Partit boig a la Verneda: Júpiter 4-5 Europa // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

Aquests són els resultats de la J17:

DISSABTE, 12 DE DESEMBRE

Morell 1-1 Cerdanyola (Jordi Oribe / Daisuke Uemura)
Santfeliuenc 1-3 Prat (David Toro / Aitor Lario, Sascha Andreu i Ignacio Rosillo)
Vilafranca 2-0 Sant Andreu (Víctor Merchán i Santi Triguero)

DIUMENGE, 13 DE DESEMBRE

Ascó 0-0 Muntanyesa
Figueres 1-3 Sabadell B (Moha Chabboura / Max Marcet i Manel Martínez -2-)
Gavà 1-0 Rubí (Niko Kata)
Masnou 0-1 Manlleu (Albert Canal)
Júpiter 4-5 Europa (Josu Rodríguez -2-, Gueri -p- i Javi Santolalla / Abel Rita -2-, Fran Bea -p- i Alex Poves -2-)
Granollers 5-0 Terrassa (David Bauli -3-, Ferran Vila i Pedro Bilbao)
Palamós 1-1 Peralada (Marc Medina / Sergi Mateo 'Mate')

CLASSIFICACIÓ

Aquesta és la classificació després de la J17:

Gols: 30
Resultats: 3 victòries locals, 3 empats i 4 victòries visitants
Maxim golejador: Manel Martínez (Sabadell B), 13 // Veure llistat complet

L'anàlisi dels dilluns
Dades, curiositats, noms propis... i notes dels partits en què hem estat presents

• Capdavanters. Triomfs d'autoritat dels tres primers classificats de la lliga. El Prat s'imposava Les Grases (1-3), el Sabadell B a Figueres (1-3) i el Granollers golejava el Terrassa (5-0).

• Mantenen marges. La situació entre els tres primers, per tant, es manté. El Prat té quatre punts sobre el Sabadell B, segon, que treu tres punts respecte el Granollers. Els pratencs podrien proclamar-se campions d'hivern diumenge vinent... contra el Granollers.

• Un canvi a dalt. El Gavà torna, dues jornades després, a la zona de play-off. Els gavanencs trencaven la mala ratxa (cinc jornades sense triomf), superaven el Rubí (1-0) i aprofitaven l'empat de la Monta, fins ara quarta. Suposa la 13a jornada dels de Juanma Pons en zona noble. Són l'únic equip que ha passat fins ara per les quatre places de play-off.

• Els aspirants. Un grup de cinc equips iniciarà dissabte vinent l'última jornada de l'any, i la penúltima de la primera volta, amb opcions de disputar a Granollers i Gavà les dues places de privilegi que poden modificar-se. Dos venen en bona dinàmica: el Manlleu, que s'imposava al Masnou (0-1); i el Vilafranca, que derrotava el Sant Andreu (2-0). Un acaba de sortir de la quarta plaça, la Monta, tot i treure un punt d'Ascó (0-0). I els altres dos queien amb resultats sorollosos: el Júpiter contra l'Europa (4-5) i el Terrassa a Granollers (5-0).

• Gol salvador. El Morell empatava el partit contra el Cerdanyola al temps afegit (1-1), i el punt sumat el treia del descens dissabte mateix. Els tarragonins marquen ara la permanència, amb els mateixos punts que el seu rival de dissabte (18).

• Hi entra el Santfe. Sis jornades després el Santfeliuenc cau a les tres últimes places (en va sortir a la J12), després de la derrota a Les Grases contra el líder (1-3). Amb tot, els blanc-i-blaus tenen la permanència un punt per sobre.

• Hi continuen. Es manté penúltim el Peralada, a tres punts de la permanència després de l'empat a Palamós (1-1); i cuer el Masnou, a quatre punts de la salvació per ara. Els maresmencs, per tant, són l'únic equip que sap que tancarà el 2015 en zona de descens.

• 30 gols. S'ha reactivat la producció golejadora empesa per dos partits, bàsicament... que significaven gairebé el 50% dels gols de la jornada! Entre el Júpiter-Europa (4-5) i el Granollers-Terrassa (5-0), 14 gols dels 30 que s'anotaven en aquesta J17. Sis equips es quedaven sense marcar i dominaven lleugerament els gols locals, 16 a 14.

• Pes visitant. En aquesta J17 també ha canviat la tendència recent, i els triomfs d'equips que jugaven a domicili han estat majoria, quatre (victòries de Prat, Sabadell B, Manlleu i Europa), per tres empats i tres victòries locals.

• El partit dels rècords. Abans que l'analitzem, destacar el Júpiter 4-5 Europa com el partit dels rècords. S'hi veien 9 gols, rècord anotador en un partit des del Rubí 10-2 Balaguer de fa dos anys i mig (el maig de 2013, última jornada de la 12/13). Suposa també el màxim de gols d'un visitant en aquesta lliga, igualant amb el Prat al Morell a la J1 (0-5).

• In extremis. El gol de Jordi Oribe per al Morell al temps afegit del partit contra el Cerdanyola acabava donant la vida als tarragonins, que sortien del descens. Segon gol d'Oribe en aquesta lliga; ja va anotar en un altre 1-1, a Figueres.

• Gol 400. El gol de Jordi Oribe era el 400 que s'ha marcat aquest curs al grup català de Tercera.

• Ratxes. El gol de Daisuke Uemura tancava una mala dinàmica del Cerdanyola que quedava en 393 minuts sense marcar. Amb l'empat final, el conjunt vallesà allarga a sis les jornades sense victòria (tres empats i tres derrotes).

• Autoritat. El Prat sumava un triomf de pes en un escenari difícil, Les Grases, lluint les seves millors virtuts. Aitor Lario obria la llauna (quart gol del curs), Sascha Andreu ampliava diferències (suma 9 dianes en lliga) i Ignacio Rosillo confirmava el triomf després que David Toro, amb un golàs, ajustés les coses.

• 12 jornades. Encadenen els potablava sense perdre, gairebé tres mesos. Tenen a tocar el campionat d'hivern i dissabte vinent tanquen l'any al Sagnier rebent el tercer classificat, el Granollers.

• En descens. És la tercera derrota del Santfe a les últimes quatre jornades. Els del Baix Llobregat retornen al descens, antepenúltims, però a un sol punt de la permanència.

• Candidatura. El Vilafranca superava el Sant Andreu amb gols a la represa (2-0) i presenta candidatura per tancar l'any (o la primera volta) en zona de play-off

• Santi Triguero. El davanter vilanoví del Vilafranca anotava el segon gol penedesenc i no el celebrava pel seu passat andreuenc. Triguero suma 12 gols aquest curs, i és a un sol gol dels 200 a Tercera, i a vuit dels 300 en partits oficials (dades de Lluís Montaner que repassava en un tuit)

• Ratxa frenada. Segona derrota seguida, i segon partit sense marcar, per al Sant Andreu, que venia de tres triomf seguits. Els barcelonins són en zona mitjana, quatre punts per sobre del perill.

• Sense gol. Empat a zero entre Ascó i Monta que en el fons no satisfà cap dels dos equips. Els asconencs es mantenen en terra de ningú i els barcelonins surten del play-off, si bé deixen la quarta plaça tan sols un punt per sobre.
Empat sense gols entre Ascó i Monta // Iris Solà - FC Ascó

• 298 minuts. L'Ascó encadena tres partits sense perdre, 5 punts dels últims 9... i allarga a 298 la ratxa de minuts sense encaixar un gol.

• Imparables. El Sabadell B colpejava també a Vilatenim (1-3) i allarga una primera meitat de curs espectacular.

• Manel Martínez. Doblet del davanter (un gol abans del descans, el 0 a 2, i el 0 a 3 als minuts finals) que es col·loca com el màxim golejador de la lliga, amb 13 dianes.
Manel, protagonista a Vilatenim // UEFigueres.cat

• Sòlids. Els arlequinats continuen sent l'equip menys golejat... especialment a domicili: cinc gols rebuts en nou desplaçaments.

• Moha Chabboura. Fa tot just tres jornades que fitxava pels figuerencs i n'encadena dues marcant. Segon gol del davanter, que contra el Sabadell B anotava el gol de l'honor.
El Sabadell B continua segon després de vèncer a Figueres // UEfigueres.cat

• Segona derrota. Tot just és la segona derrota del Figueres a Vilatenim (la primera va ser contra el Gavà, 0-1, J5). Els empordanesos havien encaixat tres gols com a locals en els primers vuit partits de lliga a casa... i en aquesta J17 encaixaven el mateix nombre de gols, tres, en un sol partit.

• Triomf i a play-off. Un gol de Niko Kata (el 5è del curs) donava el triomf al Gavà contra el Rubí (1-0), en un partit en què els gavanencs gaudien de moltes opcions per ampliar el marcador. Els blaugrana es col·loquen quarts.

• Final de la mala dinàmica. La victòria arriba després de cinc partits sense guanyar (3 punts de 15) per part del Gavà.

• Cinquena seguida. El Rubí encadena cinc sortides sense guanyar, amb dos empats i tres derrotes lluny de Can Rosés. Els de Julià Garcia són, de fet, el pitjor visitant de la categoria (han sumat 6 punts de 27 possibles a domicili)

• Una més. Espectacular la dinàmica del Manlleu a domicili: en aquesta J17 sumava la sisena victòria fora de casa, assolida en nou desplaçaments. De fet, els osonencs ja han sumat més punts a domicili (18 en 9 sortides) que els que van aconseguir el curs passat... 17 en 19 desplaçaments
Celebració d'Albert Canal després del 0 a 1 al Masnou // Rai Roma - AECManlleu.com

• Albert Canal. El central del Manlleu anotava el gol guanyador per als d'Alberto Fernández al Masnou. Segon gol de Canal a la lliga... i segon gol guanyador: ja va marcar al camp de l'Ascó (0-1, J13). Els osonencs queden a dos punts del play-off
El Manlleu s'enduia els tres punts del Masnou // Rai Roma - AECManlleu.com

• Cuer. La derrota manté el Masnou tancant la taula, ara a quatre punts de la permanència. Els maresmencs són el pitjor local de la categoria: 8 punts sumats de 27 possibles.

• Bogeria. El Júpiter-Europa que va emetre BTV al seu web va ser una autèntica bogeria. Gol al primer minut (gol de l'ex, de Josu)... i 3 a 0 per als grisgrana al minut 15 (Gueri de penal i un altre de Josu). De manera increïble, abans del descans l'Europa capgirava el marcador, amb gols d'Abel Rita, doblet de Poves i gol de penal de Fran Bea.
El 3 a 0 de Josu al quart d'hora de joc no feia presagiar el resultat final // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• 3-4 al descans. La segona part va ser més... normal? Un gol per banda i triomf gracienc en el partit del grup català de Tercera amb més gols dels últims dos anys i mig (4-5).

• Cinc de l'Europa. El conjunt escapulat ja havia marcat cinc gols a la primera jornada, contra el Terrassa (5-0). A domicili, però, en sumava cinc en els primers vuit desplaçaments... en aquesta J17, en un sol partit, els doblava.

• Tercera seguida. Tres derrotes encadena el Júpiter en lliga... i també tres derrotes seguides a casa, contra Santfeliuenc (0-2), Terrassa (1-3) i ara Europa (4-5). Cinc partits sense guanyar per als grisgrana.
Abel Rita, doblet amb un gol per part...  // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Rita i Poves. Els 9 de l'Europa es reivindicaven amb dos doblets. Abel Rita suma 6 gols a la lliga i Alex Poves arriba als 5.
...i doblet de Poves al primer temps // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Maneta. Golejada del Granollers contra el Terrassa (5-0), que impulsa el bon any dels uns (els granollerins, tercers) i refreda les aspiracions dels altres (els egarencs, ara novens)

• David Bauli. L'endemà de complir 30 anys, el davanter barceloní anotava el seu primer hattrick a Tercera (tot just disputa la seva segona temporada a la categoria). Dos gols a la primera part i el tercer de cap a la represa completaven el triplet de Bauli, que suma 6 gols a la lliga.

• Pedro Bilbao. Entrava al minut 73 i debutava amb el Granollers... i marcava sis minuts després, el 5 a 0. El ràpid davanter és el primer jugador que marca amb dos equips diferents en aquesta lliga: ja va anotar un gol, a la primera jornada, amb l'Europa

• Segon 5-0. El d'aquesta J17 és el segon 5-0 que veiem aquest curs a Tercera... i en els dos la víctima ha estat el Terrassa. A la primera jornada els vallesans sortien golejats del Nou Sardenya. També hi ha hagut un 0-5, en aquest cas del Prat al Morell, també a la J1
Els jugadors del Terrassa, després de la derrota a Granollers // TerrassaFC.com

• Empat. El duel empordanès entre Palamós i Peralada es tancava amb un empat que no satisfà a cap dels dos equips. Els palamosins continuen poc per sobre del descens (dos punts de distància) i els de l'Alt Empordà es mantenen penúltims, amb la permanència encara tres punts per sobre

• Rei de l'empat. Cinquè empat seguit del Peralada, i quart 1-1 consecutiu. Els d'Arnau Sala són el conjunt amb més empats de la categoria. Han acabat amb igualada en més de la meitat dels partits: 9 en 17 jornades. Curiosament, el seu rival d'aquesta J17, el Palamós, és el rei de l'empat a casa: en 8 partits al Baix Empordà ha sumat 6 empats. Els palamosins, de fet, només han sumat una victòria i han cedit una derrota a casa aquest curs

• Moviments als Golejadors. Tres dels cinc primers anotadors marcaven en aquesta J17... i els que no marcaven era perquè no jugaven (Kuku, sancionat, i Kevin Gissi, lesionat). Nou líder, després del doblet, Manel Martínez (Sabadell B), amb 13; Santi Triguero (Vilafranca) en suma 12 i iguala Kuku, i Sascha Andreu (Prat) arriba als 9 i es col·loca com a quart màxim realitzador. David Toro (Santfeliuenc) en té 7, i sumaven el 6è gol del curs tres futbolistes: Ignacio Rosillo (Prat), David Bauli (Granollers) i Abel Rita (Europa). En aquesta J17 obrien el seu compte golejador del curs dos futbolistes, Gueri (Júpiter) i Mate (Peralada).

• Gols destacats. Ens quedem amb els de David Toro (Santfeliuenc), Santi Triguero (Vilafranca), el primer de Manel Martínez (Sabadell B), el primer d'Abel Rita (Europa) i Ferran Vila (Granollers). [No hem vist el gol de Jordi Oribe, del Morell]

• 428 gols. Els 30 gols d'aquesta J17 fan apujar la mitjana, situada ara als 2'52 gols per partit, per sobre dels 2'47 amb què es tancava el curs passat. També se segueix per sobre, però molt poc (+0'71%), dels que s'havien marcat a les disset primeres jornades del curs passat (425).

• Millor local: Prat (20 de 24, 83'33%) | Millor visitant: Manlleu (18 de 27, 66'67%)

• Victòries locals 42% | Empats 29% | Victòries visitants 29%

• Respecte el curs passat, els triomfs visitants disminueixen, ara més lleugerament (van ser el 30% dels marcadors al global de la temporada passada); també baixen un punt percentual els triomfs locals (43% el curs passat) i pugen dos punts els empats (27% a final del curs passat)

• Màxim golejador: Prat (32) | Menys golejat: Sabadell B (11)

• Menys golejador: Masnou (15) | Més golejat: Terrassa (31)

• Camp on es veuen més gols. La mitjana ha baixat al Municipal de Vilafranca (s'hi veien dos gols), i els quatre gols vistos a Les Grases dissabte col·loquen el camp del Santfeliuenc com el que ha vist més dianes fins ara. Han estat 31 gols en 9 partits, 3'44 de mitjana per duel

• Rendibilitat. Guanyava amb un sol gol a favor... i per tant continua al davant del registre el Manlleu, equip més rendible quant a gols/punts. Amb divuit gols (poc més d'un per partit de mitjana), els osonencs han sumat 26 punts. Són 1'44 punts per gol marcat de mitjana.