Camps #3div5

Les fitxes dels 20 escenaris on es viu la Tercera Divisió a casa nostra en aquesta temporada 2015/2016.

Al mapa situem els 20 camps:





Els 20 camps
Totes les fotos dels camps de la Tercera 15/16 són obra d'Àngel Garreta

Municipal de Nou Barris (Barcelona)
És la casa de la Monta, equip que sorprenia la Tercera i el futbol català amb un play-off de somni per pujar a Segona B la primavera de 2011... i que repetia la fase d'ascens el 2014. Equip establert a Tercera (hi va arribar el 2010). Ubicat a la Via Júlia, amb la parada de metro homònima (L4) a dues passes i la sortida 2 de la Ronda de Dalt al costat, el camp destaca per la sobrietat (una graderia coberta i tanca a la resta del perímetre) i per l'edifici alt, de nova construcció, que en controla un dels córners que queden més allunyats. La seu social del club, un bar regentat pel president Emilio Llamas, es troba al carrer adjacent, el d'en Tissó. De fet s'hi accedeix ràpid per una porta de darrere la porteria que queda a la dreta de tribuna. El camp és exactament aquí.






Municipal de les Grases (Sant Feliu de Llobregat)
Descobrir que les Grases s'escriu amb una essa tot i sonar com si en dugués dues va portar temps. Al camp s'accedeix pel carrer Mataró de la capital del Baix Llobregat (també s'arriba a l'anterior camp amb pista d'atletisme o al Pavelló Andrei Txèpkin, destinat a l'handbol). Estrenaven la tribuna a principi de temporada 2013/2014, en un duel contra l'Europa en què queien els locals (0-1). Amb públic, les Grases bull, acompanyant l'equip en una estrena històrica a Tercera el curs 2013/2014. Si us hi voleu apropar, aquestes són les coordenades. Diuen que si aneu cobrint-lo per premsa, en Joaquín Rivas (periodista de Ràdio Sant Feliu) us obsequiarà amb una bona dosi de morro fregit al descans.




Estadi Olímpic (Terrassa)
L'Olímpic de Terrassa és, des del descens de l'equip vallesà a Tercera el 2010, el camp més gran de la categoria. El que imposa més als rivals, el que més sensació d'estadi (no tant de "camp") genera en tots aquells que seguim la Tercera. Graderies ben estructurades, coberta imponent, sala VIP i de premsa ben equipades, i dos bars formen part d'una de les grans instal·lacions esportives del futbol català i, per extensió, de l'esport del nostre país. Hi assisteix poca gent, és cert, però el camp compta amb un aforament molt poc habitual per a la categoria, fins a 15.000 seients. Estadi imponent, dels que agrada visitar. El podeu trobar aquí.




Municipal de Can Rosés (Rubí)
Ascendit a Tercera el 2011 després de cinc anys d'absència, la UE Rubí celebrava el centenari de l'entitat la temporada 2011/2012 desplegant un futbol elogiat per rivals i seguidors de la Tercera Divisió. El camp comprèn unes instal·lacions molt espaiades (gespa i graderia estan separades del bar, les oficines o la zona de premsa) però molt completes, a una de les zones esportives de la localitat. Si el voleu visitar, teniu places d'aparcament disponibles, el camp és aquí.




La Bòbila (Gavà)
És un dels camps més genuïns del nostre futbol, de graderies baixes i xemeneia fabril com a estendard principal. Ben ubicat, s'hi accedeix per la vistosa Avinguda Diagonal (de Gavà,  òbviament), repleta de bars que semblen destinats a acollir-hi prèvies i postpartits d'allò més vius.  Si voleu viure-ho, ho teniu aquí.




Nou Sardenya (Barcelona)
El camp de l'Europa és una altra de les visites obligades per a tot amant del futbol de casa nostra. Coronat en un extrem per l'immens edifici del carrer Secretari Coloma (números 112 al 118), les graderies blanc i blaves del conjunt escapulat han acollit migdies de glòria... i també nits recents molt recordades per als aficionats del club gracienc i el futbol català, com la de març de 2015 en què els escapulats es coronaven campions de Catalunya per tercer cop. El camp és aquí.




Municipal Sagnier (el Prat de Llobregat)
És un altre dels camps clàssics de Tercera, pel sòlid bagatge a la categoria de l'AE Prat, que va viure en aquest camp una de les seves matinals més històriques, l'ascens a Segona B contra l'Atlético Sanluqueño el maig de 2012. Durant dos cursos (2012-2014) els potablava van disputar al Municipal Sagnier partits de Segona B i fins i tot una nit de 3a ronda de la Copa del Rei contra el Llagostera. Destaca per una tribuna correcta, modesta, i per l'arbreda que cobreix tot el lateral oposat. Mapa aquí.



Narcís Sala (Barcelona)

El Sant Andreu ha estat durant anys, i per classificació, el tercer equip barceloní darrere dels dos 'Primera'. Un estadi amb encant, graderies properes, seients als quatre cantons (en reforma a principis del curs 2013/2014) i amb una certa flaire a camp clàssic, amb el bar sota la tribuna i una coberta habitual als camps on vivim el futbol més proper. Al costat d'una parada de metro (Onze de Setembre, L9 i L10). L'última nit de glòria va ser l'abril de 2013, amb el triomf dels quadribarrats a la Copa Federació. Teniu el camp aquí.



Municipal de la Verneda (Barcelona)
És un dels camps més clàssics de la ciutat de Barcelona, el que acull els partits del CE Júpiter, que el 2015 ha recuperat plaça al grup català de Tercera. En aquest camp, a més, s'hi va disputar l'última edició del Torneig d'Històrics abans del retorn (fix) de la competició al Guinardó (va ser la 26a, l'estiu de 2011). El camp està situat en ple districte de Sant Martí, entre els carrers de l'Agricultura (on se situa l'entrada principal) i Concili de Trento, amb el metro (Sant Martí, L2) ben a prop. Teniu un mapa aquí.


Municipal de Granollers
El Municipal del carrer Girona ha recuperat el futbol de Tercera després de nou anys d'absència. La casa de l'EC Granollers constitueix un camp peculiar, ubicat pràcticament enmig d'una illa de cases. És un dels camps clàssics del futbol català que ara recupera una categoria que ha costat anys recuperar. Per arribar-hi, teniu la ubicació aquí.


Municipal Pepín Valls (Castellar del Vallès)
La localitat vallesana és l'única que acull partits de Tercera el curs 2015/2016... sense tenir cap equip del municipi a la categoria. El camp de la UE Castellar és, des de la seva arribada a la categoria el 2014, també la casa del Sabadell B, pendent d'acabar l'adequació de la ciutat esportiva Olimpia, a tocar de la Nova Creu Alta, que faria retornar els arlequinats a la seva vila d'origen. Hi voleu arribar? Les coordenades són aquí.


Municipal de Vilafranca del Penedès
S'està consolidant com un dels escenaris habituals de la categoria, des de l'últim retorn dels penedesencs a la categoria, el 2010. Ubicat als afores de la capital de l'Alt Penedès, l'estadi del degà penedesenc ha acollit cites memorables, com un partit contra el primer equip del FC Barcelona per celebrar el centenari de l'entitat vilafranquina. La ubicació exacta, aquí.


Municipal de Fontetes (Cerdanyola del Vallès)
És el camp més nou de la categoria, estrenat el 2015, en un Cerdanyola-Vilafranca del curs 14/15 (1-3). Establerta com a casa fixa ja per al curs 2015/2016, suposa el trasllat dels vallesans des de l'anterior casa de la Bòbila-Pinetons, que havia acollit l'estrena històrica del club a Tercera Divisió. El camp encara apareix en obres als mapes de Google (si més no el novembre de 2015), el teniu aquí.


Municipal de Vilatenim (Figueres)
Un estadi amb història, amb passat al futbol professional i amb nits de glòria per a la històrica UE Figueres, acull els partits del club refundat, que tornava a Tercera el 2012. Ubicat al nucli de Vilatenim, als afores de la capital de l'Alt Empordà, hi podeu arribar amb les coordenades a mà si cliqueu aquí.


Nou Municipal de Palamós
Un dels camps amb més història del futbol català, perquè hi acull el degà del nostre futbol, el Palamós CF, fundat el 1898. Va acollir futbol professional fins el 1995, amb els palamosins a Segona... i l'ha tornat a acollir des del 2014, quan la UE Llagostera l'escollia com a camp per als partits com a local a la categoria de plata del futbol estatal. Teniu el camp aquí.


Municipal de Peralada
Ubicat amb un camp annex, és el camp més septentrional dels 20 que habiten al grup català de Tercera el curs 2015/2016. La casa del CF Peralada va viure un campionat de lliga a Primera Catalana el 2014 i el posterior retorn a la categoria. Camp marcat, com d'altres de la comarca, pel vent de tramuntana. El teniu aquí.


Municipal de Manlleu
A la vora del riu Ter, és un altre dels camps històrics de la categoria, que va acollir dos play-off d'ascens a Segona B consecutius, el 2012 i el 2013. Ubicat al costat de la pista del CP Manlleu, a la zona esportiva de la localitat osonenca, està marcat per la humitat del riu proper. El podeu ubicar fàcilment, aquí.


Municipal del Masnou
A tocar de la riera d'Alella, el conegut com a camp de la carretera d'Alella és la seu dels partits com a local del conjunt masnoví, que baixava de Tercera el 2012 però que recuperava la categoria un any després. Tres blocs de cases i la riera envolten el camp. El teniu aquí.


Municipal d'Ascó
Amb la gespa renovada el 2014, tot i el naixement proper del club (el 2010) ja ha acollit partits històrics: ha estat la seu del campió del grup català de Tercera el 2015, de l'estrena de l'equip en un play-off d'ascens a Segona B (amb dos partits disputats i l'ascens fallit) i d'una altra estrena històrica, la del club asconenc a la Copa del Rei 15/16, amb derrota contra el Reus. És el camp més oriental i més meridional del grup, el teniu aquí.


Municipal del Morell
La petita localitat tarragonina ha agafat el relleu de la Pobla de Mafumet, municipi veí (gairebé bessó, per la proximitat) com a representant del Tarragonès a la categoria el curs 2015/2016. El camp s'ubica no gaire lluny de l'homònim pobletà. El podeu trobar aquí.



ANTERIORMENT A TERCERA...


La Bòbila - Pinetons (Cerdanyola del Vallès)
El camp del Cerdanyola, ascendit a Tercera l'estiu de 2013, destacava per les seves dimensions: era el primer que en deia qualsevol seguidor del futbol català o de la Tercera quan van irrompre els vallesans a la categoria. Es tractava d'un camp amb només una graderia lateral de quatre fileres i un gol amb terrassa del bar del camp. El complex esportiu on s'ubica inclou dos camps municipals (d'aquí els noms de la Bòbila i Pinetons), gairebé enganxats l'un a l'altre. La sala de premsa s'ubicava en un cubicle a mig camí entre el terreny de joc i la zona de vestidors. Si us hi voleu apropar, el podeu trobar aquí.

La zona de banquetes, al fons, sense graderia darrere 

Nou Municipal (Cornellà de Llobregat)
El Cornellà va estrenar nou estadi (teniu l'antic camp de la Via Fèrria al peu d'aquesta pàgina) per a la temporada 2012/2013. Camp agermanat al del RCD Espanyol (està gairebé enganxat a Cornellà-El Prat) el nou estadi verd té, per ara, una sola graderia amb coberta, amb capacitat per a un miler de persones, aproximadament. La instal·lació inclou, a més dels vestidors, oficines, aules d'estudi, bar, sales de vídeo i material, i la sala de premsa Jordi Évole, batejada així per la junta presidida per José Gálvez, president del club fins a finals de 2012. A més d'acollir els partits de la UE Cornellà, el desembre de 2013 era la seu de la primera fase estatal de la Copa de les Regions UEFA. Teniu el nou camp del Cornellà aquí.

Ideal per als partits matinals, amb el sol cobert per la graderia

Municipal de la Pobla de Mafumet
El Municipal de la Pobla respira tranquil·litat, gairebé silenci, com si anés d'acord amb l'aura silenciosa que acompanya el conjunt grana, ara a Segona B després de l'ascens històric del juny de 2015. La Pobla de Mafumet és un municipi petit, gairebé unit al del Morell, en què el camp (i la zona esportiva) s'ubica en un dels extrems. El filial del Nàstic és un equip singular: va ser durant uns quants cursos l'únic de Tercera que s'entrenava els matins. Graderia en forma d'L, amb un gol i el lateral, de tribuna modesta, amb seients i la resta sense lloc per asseure's, però una correcta zona de banquetes amb la inscripció que ens ubica. Bones instal·lacions i un camp gairebé limítrof amb l'espai del municipi. Si us hi voleu apropar, el teniu aquí.

Les lletres a la caseta del fons són un clàssic del futbol català

Joan Baptista Milà (Sant Boi de Llobregat)
La graderia del Joan Baptista Milà sorprèn pel colorit dels seus seients, en una tribuna acollidora, precedida per un passadís que recorda les majors fites de la centenària història de la institució. El Joan Baptista Milà té una sola graderia, la mateixa tribuna. Els gols permeten la ubicació de públic, i el lateral comprèn un turó que protegeix el camp. Està situat aquí.


La tribuna amb la varietat cromàtica de seients.

Nou Municipal (Santa Coloma de Gramenet)
L'antic camp de la Grama (la UDA, ara és la casa de la FE Grama) és un camp imponent, una infrastructura esportiva amb majúscules que, si bé necessita algun retoc -zona de premsa, aparcaments...-, va anar una mica gran al club en el seu retorn a Tercera Divisió el 2010, gairebé dues dècades després. Després del descens a Primera Catalana de 2014, la Fundació Esportiva Grama en va ser el nou inquil·lí, i la UDA Gramenet juga des de llavors a Sant Adrià. El podeu "visitar" aquí, just al costat de la Biblioteca de Can Peixauet.


Conegut popularment com 'Can Peixauet', l'estadi de la Grama són 'paraules majors' dins el futbol català

Nova Creu Alta (Sabadell)
La Nova Creu Alta és un camp amb classe, de futbol d'alt nivell. Si voleu saber on és el turó en què hi ha el camp, aquí el teniu.
 
La poca assistència a tribuna contrastava amb l'ambient a lateral. Era dia del soci

Estadi de futbol (L'Hospitalet de Llobregat)

Conegut popularment com "la Feixa Llarga" (no confondre amb el Municipal de la Feixa Llarga, camp molt proper), la instal·lació inclou un record olímpic (va acollir la competició de beisbol als Jocs de Barcelona 1992) manté la corba de tribuna com a senyal inequívoca del pas dels bats i els guants per la instal·lació. Mapa aquí.


La coberta amb corba és un dels trets distintius de l'estadi

Municipal de Llagostera

El Llagostera no és actualment a Tercera però hi va fer història l'any 2011. Es proclamava campió del grup V, i ascendia després d'una pletòrica eliminatòria contra el Cerceda gallec. Havia estat líder de la categoria durant 23 jornades, i un total de 29 setmanes en zona de play-off. Un triomf més que merescut. A partir d'aquí, el camp va acollir altres dates mítiques per a l'entitat, amb dos punts àlgids: l'eliminatòria de Copa contra el València l'octubre de 2012 (0-2)... i el triomf contra el Nàstic (3-1), el juny de 2014, que donava als gironins l'històric ascens a Segona. Amb l'arribada al futbol professional, la UE Llagostera traslladava el treball diari del seu primer equip al Baix Empordà: entrenaments a Palafrugell, partits a Palamós. El Municipal continua sent la casa dels equips filials i del futbol base. Mapa aquí.


Austeritat al poder: camp complet, sense excessos

Ciutat Esportiva del RCD Espanyol (Sant Adrià de Besòs)
La ciutat esportiva de l'Espanyol és un altre dels racons en què, malgrat no semblar-ho per la quantitat de camps que hi ha i les poques graderies habilitades (només el camp principal en té), s'hi respira ambient de futbol català. Començant per l'excel·lent bar que rep els visitants fins a la coberta principal. Gespa ben cuidada, públic fidel i instal·lacions molt pràctiques. La podeu trobar aquí.


El camp principal de la Ciutat Esportiva de Sant Adrià

Municipal d'Olot
Ubicat al peu dels volcans, a cinc minuts en cotxe del nucli de la capital de la Garrotxa, el Municipal d'Olot és un d'aquells camps que conserven encants pretèrits. Graderies de pedra, gespa interminable (algun rival, a Twitter, s'ha referit al terreny de joc com "el camp d'Oliver i Benji"), i amb els vestidors (i instal·lacions tècniques) situats en un dels fons. El juny de 2013 s'hi vivia la tarda més històrica de l'entitat: l'ascens a Segona B amb golejada contra l'Arandina (5-1). Bon ambient de futbol, i un més que correcte bar, completament multifuncions. Podeu trobar el Municipal d'Olot aquí.


Tribuna clàssica. Pedra, gespa, futbol de sempre

Feliu i Codina (Barcelona)
És la casa de la Unió Atlètica Horta... i del Club de Futbol Damm, un dels clubs formadors més importants de casa nostra. És un altre camp clàssic, sense graderies als gols (el renovat bar en presideix un) i amb coberta als dos laterals, una tribuna a tots els efectes i un lateral d'estil clàssic, amb columnes que aguanten el teulat. L'Horta és un dels projectes més ambiciosos de Primera Catalana, esperant recuperar el pes dins el futbol barceloní, en què se situa per sota, a efectes de classificació, d'altres clubs de barris barcelonins com el Sant Andreu, l'Europa, el Júpiter o la Monta. La zona on s'ubica el camp és per sobre de la plaça Eivissa (des del metro -Horta, L5-, caminant i en pujada, deuen ser poc més de 10 minuts), al mateix carrer de Feliu i Codina, que també inclou les instal·lacions del Club Natació Horta, situat una illa de cases més avall. Podeu situar el camp, o reubicar-lo, aquí.

La coberta de tribuna, durant un dels múltiples entrenaments dels equips de la Damm

Municipal de les Lloredes (Organyà)
Les Lloredes és un camp de Segona Catalana que poc té a envejar a altres d'igual categoria o de Primera Catalana. Compta amb els vestidors al gol i la imponent i carismàtica muntanya de Santa Fe de fons, i es troba ubicat a l'extrem nord-oest del nucli urbà. El teniu situat al mapa aquí.


Santa Fe (a la lona), sempre omnipresent a Organyà

Municipal d'Amposta

L'Amposta va descendir de Tercera per últim cop el 2012. El seu camp inclou una tribuna imponent, que realça els colors de l'entitat, el blanc i el negre. El camp és aquí.


La tribuna del Municipal d'Amposta.


Municipal de Vic
Camp de grans dimensions, que va viure els partits de Tercera Divisió fins el maig de 2013. Està situat als afores de la capital d'Osona. Mapa aquí.

El Municipal de Vic, en ple procés de rec

Alumnes Obrers (Vilanova i la Geltrú)

L'Alumnes Obrers és un camp de recent construcció, modern i molt complet, amb sales de premsa molt ben equipades. Va viure partits de Tercera Divisió fins el descens dels del Garraf, el maig de 2012. Està situat als afores de la localitat vilanovina, aquí.

L'Alumnes Obrers de Vilanova

Municipal de Viladecans

Camp que va ser de terra fa menys d'una dècada (la foto és del 2006) situat a prop de la zona de polígons de la localitat del Baix Llobregat. Com veureu al mapa, actualment ja és de gespa.
 
El camp del Viladecans, quan encara era de terra

Municipal d'Aiguadolç (Sitges)

El camp sitgetà està molt ben equipat. Està a prop del mar, beneficiós per la bellesa de l'entorn, però a l'hivern, prou contraproduent si no hi vas ben abrigat. Sitges té un altre conjunt de nivell similar a la UE Sitges, la Blanca Subur, que competia en aquella època (2006) en camp de terra, també a l'interior de la vila, per sobre de la via del tren. El Municipal d'Aiguadolç és aquí.


El camp de la UE Sitges. El mar és just darrere el mur del fons

Municipal de la Via Fèrria (Cornellà de Llobregat)
És l'anterior camp de la UE Cornellà, que va abandonar la instal·lació el 2011. Destacava molt de la Via Fèrria la instal·lació de la terrassa d'un bar just darrere de la porteria que apareix a la imatge. Vermut amb regust futbolístic. El podeu trobar aquí.


El Municipal de la Via Fèrria, aviat un antic camp del futbol català