibles i només ha marcat un gol en 270 minuts.
Marc Mas (al mig) i Alex Cano (dreta), golejadors del partit // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Alex Cano. El capità de l'Europa marcava el gol europeista amb un xut des de la frontal.

• Marc Mas. El davanter s'estrenava a Tercera enguany amb el gol de l'empat des del punt de penal.
Gianni (EUR) no pot impedir el gol de penal de Marc Mas // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Després de 4 jornades continuen sense guanyar... Peralada, Palamós, Cerdanyola i Rubí, els dos últims en zona de descens.

• Moviments als Golejadors. Ja ho hem assenyalat abans, cinquè gol de Javi Revert (Figueres) que se situa al capdavant. Tercer gol per a Jordi Sánchez i Aitor Lario (Prat), i en sumen dos aquest curs Albert Cazorla (Gavà) i Albert Virgili (Ascó).

• 92 gols. La jornada amb només 17 dianes ha fet abaixar les mitjanes. Per ara són 2'33 gols de mitjana per partit disputat, bastant per sota de la mitjana de tot l'any passat (2'47).

• Victòries locals 43% | Empats 30% | Victòries visitants 28%

• Augmenten després de fer màxims del curs les victòries locals i els empats. Per ara són xifres idèntiques a les del curs passat quan als triomfs dels equips de casa, i pugen tres punts sobre el global del curs passat els empats. Disminueixen dos punts les victòries visitants.
Continua la campanya Antiviolència de la FCF // Lluís Montaner

• Màxim golejador: Prat (10) | Menys golejat: Prat i Figueres (2)

• Menys golejador: Cerdanyola (1) | Més golejat: Morell i Vilafranca (8)

• Rendibilitat: El Santfeliuenc és ara l'equip que millor aprofita els gols marcats. Amb dos gols en quatre partits ha sumat 5 punts. Són 2'50 punts per gol marcat, de mitjana.

Vam passar per... Europa 1-1 Peralada [text de Carles Garcia]

Graciencs i empordanesos han ensenyat bones cartes // Àngel Garreta - CEEUROPA.CAT

Europa i Peralada han ofert aquest diumenge al Nou Sardenya una autèntica lluita de poder que, tot i arraconar els gols en els darrers deu minuts de partit, no ha avorrit.

A la primera meitat, el conjunt escapulat ha estat l'amo absolut de la pilota. Tret dels primers 6 minuts, en què el Peralada ha ofert accions d'atac interessants donant a entendre que volia trobar un gol matiner, l'equip gracienc s'ha sabut fer fort a casa seva i dominar la pilota. L'Europa ha marejat l'equip empordanès, que ha necessitat tota la primera meitat per reaccionar, però que ha sabut defensar-se dels atacs escapulats i tapar l'accés a la seva àrea. Això ha dut l'Europa a haver de provar molts xuts llunyans que, quan no han acabat fora o en córner, han estat bloquejats per un Joan Ureña immens.

Al segon temps, el Peralada ha fet una passa endavant i ha complicat el joc escapulat amb talls de passada i pilotes interceptades en zones perilloses, especialment a partir del minut 60, quan els homes d'Arnau Sala han tingut el seu millor moment. L'Europa ha necessitat ben bé un quart d'hora per refrescar idees i aprofitar l'entrada d'homes de refresc com Àlex Fernández o Pedro Bilbao per tornar a enganxar-se al ritme del partit. Al final, la pilota aturada ha estat decisiva. Al minut 78, una falta lateral que no ha aconseguit treure suc ni a la primera ni a la segona jugada, ha acabat amb la pilota als peus de Cano, en tercera instància, que ha aprofitat la mala col·locació del porter visitant per obrir la llauna i fer esclatar d'alegria el Nou Sardenya. Amb la diana encara calenta, el Peralada no ha abandonat i, només tres minuts més tard, ha forçat un penal que Marc Mas no ha perdonat des dels onze metres.

Al final, empat entre dos equips que han ensenyat bones cartes i tres punts que tornen a escapar-se a dos blocs que els persegueixen com aigua en el desert. L'Europa no guanya des de la primera jornada i el Peralada encara no ha sumat el seu primer triomf.