Cinc victòries seguides per al Castelldefels // Alex Gallardo (GallardoPhoto.com) - UE Castelldefels

Santfeliuenc 2-1 Peralada (David Toro i Iván Peralta / Sergi Romero)

Gavà 1-1 Ascó (Xavi Civil / Asier Eizaguirre)
Masnou 1-3 Sabadell B (Ñito Martín / Agus Medina i Pol Roigé -2-)
Castelldefels 3-0 Vilafranca (Oriol Cortés, Gilberto Braz i Albert Cervantes)
Vilassar de Mar 1-2 Pobla de Mafumet (Guillem Creus /Gabi López i Sergi Moreno)
Martinenc 2-2 Rubí (Elhadji Bandeh i Dani Acosta / Boris Garrós i Carlos Esteban)
Cerdanyola 3-1 Muntanyesa (Albert Cuadras -p-, Raúl Barriendos i Roland Garrós / Uri Escabrós)
Figueres 0-2 Palamós (Marc Medina i Sergi Arimany)
Manlleu 0-2 Europa (Javi Sánchez i Ignacio Rosillo)
Terrassa 1-1 Prat (Sergi Pérez / Sascha Andreu)

CLASSIFICACIÓ
Aquesta és la classificació després de la J17 (s'arrosseguen dos partits suspesos de la J15):

Gols: 29
Resultats: 3 victòries locals, 3 empats i 4 victòries visitants
Màxim golejador: Xavi Civil (Gavà), 10 gols /// Veure llistat complet

Apunts de la jornada
Dades, curiositats, noms propis... i notes dels partits en què hem estat presents

• Canvi de líder. Ja va ser fugaçment primer a la J10 i en aquesta J17 recuperava el lideratge la Pobla de Mafumet, l'únic equip dels quatre primers que aconseguia la victòria. El lideratge podria ser efímer i no arribar al cap de setmana... el Rubí, per ara segon, disputa dimecres els 45 minuts pendents del partit al camp del Santfeliuenc (0-0). Si guanyessin, els vallesans recuperarien el lideratge.

• Els mateixos. L'empat del Terrassa, cinquè i únic equip amb opcions de motivar canvis al play-off, mantenia els equips de la zona noble. El fet que Ascó i Rubí empatessin i que el Masnou perdés l'aprofitava l'Europa, que la setmana vinent començarà la J18 amb opcions de tornar al play-off.

• Campionat d'hivern. És completament simbòlic, però sempre fa gràcia saber qui és el líder després de la primera volta. Les possibilitats matemàtiques ens deixen només sis candidats, quan queden dues jornades per saber-ho: els quatre equips en play-off, el Terrassa i l'Europa. Són, de fet, els sis equips que es disputaran les quatre places de play-off ja la setmana vinent.

• Retorn. A la part baixa el Figueres retorna a la zona de descens, tenint en compte que els empordanesos han jugat un partit menys que la resta. Des de la J9, una després de l'arribada d'Eduardo Vílchez a la banqueta, que els figuerencs no eren en zona de descens. Aquesta és la vuitena jornada del curs en què es troben entre els tres últims. El Figueres-Sabadell B, partit pendent de la J15, encara no té data, si bé podria disputar-se el cap de setmana del 3 i 4 de gener.
El Palamós s'enduia el duel empordanès // UEFigueres.cat

• 29 gols. La jornada ens deixa el segon major registre del curs quant a gols marcats, igualant els 29 que també s'assolien a la J5, J7, J8 i J14. Només tres equips (Vilafranca, Figueres i Manlleu) es quedaven sense marcar, i els gols d'equips visitants s'imposaven per poc, 14 a 15.

• 10 victòries. La Pobla Mafumet és el primer equip del grup que arriba als 10 triomfs aquest curs. Li han calgut 17 jornades per assolir-ho... i ha obtingut, de premi, el lideratge.

• Primera derrota. El Masnou encaixava davant el Sabadell B (1-3) la primera derrota a casa d'aquesta temporada. Els masnovins havien tancat els 8 primers partits de lliga al Municipal amb un balanç de 5 victòries i 3 empats, però l'eficiència del filial arlequinat trencava la bona dinàmica, amb protagonisme especial per a Pol Roigé, autor d'un doblet.
El Masnou sortia al camp amb samarretes de suport a Kevin, lesionat greu // CESabadell.cat

• Dos invictes. Amb la derrota del Masnou només queden dos equips que encara no han perdut a casa: són el Rubí (3-5-0 a Can Rosés) i la Muntanyesa (5-3-0 al Municipal de Nou Barris).

• Recuperant terreny a domicili. L'Europa, que havia viscut a la J16 el regust amarg de rebre l'empat al temps afegit, es refeia fora de casa, com ja havia passat fa dues setmanes amb el triomf a Cerdanyola (0-1). Triomf escapulat a Manlleu (0-2) per fer un pas endavant i optar a tancar el 2014 en zona de play-off.
Javi Sánchez obria la llauna per a l'Europa a Manlleu // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Només dues. El Manlleu no està vivint un bon any, pagant molt cara la irregularitat. A casa, però, els osonencs només han cedit dues derrotes, comptant la que aquest diumenge obtenia l'Europa. L'anterior, i única fins ara en aquesta lliga, va ser contra el Terrassa (2-4, J7, veure Pantalla #3div5).
Putxi, ara a l'Europa, s'enfrontava al seu exequip // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• 8 minuts d'empenta. La Bòbila de Cerdanyola del Vallès. Minut 84. Abans que es xiuli el penal que convertirà Cuadras, la Muntanyesa domina per 0 a 1. En sis minuts (més l'afegit) els vallesans aconseguiran tres gols que els donaran el triomf. El Cerdanyola torna a fregar el seu sostre històric (la sisena plaça, ara l'equip és setè).
Raúl Barriendos, també ex-Monta, feia el 2-1 per al Cerdanyola // Facebook Cerdanyola FC

• Caos. En aquests 8 minuts (més l'afegit), la Muntanyesa encaixava 3 gols... una quarta part dels que havia encaixat (12) en els 1524 minuts de joc anteriors.

• S'aturen les victòries. El Prat arribava a Terrassa buscant el sisè triomf consecutiu... i el gol de Sascha al primer temps apropava el manteniment de la ratxa. Als minuts finals, però, els vallesans empataven gràcies a Sergi Pérez i el conjunt potablava segueix sense haver vençut mai a l'Olímpic egarenc. La ratxa amb Manolo Márquez és ara de 16 punts sumats dels 18 que hi ha hagut en joc.
Abans companys, ara capitans rivals: Jaime Fuentes (TER) i Toni Texeira (PRA) // Francisco Carrasco - AEPrat.com

• Tornen els triomfs. Al partit que obria la jornada, el Santfeliuenc trencava la mala dinàmica de 7 partits sense guanyar i recuperava les bones sensacions a les Grasses. De fet, els blanc-i-blaus tenen una nova oportunitat de donar una alegria a l'afició aquest proper dimecres, en la represa del partit contra el Rubí, suspès fa dues setmanes al descans, amb 0 a 0 al marcador. El partit es reprendrà a les 20'30h.

• Sòlid lluny de Castellar. El Sabadell B, que s'imposava amb contundència al Masnou (1-3) també trencava una mala dinàmica de sis partits sense guanyar. Els arlequinats, a més, mostren una altra cara fora de casa. Sent el 13è classificat de la lliga (amb un partit menys), els de Toni Rodriguez són el quart millor visitant de la categoria: han sumat 13 punts de 24 possibles a domicili, i són l'equip que menys encaixa fora, només 6 gols en contra en 8 partits, dada en què l'iguala el Cerdanyola.

• No s'atura. El Castelldefels de Miki Carrillo suma i segueix. Contra el Vilafranca, amb gols estratègics (just abans i just després del descans), els mariners tancaven la cinquena victòria consecutiva (3-0). Cinc victòries que els han fet escalar sis posicions: de cuers a la J13 a catorzens a la J17.
Albert Cervantes celebrava així el 3 a 0 // Alex Gallardo (GallardoPhoto.com) - UE Castelldefels

• El derbi, cap al Baix. Al duel empordanès a Vilatenim s'imposava el Palamós, en un partit que acabava decidint una plaça de descens. Els palamosins, que han guanyat en 3 dels 4 partits disputats des de l'arribada a la banqueta de Joan Mármol, són un punt per sobre del descens. El Figueres, que encaixava la tercera derrota a casa, és antepenúltim... amb un partit menys.

• Primer empat. El Gavà era fins ara l'únic equip de la categoria que no havia empatat. En les 16 jornades anteriors, 6 victòries i 10 derrotes. L'1 a 1 davant l'Ascó suposa la primera igualada del curs per als gavanencs, i també trencar la mala dinàmica anterior de cinc derrotes consecutives.
Els jugadors del Gavà donaven suport als treballadors cessats pel club // Alex Gallardo (GallardoPhoto.com)

• Sense derrota. També trencava una mala dinàmica, en aquest cas de quatre derrotes seguides, el Martinenc, que empatava a casa contra el fins ara líder, el Rubí (2-2). Els barcelonins segueixen en zona de descens, penúltims, com l'equip més golejat. La permanència, però, és dos punts per sobre.

• Cuer amb complicacions. El Vilassar de Mar plantava cara al nou líder, la Pobla de Mafumet, però acabava perdent al Xevi Ramon (1-2). Els maresmencs ja acumulen 11 partits seguits sense guanyar. Els vilassarencs són l'equip que menys gols marca, només 12 en les 17 jornades disputades.

• Centre desplaçat. Si busquem quin equip és equidistant entre el descens (que s'obre als 18 punts que té el Figueres, antepenúltim) i la zona de play-off (que marca ara el Masnou, quart, amb 30 punts) tindrem clar que aquest "centre" se situarà als 24 punts, sis per sota del quart, sis per sobre del divuitè. El Peralada suma aquests 24 punts. És l'equip "central"... però és el vuitè classificat. La taula es comença a polaritzar i ens mostra un desequilibri clar: pocs candidats a dalt i molts fronts oberts a baix. Una dada que ho exemplifica. La propera jornada aspiren a les quatre places de play-off 6 equips, i poden ocupar alguna de les tres de descens fins a 9 conjunts diferents.

• Escenari de Primera. La Pobla Mafumet, flamant líder del grup, anunciava després del triomf a Vilassar de Mar un canvi interessant per al partit de la J18, l'últim de l'any. Els tarragonins jugaran contra el Terrassa el proper dissabte, a les 16h, al Nou Estadi de Tarragona, el camp del Nàstic, escenari de partits de Primera Divisió fa poc més de set anys. L'entrada serà gratuïta.

• Experiència als Canyars. El Castelldefels-Vilafranca reunia els dos jugadors més veterans del grup català de Tercera, els dos capitans, de fet: Jorge Sánchez (Castelldefels) i Santi Triguero (Vilafranca).
Sánchez i Triguero, referències del futbol català // Alex Gallardo (GallardoPhoto.com) - UE Castelldefels

• Hi torna Peralta. Gairebé dos mesos després de l'últim gol, Iván Peralta (Santfeliuenc) contribuïa al triomf del Santfe amb el 2 a 0 contra el Peralada. El davanter, el primer a assolir un hat-trick aquesta temporada, suma 5 gols, i iguala el màxim anotador de l'equip fins ara, el seu company d'atac, Carlos Cano.

• 10 de Civil. El davanter Xavi Civil, del Gavà, obria la llauna contra l'Ascó amb el seu desè gol del curs, el que el col·loca al capdavant en solitari al llistat de golejadors de la categoria (que podeu consultar complet aquí). Xavi Civil ja duplica el seu millor registre fins ara a Tercera: eren els 5 gols aconseguits amb el Cornellà la temporada 2012/2013.
Pinya dels jugadors gavanencs abans de començar el duel contra l'Ascó // Alex Gallardo (GallardoPhoto.com)

• La desena. És la temporada en què més s'ha trigat a veure 10 gols d'un mateix futbolista. Els gols a Tercera aquest curs van molt més repartits. Xavi Civil és el primer a marcar 10 gols i ho ha assolit a la J17. Els cursos anteriors havien estat més precoços Ernest Forgas (Rubí 13/14), a la J12; Carlos Martínez (Olot 12/13), a la J10; o Xavi Molist (Terrassa 11/12), a la J13.

• Gol 400. El gol d'Asier Eizaguirre per a l'Ascó a la Bòbila era el gol 400 que es marca al grup català de Tercera aquesta temporada. Eizaguirre suma 6 gols, i iguala Albert Virgili com a màxim golejador asconenc.

• Pol Roigé. Doblet del davanter del Sabadell B, el primer dels dos gols després d'un espectacular gest tècnic, que també el col·loca com a màxim anotador del filial arlequinat amb tres gols, els mateixos que suma Sandro Toscano.
Pol Roigé, doblet al Masnou // CESabadell.cat

• De regust amarg. La bona temporada de cara a porteria que viu Antonio 'Ñito' Martín amb el Masnou vivia en aquesta J17 un capítol amarg. Ñito anotava el seu cinquè gol del curs, que el manté com el màxim golejador masnoví, però ni celebrava el gol, que no servia per evitar la derrota clara contra el Sabadell B (1-3).

• Cervantes per Masuet. Era un dels canvis que introduïa Miki Carrillo a la segona part del Castelldefels-Vilafranca, i el gol que no marcava Masuet (4 dianes en les 3 jornades anteriors) l'aconseguia Albert Cervantes, el 3 a 0 que tancava la victòria. Cervantes també suma ara 4 gols.
Elhadji, 8 gols aquest curs, tots de jugada // Dani Falcón

• Moviment al Top-5. Tres dels cinc màxims anotadors marcaven en aquesta J17... i dos ho feien al mateix partit. Boris Garrós (Rubí) i Elhadji Bandeh (Martinenc) sumaven el vuitè gol del curs amb molt pocs minuts de diferència, amb el 0 a 1 i l'1 a 1 del duel que els enfrontava al Guinardó. Els dos són a l'equador dels seus millors registres històrics a la categoria. Per a Boris són els 16 marcats amb el Castelldefels la temporada 2009/2010 i per a Elhadji els 15 que aconseguia amb el Júpiter el curs 2012/2013.
Boris anotava el 8è gol... el mateix dia que marcava el seu germà // Dani Falcón

• Entre germans. De fet, aquesta J17 han marcat els dos germans Garrós: Boris, amb el vuitè gol que marca aquest curs amb la samarreta del Rubí; i Roland, que s'estrenava com a golejador al Cerdanyola amb el 3 a 1 final contra la Muntanyesa, el seu equip el curs passat.

• Cuadras és eficàcia. Nou penal per al Cerdanyola... i nou gol d'Albert Cuadras, màxim golejador dels vallesans amb 6 gols. La meitat d'aquestes dianes les ha assolit des dels 11 metres. Cuadras no és, però, el màxim golejador des del punt de penal de la categoria. Comparteixen aquest honor tres futbolistes: Manel Sala (Manlleu), Boris Garrós (Rubí) i Jaime Fuentes (Terrassa), amb 4 gols de penal fins ara.
Els jugadors del Cerdanyola donaven suport a 'La Marató de TV3' a la foto de l'onze // Facebook Cerdanyola FC

• El club dels 6. Quatre futbolistes assolien el seu sisè gol aquest curs, el que els col·loca entre els 11 màxims anotadors del grup català de Tercera. Són els citats Cuadras (Cerdanyola) i Eizaguirre (Ascó), i Sascha Andreu (Prat) i Sergi Arimany (Palamós). Sascha ja ha igualat els gols aconseguits la temporada passada a la Muntanyesa, i és un gol per sota dels 7 que sumava amb la Monta el curs 12/13 i amb el Castelldefels l'11/12. Sergi Arimany és a la meitat del camí: la temporada passada anotava 12 gols amb el Palamós.
Moment en què Sascha Andreu anotava de cap el seu sisè gol del curs // Francisco Carrasco - AEPrat.com

• 423 gols. Se n'han marcat 29 aquesta jornada, apujant la mitjana, situada al voltant dels 25. Tenint en compte que queden dos partits de la J15 per disputar, i extrapolant les dades, la mitjana s'apuja, cap 25'18 gols per jornada, 2'52 per partit. Respecte el curs passat són dades lleugerament superiors, ja que llavors donaven una mitjana de 2'48 gols per partit.

• Victòries locals 46% | Empats 25% | Victòries visitants 29%

• Respecte el curs passat, es manté l'augment notable dels triomfs locals (pugen més de 5 punts), es mantenen els empats (al 25% en els dos casos); el descens dels triomfs visitants, a poc a poc, es va atenuant; ara però és un descens encara de poc més de 5 punts. Expressem la variació en punts percentuals ja que les jornades d'aquest curs no són completes ara per ara.

• Millor local. No han jugat a casa però mantenen lideratge al llistat de millors equips locals la Muntanyesa i l'Ascó. Cau el Masnou després de cedir-hi la primera derrota. Barcelonins i asconencs han sumat a casa 18 punts de 24 possibles, si bé la Monta no hi han cedit cap derrota (l'Ascó, dues) i els de Nou Barris tan sols han encaixat un gol en 720 minuts de joc.

• Millor visitant. Continua sent-ho el Rubí, tot i l'empat al camp del Martinenc en aquesta J17. Els registres fins ara dels rubinencs són de molt mèrit: 17 punts sumats de 24 possibles lluny de Can Rosés.

• Camp on es veuen més gols. Un nou 3 a 0 consolida els Canyars al capdavant d'aquest registre, tot i que la mitjana de gols baixa molt lleugerament. S'hi han vist 30 dianes en 9 duels, una mitjana de 3'33 gols per partit.

• Menys golejador: Vilassar de Mar (12) | Més golejat: Martinenc (35)

• Rendibilitat. Tot i perdre ho segueix sent el Peralada, fins i tot malgrat marcar un golen la derrota al camp del Santfeliuenc. Amb 15 gols, ha sumat 24 punts, 1'60 punts per gol marcat.

• Màxim golejador: Terrassa (29) | Menys golejat: Pobla de Mafumet (14)