dijous, 3 de desembre del 2015

#CatUEFA | Prèvia-Guia de la 1a fase estatal

Aquest divendres al matí, amb el duel entre Múrcia i Castella-la Manxa (11'30h) s'inicia la disputa del grup F de la primera fase estatal de la Copa de les Regions UEFA. Seran els dos rivals de Catalunya en un triangular en què els catalans entraran en escena dissabte. En joc, una plaça a la final a quatre estatal, que es disputarà el març vinent. Posem en ordre la competició i repassem les principals dades a tenir en compte. Catalunya, vigent campiona estatal (de les dues últimes edicions de fet), busca ampliar el cicle positiu.


Catalunya buscarà a Múrcia tenir l'opció de reeditar el títol estatal el març vinent // Álvaro Montoliu - FCF

Aquests són els horaris d'aquesta primera fase estatal de la Copa de les Regions UEFA:

GRUP F

DIVENDRES, 4 DE DESEMBRE
11'30h Castella-la Manxa-Múrcia

DISSABTE, 5 DE DESEMBRE

11'30h Catalunya-Castella-la Manxa

DIUMENGE, 6 DE DESEMBRE

11'30h Múrcia-Catalunya

Tots els partits es disputen al Municipal de Lorquí, localitat murciana situada a 20 quilòmetres de la capital.


Catalunya arriba a la cita com la vigent campiona estatal de la Copa de les Regions UEFA; de fet, els catalans han sumat els dos últims títols, els aconseguits a Astúries, el 2012, i a Segòvia, el 2014.



Els 18 convocats
Els jugadors catalans, a la primera sessió de preparació al CAR // Alex Gallardo - FCF


Els vam repassar en un extens article, amb els 18 perfils, dimarts passat, el podeu recuperar aquí. Són 16 futbolistes del grup català de Tercera i dos del grup 2 de Primera Catalana. En total sumen 237 partits de lliga en aquest primer tram de campionat (partits detallats aquí) i un total de 36 gols marcats per onze futbolistes diferents (detall aquí). 


Gerard Puigoriol 'Putxi' és el més experimentat; encadena vuit fases oficials, des de la primera fase estatal de desembre de 2011 a la Vila-joiosa. És l'únic futbolista que no ha caigut de cap convocatòria oficial des de llavors; en aquesta cita murciana hi ha 10 futbolistes que debuten en una llista oficial, i tan sols sis repeteixen de l'última experiència, a Moldàvia (són Miguel Ramos, Borges, Putxi, Padilla, Guzmán i Sascha). 


Si anem a buscar l'última primera fase estatal, la disputada a Cornellà fa dos anys, són tres els repetidors: José Manuel Segovia, Andrés Borges i Putxi.


El més veterà és Sascha Andreu (29 anys i gairebé quatre mesos); els més joves, nascuts el mateix dia, són Ramon Marimon i Buba Jalow (21 anys i nou mesos).


Els capitans
Amb l'absència per lesió d'Alex Cano, primer capità a les últimes cites, el braçal recaurà ara en Gerard Puigoriol 'Putxi'. Al costat del migcampista del Prat, seran també capitans Andrés Borges i Carlos Guzmán. Aquest dijous hem entrevistat Putxi; podeu recuperar l'entrevista en aquest enllaç.

Amb Putxi hem repassat les seves set convocatòries anteriors. Li hem demanat que es quedi amb un record de cadascuna:



El seleccionador
Toni Almendros Gallego (Castelldefels, 20 d'agost de 1964) inicia la seva tercera Copa de les Regions UEFA en la segona etapa en què és al capdavant de la selecció catalana amateur. En la seva primera etapa (2005-2007) es quedava amb el regust amarg de la derrota a la final de la fase estatal del 2006 contra Euskadi. En el seu retorn (des del 2011) ha liderat des de la banqueta l'etapa triomfant de la selecció, amb tres fases guanyades consecutives (amb el primer campionat estatal a Astúries, el 2012 i l'estrena europea a Kíev). Va dirigir l'equip a la recordada fase final europea del Vèneto (juny de 2013), en què els catalans queien a la final contra el conjunt amfitrió als penals.


A la seva segona Copa de les Regions UEFA repetia el campionat a estatal (títol a Segòvia l'abril de 2014, després d'haver superat la fase inicial a Cornellà), però tastava l'amargor en la primera derrota encaixada com a seleccionador en gairebé tres anys: a Moldàvia, a la fase intermèdia europea, la derrota contra Irlanda del Nord deixava els catalans a les portes de repetir fase final continental.


Ara, inicia el tercer cicle. Parlàvem amb Toni Almendros en la prèvia d'aquesta primera fase estatal que es disputarà a Múrcia aquest cap de setmana:




La prèvia
Velillas i Kuku, al duel contra el Sabadell // Alex Gallardo - FCF.cat

Catalunya ha jugat quatre partits de preparació en aquest inici de curs 2015/2016, tres contra equips de Segona B i un últim (més breu de 70 minuts) contra el Cornellà juvenil, amb balanç positiu. Recuperem els quatre duels:



Els altres grups i la fase final
L'onze inicial de Catalunya que va assolir el pas a la fase final estatal, fa dos anys // Alex Gallardo - FCF

Si Catalunya supera aquesta primera fase estatal, lluitarà amb tres seleccions més pel títol, la primavera de l'any vinent. El campió estatal, a més d'endur-se la Copa (els catalans l'han guanyat en les dues últimes edicions, el 2012 i el 2014), participa a la fase intermèdia europea, a principis del curs vinent, buscant un lloc a la fase final de la competició. 


Aquesta és la distribució de grups que sortejava la RFEF per a aquesta primera fase estatal (al davant, els amfitrions):


  • A: Andalusia, Canàries i Euskadi
  • B: Extremadura, València i Galícia
  • C: Astúries, Madrid i Melilla
  • D: Ceuta, Aragó i Cantàbria
  • E: Castella i Lleó, Navarra i Balears
  • F: Múrcia, Catalunya i Castella-la Manxa

Els campions dels grups E i F (el grup de Catalunya) accedeixen directament a la fase final. Entre els altres quatre campions es disputa una eliminatòria a doble partit, abans de finals de febrer, per definir quins dos accediran a la fase final. Aquests seran els creuaments:

Campió grup A vs. Campió grup D
Campió grup C vs. Campió grup B

Els dos vencedors, amb els guanyadors dels grups E i F jugaran la fase final, en format de final a quatre. Es disputarà en una de les seus dels quatre equips participants, i té dates definides: serà entre el 25 i el 27 de març de 2016.




D'on venim
Segòvia, l'èxit més recent // Álvaro Montoliu - FCF

La selecció catalana UEFA de Toni Almendros inicia el tercer cicle de la Copa de les Regions UEFA amb el tècnic. Repassem, amb els articles que hem anat fent a tercera.cat, els èxits més recents:



Seguiment
Des de Kíev, les competicions #CatUEFA compten amb periodistes desplaçats // tercera.cat

Amb la delegació catalana viatgen, a més de futbolistes i cos tècnic, representants de la FCF, el director de Comunicació, Álvaro Montoliu, un càmera de FCF TV, Santi Carles, i cinc periodistes catalans: un per cada un dels diaris esportius de tirada nacional que s'editen a casa nostra. Són els companys Manuel Ayala (Mundo Deportivo), Miguel Pérez (Sport) i Rubén Miró (L'Esportiu de Catalunya); a més, també viatja el company Jordi Mestres, de Futbol Catalunya; i Toni García Bernardo, de Radio Marca. N'informaran als seus mitjans, però també trobarem informacions destacades als seus perfils de Twitter. Les imatges que gravi la FCF seran enviades als mitjans, i podran veure's a La Xarxa o a Televisió de Catalunya.




Què és la Copa de les Regions UEFA?
El trofeu de la Copa de les Regions UEFA // Sportsfile - UEFA.com

La Copa de les Regions UEFA (UEFA Regions' Cup en la denominació oficial) és una competició bianual destinada a donar difusió al futbol amateur del continent. Se celebra des de 1999, i pel fet de ser bianual (es decideix als finals de curs dels anys senars, i l'actual edició conclourà el 2017) en 16 anys de funcionament ha conegut fins ara nou campions, amb una sola repetició fins ara, la del Vèneto, campió el 1999 i el 2013, en la final en què superava Catalunya als penals.


En el cas de l'Estat espanyol, la competició inclou dues fases estatals: aquesta inicial, que se sol celebrar durant els primers caps de setmana de desembre; i la fase final, una final a quatre que se celebra durant la Setmana Santa. Les fases inicials se succeeixen en anys senars (obrint el cicle d'una nova edició de la Copa, que es resol els mesos de juny dels mateixos anys senars), i les finals, en anys parells.


El campió estatal accedeix a la competició continental, en què també hi ha els altres campions europeus. Per filtrar fins als vuit combinats que disputaran la fase final, la UEFA organitza una fase intermèdia, amb 8 grups, en què els campions de grup accedeixen a la cita decisiva. Aquesta fase intermèdia es disputa al tram inicial del curs en què toca decidir un nou campió. Com que la Copa de les Regions UEFA sempre finalitza l'estiu dels anys senars, la fase intermèdia se sol disputar a la tardor dels anys senars.


Els vuit combinats europeus que accedeixen a la fase final es disputen el títol en una cita de 10 dies, amb un dels participants actuant com a amfitrió. Així, el mes de juny dels anys senars la Copa de les Regions UEFA culmina després de gairebé dos anys.


Exemple amb els últims cicles de la selecció catalana UEFA:


8a Copa de les Regions UEFA (2011-2013)
  • Fase inicial estatal: Catalunya s'imposa al seu grup disputat a la Vila-joiosa, desembre de 2011
  • Fase final estatal: Catalunya és campiona estatal a Astúries, abril de 2012
  • Fase intermèdia europea: Catalunya s'imposa a Kíev, octubre de 2012
  • Fase final europea: Catalunya, subcampiona al Vèneto; cau contra els amfitrions als penals, juny de 2013

9a Copa de les Regions UEFA (2013-2015)
  • Fase inicial estatal: Catalunya s'imposa al seu grup disputat a Cornellà, desembre de 2013
  • Fase final estatal: Catalunya és campiona estatal a Segòvia, abril de 2014
  • Fase intermèdia europea: Catalunya cau a Moldàvia, setembre de 2014
  • Fase final europea: sense participació catalana, s'imposa el representant irlandès, juliol de 2015 



Els campions
La regió Est d'Irlanda, vigent campiona de la Copa de les Regions UEFA // UEFA.com

Aquests són els nou campions de la Copa de les Regions UEFA:
  • Vèneto, Itàlia (1999)
  • Moràvia, República Txeca (2001)
  • Piemont i Vall d'Aosta, Itàlia (2003)
  • País Basc, representant de l'Estat espanyol (2005)
  • Dolnoslaski, Polònia (2007)
  • Castella i Lleó, Espanya (2009)
  • Braga, Portugal (2011)
  • Vèneto, Itàlia (2013)
  • Regió Est, Irlanda (2015)
Els representants italians s'han endut tres edicions del torneig, els espanyols dos, i un triomf per als campions estatals de la República Txeca, Polònia, Portugal i Irlanda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada