dijous, 25 de juliol del 2013

La (no tan) increïble història de Tony Thompson. Part 2
















<<< Primera part de l'article
<<< El 'cas Thompson'. Pròleg


La (no tan) increïble història de Tony Thompson

Article especial de Xavi Chica / @xavichica
Edició de Roger Sánchez

Segona part

Els recels al voltant de Tony Thompson van anar creixent de mica en mica, sobretot en aquelles persones que no eren de la seva corda. Vicente Moreno o Ildefonso Araque, per exemple. Tots dos van ser apartats de les seves funcions només perquè el "suec" ho va ordenar. Amistats forjades en el temps, com la que unia Vicente Moreno amb el delegat Raúl Rincón, van trontollar per culpa de Thompson.

Els dies de partit, el nou amo de la Grama seia a la llotja però no acostumava a estar tranquil. Se'l veia inquiet, sempre mirant qui venia o deixava de venir. El dia de la presentació del futbol base va coincidir amb la nova alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, qui als pocs segons d'estar amb ell va pensar "Quin paio més estrany, aquest Thompson", segons comenta el tinent d'alcalde de la ciutat, Esteve Serrano. Els polítics saben escrutar bé els desconeguts.


Thompson, un sac de nervis a la llotja del Nou Municipal colomenc // El 9 Esportiu








Els desplaçaments obligaven Thompson a passar més temps amb els directius de la Grama, i va ser l'acumulació de petits detalls el que va començar a clarificar la trama. En la visita a Logronyo, el desembre de 2009, feia força fred. Algunes persones s'havien adonat que Thompson sempre duia la mateixa roba, fet que no quadrava amb el seu suposat estatus econòmic. Allà va comprar-se un únic jersei Pedro del Hierro per combatre les baixes temperatures, una peça de roba que lluiria sovint.

Les sospites ja van ser inqüestionables després del partit de Copa Federació al camp del Lleida. Thompson havia llogat un minibús per a la directiva carregat de pernil i de miniampolles de vi Marqués de Cáceres. Tothom, "per collons", havia de beure quan Thompson bevia. El "suec", molt animat, havia convidat un inversor de més edat, i tots dos van anar a sopar després del partit amb els directius presents. Un bon àpat, com reconeixen els testimonis, amb confit d'ànec, pernil de qualitat i més vi va alegrar més del compte l'acompanyant de Thompson, qui en un moment del sopar va reconèixer ser el seu pare. "El suec" el va crucificar amb la mirada mentre Ariza, Moreno i Araque dissimulaven el riure fent-se els bojos.

El temps jugava en contra de Thompson, qui cada dia tenia més pressió perquè els jugadors volien cobrar. El suposat empresari feia quasi dos mesos que era al club i encara no havia posat ni un euro per a les nòmines. També havia promès un sou al president, Vicente Ferrer, qui estava absolutament cegat. Finalment, el 20 de desembre, just abans de les vacances de Nadal, el "suec" va pagar una nòmina amb els diners que havia aconseguit de la seva parella, l'anglesa Janet.

Comença el 2010 i és hora de parlar de Börje Gustavsson. Aquest suec, comentarista dels partits de la lliga espanyola per a una cadena televisió de Suècia, era un entrenador de cert renom al futbol suec. També va ser víctima de Thompson. Gustavsson havia de ser, teòricament, el nou director tècnic de la Grama, una figura per sobre de Vicente Moreno, i tan lligat estava tot que Gustavsson va estar a punt d'adquirir una casa a Gavà Mar. Per sort, no ho va fer, però li va anar d'un pèl.


Gustavsson, al costat de Thompson (que es tapa la cara) al camp colomenc // El 9 Esportiu



Börje Gustavsson, a la llotja de Can Peixauet //  El 9 Esportiu








































Si un episodi va ser especialment vergonyós va ser la semifinal de Copa Catalunya al Nou Municipal de l'Hospitalet, el 17 de febrer de 2010. El club tenia l'oportunitat, en cas de guanyar, d'ingressar uns calerons, i Thompson ho sabia. La Grama de Toni Rovira, però, va perdre 2-1, i el "suec", que anava begut, va començar a insultar l'entrenador des de la graderia. Anava acompanyat dels membres d'una penya de seguidors del club, a qui també tenia enganyats, evidentment. I va cridar una cosa semblant a "Joputa, joputa" a Rovira mentre l'expresident de la Grama, Antonio Morales, que rondava per allà, no donava crèdit al que veia. Morales li va recriminar la seva actitud. "Qui ets tu per insultar un entrenador?" li va etzibar. Thompson estava fora de si perquè necessitava els diners de la Copa Catalunya.

Abans d'aquest trist capítol a l'Hospitalet, el dia abans del partit, de fet (16 de febrer), el president Vicente Ferrer compareix en roda de premsa, exposa la difícil situació econòmica per la qual passa el club i defensa el paper de Tony Thompson. Vídeo de l'XTVL:


El cas s'encamina al seu desenllaç. L'estafador es veu contra les cordes quan el fan fora de l'apartament on vivia a Diagonal Mar. Amb les maletes al carrer, sense res, truca a Aaron Fernández, un dels jugadors amb qui tenia més confiança (li havia promès jugar a Suècia, com a Pedro García) i li demana si pot anar a dormir a casa seva, a Sabadell. Un cop allà, també es posa en contacte amb Pedro perquè el porti a l'aeroport, ja que havia de resoldre uns assumptes fora.

Llavors la plantilla de la Grama ja estava conxorxada, i Pedro, en lloc de portar-lo al Prat, se l'endú cap a Santa Coloma, al camp. Passant pel pont de Can Peixauet, Thompson s'adona que l'estaven a punt de desemmascarar, i comença a estomacar Pedro, que amb el volant a les mans amenaça de tirar-se al riu si no s'atura [Pedro és molt bon paio, potser un pèl impulsiu]. Mentrestant, el davanter Óscar Muñoz els tanca per darrere amb el seu cotxe just a l'entrada del camp. Thompson no té escapatòria.

Tots els jugadors, indignats, envolten Thompson i el central Rezzónico l'agafa i el sacseja. En aquell moment, la cartera del "suec" cau a terra. A la vista, un DNI espanyol: Antonio Pastor, d'Alcobendas. Veure per creure, Tony Thompson es diu realment Antonio Pastor, el seu pare és suec, sí, però la seva mare és espanyola i ell, d'Alcobendas. I es diu Antonio Pastor.

Les següents hores van ser simplement la constatació del que tothom ja sabia. Thompson va veure's obligat a donar explicacions, va ser conduït fins a l'oficina de Barclays i allà es va saber que no hi havia diners. El president de la Grama, Vicente Ferrer, encara li fa costat en aquest moment, però ningú més. Ferrer demana un parell de dies per solucionar el problema, i els jugadors deixen lliure Thompson. Era tard i tothom volia anar a dormir.

L'endemà, Janet truca al club a les vuit del vespre. Assegura que Thompson (o sigui, Antonio Pastor) l'ha abandonat en una estació d'autobusos. Diverses persones de la Grama (Rezzónico, Ariza, l'encarregat del material Alonso...) s’apropen a les estacions de Sants i Arc de Triomf. Janet es troba en aquesta última i perd el coneixement quan veu i abraça Ariza. Se sap que Antonio Pastor està prop d'allà i truquen als Mossos. Però quan aquests arriben, el "suec" s'adona del que està passant i abandona l'estació d'autocars, des d'on pretenia agafar-ne un en direcció a Madrid. Primer intent de detenció avortat.

Janet ha de dormir aquella nit a la pensió San Justo de Santa Coloma i la Grama li paga l'habitació. No té absolutament res. Però Thompson tampoc. I és per això, per pura necessitat, que comet una errada garrafal. Al matí següent, el "suec" truca a Janet i li diu que l'estima moltíssim, que s'ha equivocat, que la vol tornar a veure. Però Janet es troba en aquell moment a comissaria, i un Mosso li recomana que quedi amb ell a plaça de Catalunya, a les cinc de la tarda. Just en el moment del retrobament entre Thompson i Janet en ple centre de Barcelona, mig any després que es coneguessin a Benidorm, dos agents enxampen "el suec". L'agafen per darrere dels braços. Ell no veu qui són els dos armaris que el tenen subjecte, pensa que algú li vol clavar una pallissa i es pixa als pantalons. Literalment: es pixa als pantalons. La història de Thompson s'acaba amb un esbufec d'alleugeriment: "Buf, menos mal!" va encertar a dir quan va adonar-se que es tractava de la policia.


Vídeo del programa 'Futbol Cat', de Televisió de Catalunya, en què es repassa el 'cas Thompson' a final de curs:



[Aquest divendres, a tercera.cat, conversa amb Xavi Chica per aprofundir en els principals capítols del 'cas Thompson']

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada