Pòquer de Marc Mas per mantenir l'Olot en ratxa a la segona plaça // Isaac Planella - UEOlot.com

Vilafranca 1-0 La Jonquera (Víctor Oribe)
Vilassar de Mar 0-0 Cerdanyola
Ascó 3-0 Granollers (Jordi Martí -2- i David Silva 'Peke')
Olot 5-0 Sabadell B (Marc Mas -4- i José Martínez)
Figueres 4-0 Pobla Mafumet (Moha Chabboura -4-)
Manlleu 3-3 Palamós (Jordi Aumatell i Fredi Juanes -2- / Aleix Feixas -p-, Abde -pp- i Marc Medina)
Peralada 4-0 Castelldefels (Draman Konaré, Xavi Boniquet, Albert Estellés i Jorge Marta)
Santfeliuenc 1-1 Terrassa (Guille Sarmiento / Nils Puchades)

Dades, fotografies, noms propis i detallas que ens ha deixat la jornada

• Més del mateix. El Peralada goleja (4-0 al Castelldefels), l'Olot goleja (5-0 al Sabadell B), sumen 12 victòries en 14 jornades i continuen separats per un punt al capdavant (37 a 36), i amb els olotins, segons, cinc punts per sobre del tercer.

• Retorn als triomfs. El Vilafranca, tercer, superava La Jonquera i consolida la plaça: té ja +9 punts sobre el quart, i continua a 5 punts de l'Olot, segon, i a 6 del líder Peralada.

• Triangular. El triumvirat arriba en forma al "triangular" que els enfrontarà durant tres setmanes seguides. La setmana vinent (J15), Peralada-Vilafranca; a la J16, Olot-Peralada; i el primer cap de setmana de desembre (J17), Vilafranca-Olot. Tres duels directes seguits que poden sacsejar la zona alta.

• Quart. El gran triomfador a la part alta en aquesta J14 és l'Ascó. Triomf clar davant el Granollers (3-0) que, sumat a l'empat del Palamós a Manlleu (3-3), deixa els asconencs en zona de play-off. Feia més d'un any (des de la J9 del curs passat, el mes d'octubre) que els asconencs no eren a la zona noble. Continuen sent l'equip que fa més temps que no perd: 11 partits seguits sumant.

• Cinc aspirants. Un total de cinc equips són a 3 punts o menys de la quarta plaça i, per tant, es mantenen amb opcions d'entrar a la zona de play-off la setmana vinent. El Palamós té els mateixos punts que l'Ascó; el Figueres i el Sant Andreu són a un punt dels asconencs, i el Terrassa i La Jonquera, a tres.

• Estrena. El nou tècnic de l'Europa, Joan Esteva, debutava a la banqueta gracienca amb derrota al derbi davant la Montañesa (0-1).

• L'altre derbi. El Sant Andreu era el guanyador de l'altre duel barceloní, al camp del Júpiter (0-1). Els quadribarrats, ho hem comentat dos punts més amunt, s'apropen a les places de play-off.

• Empats. Dos equips en places de descens, Manlleu i Vilassar de Mar, empataven i continuen en descens... però ben a prop de sortir-ne. De fet, els manlleuencs guanyaven 3-2 al minut 90... i haurien sortit de les últimes places si no fos pel gol de l'empat final del Palamós.

• La situació. Continuen en descens els mateixos tres equips, pel mateix ordre (Manlleu, Vilassar de Mar i Sabadell B), però els tres amb opcions de sortir-ne la setmana següent. L'Europa marca la permanència amb els mateixos punts que el Manlleu (11), i són tres punts per sobre de les places de perill el Júpiter, el Castelldefels i el Cerdanyola.

• Pòquers. Dos noms propis molt clars en aquesta J14: els de Marc Mas i Moha Chabboura. Els dos anotaven quatre gols als seus respectius partits: pòquer del silenc Marc Mas al triomf de l'Olot davant el Sabadell B (5-0) i quatre gols de Moha Chabboura, tots al segon temps, en la victòria del Figueres contra la Pobla Mafumet (4-0). Mas suma ja 14 gols (màxim anotador del grup amb diferència) i Moha arriba als 6.

• Precedents. Feia set mesos i mig de l'últim pòquer de gols en un partit a Tercera. De fet, la temporada passada se'n van veure quatre: els de Sascha Andreu (Prat), Manel Martínez (Sabadell B), Oriol Molins (Cerdanyola) i David Toro (Santfeliuenc). L'únic qua va anotar el pòquer com a visitant va ser Manel, a Peralada.

• Nit i dia. Els 10 partits de la J14 estaven perfectament dividits entre matinal i tarda de diumenge, cinc i cinc. La producció golejadora no va anar tan repartida. Al matí es van veure tan sols 6 gols en 5 partits (la meitat a Ascó), una mitjana d'1'2 gols per partit. Als duels de tarda, un canvi descomunal: 21 gols en 5 partits, una mitjana de 4'2 gols per partit.

• 27 gols. Tot i que, com diem, apuntava a ser una de les jornades menys anotadores, la J14 ha acabat sent la tercera més realitzadora del curs, només per darrere dels màxims del curs, els 29 gols assolits a la J3 i la J7. Nou equips es quedaven sense marcar i dominaven, de nou, els gols locals, 21 a 6.

• Perfil local. Novament la meitat de la jornada es traduïa en victòries locals (5) i els triomfs visitants eren minoria: només dos, els produïts als derbis barcelonins (0-1 per a Sant Andreu i Montañesa).

Partit a partit
  • Oribe all star. El triomf del Vilafranca contra La Jonquera tenia com a protagonista un sospitós habitual, Víctor Oribe, que amb aquest golàs al segon temps decidia el partit. Sisè gol d'Oribe aquest curs, màxim golejador de l'equip amb Aday.
  • Primera fora. La derrota és la primera que encaixa La Jonquera a domicili aquest curs. Els jonquerencs han cedit tres derrotes als últims cinc partits, i amb 4 punts sumats dels últims 15 possibles han quedat en zona mitjana, tot i que encara a 3 punts de la zona de play-off.
Víctor Oribe, nou capítol de gols de videoteca // Lluís Montaner

• Centenari. El tècnic del Vilafranca, Ivan Moreno, celebrava els 100 partits oficials a la banqueta penedesenca amb victòria, la número 50. A més ha sumat 20 empats i cedit 30 derrotes en aquest centenari. En lliga el tècnic tarragoní suma 92 partits al Vilafranca, camí del centenari.
A la sala de premsa, Ivan Moreno valorava els 100 partits // Lluís Montaner

• 7 de 9. El Vilafranca es recuperava de la derrota a Sabadell amb un nou triomf, i n'ha sumat ja 7 en les últimes 9 jornades. Els penedesencs arriben al "triangular" amb Peralada (J15) i Olot (J17) amb el tercer lloc consolidat i esperant retallar respecte els capdavanters.
Moment de tensió al duel: el porter de La Jonquera, Montero, encarat a un aficionat // Lluís Montaner

• Més equip binari. Continua comptant els marcadors amb 0 i 1 La Jonquera: són ja 18 partits oficials seguits (final de lliga a Primera Catalana el curs passat, promoció d'ascens i 14 partits de la lliga actual) sense marcar ni encaixar més d'un gol.

• Cap amunt. El Sant Andreu s'enduia el duel barceloní de la Verneda amb gol al minut 81. Un triomf que dona ales als quadribarrats, que es reenganxen a la lluita per la quarta plaça: la tenen ara a un sol punt.
Ton Alcover (esq) celebra el gol guanyador // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Ton Alcover. Diana guanyadora del migcampista del Sant Andreu, que al primer temps havia vist com el porter del Júpiter, Iván Fuentes, li aturava un penal!
  • Porters. De fet, va ser un duel en què destacaven els porters, Ivan Fuentes (Júpiter) i Jose Segovia (Sant Andreu), amb aturades de molt mèrit a banda i banda.
Una de les accions del porter andreuenc, José Segovia // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• +3. Amb la derrota el Júpiter queda 3 punts per sobre del descens. Els gris-i-grana encadenen dues derrotes i han sumat 4 punts dels últims 18 possibles.
Afició del Sant Andreu desplaçada a la Verneda // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Calcat. A l'altre duel barceloní de la J14, mateix marcador, triomf visitant de la Montañesa al camp de l'Europa (0-1). El gol guanyador, un "gol de l'ex", el de Carles Montoro per a la Monta.
  • Estrena amarga. El nou tècnic de l'Europa, Joan Esteva, debutava amb derrota, la tercera que cedeix el conjunt escapulat com a local aquest curs. Els graciencs continuen d'equip llindar: marquen la permanència... amb els mateixos punts que el Manlleu, antepenúltim.
Joan Esteva debutava com a entrenador de l'Europa // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Maniquins. La Montañesa, que encadena dues victòries sense encaixar i és a la zona tranquil·la de la taula, celebrava el triomf al vestidor visitant del Nou Sardenya amb un manequin challenge:
  • 4 de 5. És la quarta derrota als últims cinc partits de l'Europa, que continua sense trobar la línia. Els escapulats han marcat 2 gols als últims 5 partits.
La Monta encadena dues victòries, l'Europa continua d'"equip llindar" // Sònia Pérez - CEEuropa.cat

• Sense gols, amb porters. Empat al Xevi Ramon entre Vilassar de Mar i Cerdanyola (0-0). Els locals tenien les principals opcions al primer temps, els vallesans s'apropaven a la porteria visitant amb més freqüència a la represa. Gran paper dels dos porters del duel.
Oliver Sánchez, destacat sota pals del Cerdanyola // Mireia Sanz - Cerdanyola FC

• Óliver Sánchez. El porter del Cerdanyola es lluïa, especialment a la primera part, amb aturades de molt de mèrit a diverses rematades dels maresmencs.
Pacheco protagonitzava un ensurt primer... // Mireia Sanz - Cerdanyola FC

• Alexander Pacheco. El meta del Vilassar de Mar protagonitzava un ensurt al primer temps, en un xoc aparatós... però podia continuar i a la represa contribuïa a deixar la porteria a zero.
...i intervenia en positiu per al seu equip, després // Mireia Sanz - Cerdanyola FC

• 180 minuts. El Vilassar de Mar (i Pacheco a la porteria) encadenen dos partits sencers sense encaixar cap gol. Els maresmencs continuen penúltims, a un punt de sortir de les places de descens.

• Sumant. El Cerdanyola encadena ja quatre jornades sumant, 6 punts dels últims 12, i té ara 3 punts de coixí sobre el descens.

• Triomf clar. L'Ascó tombava el Granollers (3-0) a la Ribera d'Ebre, i aprofitant el marcador del Palamós a la tarda, entrava en play-off. Jordi Martí obria la llauna al minut 16...
  • Doblet. ...i el mateix Jordi Martí, sis gols ja a la lliga, feia de cap el 2 a 0 a la mitja hora de joc.
  • Lesionat. El protagonista del partit passava de bigolejador a lesionat; havia de deixar el terreny de joc abans del descans. Al vespre, atenia els micròfons de l'En joc, a La Xarxa:
  • En ratxa. Després del triomf, l'Ascó ja encadena 11 partits sense perdre (la major ratxa vigent al grup català de Tercera), 19 punts dels últims 33 possibles. La ratxa consta de 4 victòries i 7 empats, tot i que als últims sis partits els asconencs han fet mitjana anglesa: tres empats fora, tres victòries a casa.
Triomf de l'Ascó, que es col·loca quart // Félix Sancho

• 1 de 18. Més encallat està per ara el Granollers. Va arribar a ser en places de play-off (quart a la J8), però des de llavors ha sumat 1 punt dels últims 18 possibles (cinc derrotes en sis partits). Els vallesans són ara dotzens, a 7 punts del quart i amb un coixí de 4 punts sobre el descens.
El Granollers és en zona mitjana, sis partits sense guanyar // Félix Sancho

• Cristian Hidalgo. Debutava a Ascó l'últim fitxatge del Granollers, l'atacant Cristian Hidalgo, cèlebre pel seu pas pel futbol professional, amb pas pel Barça o el Deportivo de la Corunya, entre d'altres equips.

• Mas style. Queien els gols a Olot, en el triomf dels garrotxins contra el cuer Sabadell B (5-0), i queien les dianes de Marc Mas. El davanter silenc anotava els quatre primers gols dels olotins, que continuen a un ritme boig i mantenen segona plaça a un sol punt del líder.
Estel·lar Marc Mas per a l'Olot // Isaac Planella - UEOlot.com

• 14 gols. Eleva el sostre de màxim anotador de la lliga Marc Mas, que ha sumat ja 14 gols en 14 jornades. És el registre més alt dels últims cursos en una J14.

• Jose Martínez. El gironí tancava la golejada amb el cinquè gol.

• Set seguides. L'Olot encadena ja set victòries consecutives, i 10 a les últimes 11 jornades. De fet, els garrotxins encara no han empatat en lliga, per això han sumat un nombre tan alt de triomfs (12 en 14 jornades).

• Tàndem letal. Les xifres del tàndem golejador de l'Olot cada setmana fan més por. Marc Mas i Sergio Álvarez lideren la taula d'anotadors amb 23 gols entre els dos (14+9). Són més gols que 17 equips del grup... i els mateixos que ha marcat el Vilafranca. Només el Peralada ha marcat més gols que els dos atacants garrotxins (30 a 23).

• Sense opcions. El Sabadell B continua sent el visitant que menys suma en lliga (fins ara) després de cedir la sisena derrota a domicili consecutiva. Lluny de Sabadell els arlequinats només han sumat 1 punt de 21 possibles: va ser en la J1, empat a Vilassar de Mar.

• En positiu. Amb tot, els d'Ignasi Senabre continuen a 3 punts de la permanència.

• Moha Chabboura. En una segona part letal (al descans, 0-0), el Figueres golejava la Pobla de Mafumet (4-0) i tornava a enganxar-se de ple a les opcions d'entrar en play-off. El protagonista del triomf tenia nom i cognoms: Moha Chabboura, autor d'un pòquer.

• Quarta seguida. Encadena el Figueres quatre victòries a Vilatenim, escenari clau per entendre el bon moment dels empordanesos: continuen invictes com a locals (15 punts de 21 possibles) i són a tan sols un punt de la quarta plaça.
El Figueres continua ben fort a Vilatenim // UEFigueres.cat

• 1 de 7. La Pobla Mafumet ha sumat un sol triomf als últims set partits, 2 punts dels últims 12 i encada 348 minuts de joc sense marcar. Els pobletans són en zona mitjana, amb +4 de coixí sobre el descens.

• Empat in extremis. Tres cops s'avançava el Manlleu... i tres cops empatava el Palamós (3-3) que a l'afegit arrencava un punt que, si bé no el manté en play-off, el deixa empatat a punts amb el quart, l'Ascó... que visita Palamós diumenge vinent.
Jordi Aumatell (dreta) obria el marcador amb un golàs // Anna Aumatell - AECManlleu.com

• Golassos. El partit comptava amb gols de molt bella factura. Com a mostra, el primer de Jordi Aumatell i un dels dos de Frederic 'Fredi' Juanes, del Manlleu. També la jugada del 2-2 del Palamós era molt destacada... tot i que el gol acabava sent en pròpia porteria del manlleuenc Abde.
  • A punt. Amb la victòria el Manlleu hauria sortit del descens -en detriment de l'Europa- i els osonencs estaven ben a punt de sumar-la... per segona setmana seguida (el Granollers també li empatava a l'afegit a la J13). Amb tot, els de Miquel Muñoz encadenen tres jornades sumant (5 punts de 9) i només han cedit una derrota als últims set partits. A casa, a més, els manlleuencs ja enllacen cinc partits sense caure.

• Punt d'inflexió? Venia el Palamós de dues derrotes (després d'haver tombat el líder a la J11) i el gol de Marc Medina, el 3-3 final, dona 1 punt que pot donar moral als de Joan Mármol per mantenir-se en la lluita per la quarta plaça.

• Nova golejada. El Peralada consolida el lideratge amb una golejada davant el Castelldefels (4-0). Els empordanesos encadenen tres victòries, sis als últims set partits, i es preparen per rebre el tercer classificat, el Vilafranca.

• Un i tres. Un gol al primer temps (de Draman Konaré) encarava la victòria peraladenca... a la represa, les dianes de Xavi Boniquet, Albert Estellés i Jorge Marta consolidaven el triomf.

• 6-6-6. El Peralada compta ja amb tres futbolistes que han arribat als 6 gols. Entre David Corominas 'Coro', Keita Karamokoba i Draman Konaré han marcat el 60% dels gols del líder (18 de 30).

• Reptes fora. El Castelldefels és un dels cinc equips que encara no han guanyat fora aquest curs. Els de Miki Carrillo, a més, són el conjunt que menys gols marca a domicili: fins ara tan sols un en set partits. Els mariners són ara 3 punts per sobre del descens.

• Empat ràpid. En el partit que tancava la J14, empataven Santfeliuenc i Terrassa (1-1) en un duel de gols molt matiners. El marcador al minut 6 acabava sent el definitiu.
Nils Puchades, quatre minuts de debut... i gol // Juanma Medina - Terrassa FC

• Arribar i moldre. Debutava Nils Puchades amb el Terrassa, amb el 22 a l'esquena... i trigava 4 minuts a marcar el davanter de Sant Pol de Mar.

• Resposta ràpida. Dos minuts després, però, empatava el Santfeliuenc, amb una molt bona diana de Guille Sarmiento, de xut creuat.4

• 1-1. És el setè empat a un per al Santfeliuenc als seus últims deu partits. Els blanc-i-blaus han empatat a un la meitat de duels que han jugat en lliga (tots els seus empats). Els d'Andrés González són a l'equador de la taula, +5 sobre el descens i a 6 del quart.
Empat entre dos equips situats a la zona còmoda de la taula // Jaime PG - Santfeliuenc FC

• Més malefici. El Terrassa allarga la ratxa sense vèncer a domicili, que continua allargant-se durant tot el 2016. Dissabte vinent farà 11 mesos de l'última victòria egarenca a domicili. En total ja són 17 partits oficials sense guanyar fora. Els vallesans són ara a 3 punts del play-off.

Repàs general

• Moviments als Golejadors. Amb el pòquer amplia el sostre el líder Marc Mas (Olot), que ja suma 14 gols. Tres futbolistes arriben als 6 gols (tercer esglaó del llistat): són Draman Konaré (Peralada), Víctor Oribe (Vilafranca) i Moha Chabboura (Figueres). Arriba als 5 Jordi Martí (Ascó). Un total de 6 futbolistes han obert el seu compte golejador en aquesta J14, un d'ells -Fredi Juanes- amb doblet.

• Gols destacats. Ens quedem amb els de Víctor Oribe (Vilafranca), Carles Montoro (Montañesa), Jordi Aumatell i el segon de Fredi Juanes (Manlleu) i Guille Sarmiento (Santfeliuenc). [No hem vist imatges encara del Peralada-Castelldefels]

• 334 gols. La J14 ha fet apujar una mica la mitjana anotadora. Se situa als 2'39 gols per partit de mitjana, molt inferior als del curs passat (2'67 a final de curs). Fins ara s'han marcat 18 gols menys que els anotats en les catorze primeres jornades del curs passat (352).

• Millor local: Olot i Peralada (21 de 21, 100% dels punts) | Pitjor local: Vilassar de Mar (3 de 21, 14'29%)

• Millor visitant: Peralada (16 de 21, 76'19%) | Pitjor visitant: Sabadell B (1 de 21, 4'76%)

• Victòries locals 45% | Empats 34% | Victòries visitants 21%

• Respecte el curs passat, pugen una mica els triomfs locals (43% a finals del curs passat); pugen molt els empats (27% a la 15/16) i hi ha un descens clar de les victòries visitants, que el curs passat es van produir al 31% dels partits.

• Màxim golejador: Olot (32) | Menys golejat: Peralada (5)

• Menys golejador: La Jonquera (7) | Més golejat: Sabadell B (28)

• Rendibilitat. Continua sent l'equip més rendible quant a gols anotats La Jonquera. Per cada gol marcat ha sumat 2'71 punts de mitjana: 7 gols, 19 punts per als empordanesos.

• Camp on es veuen més gols. Els 5 gols vistos en aquesta J14 consoliden a la dada el Municipal d'Olot. En set partits disputats s'hi han vist 27 gols, 3'86 dianes per partit de mitjana. En canvi, Les Forques és l'estadi que ha vist menys gols fins ara: 6 dianes en 7 partits.