divendres, 26 d’abril del 2013

Prèvia J34


Dos membres del triumvirat busquen aquest diumenge repetir els passos del fins ara primer, l'Olot, que ja confirmava dissabte passat la seva plaça als 'play-off'. Europa i Cornellà encaren les opcions de promoció conscients de dependre de si mateixos. Els graciencs en tenen prou puntuant (fins i tot perdent podrien obtenir el bitllet) i els del Baix Llobregat guanyant (tot i que empatant o perdent conserven opcions).

Jornada clau per a les altres dues grans aspiracions de la taula. El Manlleu, després de "l'u contra tots", visita Vilassar de Mar amb la intenció de fer el salt definitiu que desgasti del tot els perseguidors. Uns candidats, Figueres i Terrassa, que es neguen a rendir-se i que intentaran seguir a bon ritme en l'ascensió.

Jornada clau per al descens també. El Balaguer podria descendir a Catalana si perd i es donen un seguit de circumstàncies en paral·lel. El Júpiter rep el Vilafranca amb un sol pla: guanyar i esperar derrotes dels "equips frontissa" (Muntanyesa o Vilassar); i el Vic es troba en una situació similar... i visitarà el líder.

Tres focus, deu partits, i el rellotge segueix comptant. Menys d'un mes per acabar la lliga.

Aquests són els horaris de la J34:

DISSABTE, 27 D'ABRIL
16h Rapitenca-Castelldefels
18h Vilassar-Manlleu
19h Pobla-Balaguer

DIUMENGE, 28 D'ABRIL
11'45h Gramenet-Figueres
12h Europa-Palamós
12h Rubí-Santboià
12h Júpiter-Vilafranca
12h Muntanyesa-Cornellà
12h Gavà-Terrassa
17h Olot-Vic

El partit de la jornada és el Júpiter-Vilafranca. Les primeres últimes opcions de salvació passen per la Verneda. La derrota a Figueres (4-1) deixava el conjunt grisgrana a set punts del Muntanyesa, l'equip que marca ara mateix la salvació, i amb qui els de Juanjo García tenen el 'goal average' perdut. Arriba al barri barceloní un Vilafranca que olora ja la salvació. Després de la victòria contra el Rubí, els homes de Puchi tenen nou punts de marge sobre la zona de descens, distància que podria ser definitiva o ben propera a ser-ho. Al davant, un Júpiter al qual només li val la victòria. Els grisgrana acumulen 10 jornades sense guanyar. No vencen des del 10 de febrer. En 10 jornades han passat de ser quinzens, amb quatre punts sobre el descens, a la situació actual. I és que s'han sumat 4 punts dels últims 30 possibles. Números i dinàmiques al marge, un triomf podria donar una quantitat d'oxigen que dependrà en funció dels resultats dels rivals directes. Prèvia del partit al web Planeta Júpiter // Prèvia del partit al blog del Mestre Lluís Montaner.

Fa dues setmanes cedia la primera derrota (i els primers punts a casa). L'infern. I fa una setmana trencava la mala ratxa a domicili (quatre mesos sense guanyar) i assolia el 'play-off' matemàtic. El primer cel. Amb la primera entrega de deures ja feta, l'Olot vol seguir ara endavant per aconseguir el segon propòsit, el campionat de Tercera. De moment té un rival enganxat, l'Europa, dos punts per sota... i un rival al camp que s'ho juga tot per la part baixa. El Vic és antepenúltim, l'equip que obre la zona de descens, a cinc punts del Muntanyesa. Dues victòries consecutives es veien frenades amb la derrota a Terrassa (2-1). Ara els homes de Dani Juvany busquen sorprendre el líder com ja va fer el Palamós. Sumar, per als osonencs, és bàsic. A l'Olot compten amb un Uri Santos en ratxa. El '9' de l'Olot ha marcat quatre dels últims sis gols de l'equip. Al Vic, un golejador inusual, el defensa Héctor Moreno, ha anotat les dues últimes dianes de l'equip. Prèvia del partit al web de l'Olot.

Fa dues setmanes queia al Nou Sardenya per primer cop en gairebé un any... però fa una es refeia als Canyars, amb triomf convincent, recuperació de la segona plaça i opcions renovades. De la capitulació a Gràcia a obrir la jornada 34 amb opcions de confirmar el 'play-off'... o fins i tot de ser líders de Tercera per primer cop aquest any. L'Europa ha pres bona nota dels aspectes a millorar i deu tenir clar que qui arriba a l'estadi no és, simplement, un equip de la part baixa. El Palamós ha recuperat les constants vitals a Tercera amb dues victòries seguides de molt mèrit. Va esclafar el líder a casa (2-5) i fa una setmana batia un dels candidats a la quarta plaça, la Pobla Mafumet, al Nou Municipal (3-0). Dos triomfs que han donat aire als homes d'Eduardo Vílchez, deixant-los sis punts per sobre de la zona de perill. El Palamós és 16è... però és el sisè millor visitant de la categoria, només per darrere dels quatre primers de la taula i del Terrassa. De fet, ha guanyat al camp del líder, i ha empatat als camps del tercer (Cornellà, 1-1), el quart (Manlleu, 0-0) i el sisè (Terrassa, 1-1). Al davant, un Europa que és el tercer millor local de la categoria, amb el Cornellà, només superat pels registres d'Olot i Figueres. L'Europa serà al 'play-off' si puntua, així de senzill, si guanya o empata. O fins i tot si perd, i el Figueres no guanya. L'Europa serà líder si guanya i l'Olot perd. O, en opcions molt més remotes, si guanya de sis gols de diferència i l'Olot empata. Prèvia al web de l'Europa, article 'Més rival' de Genís de Moner // Prèvia al blog ¡Vamos, escapulados! d'Ignasi Trapero.

No pot acabar la jornada líder, perquè té el 'goal average' perdut contra l'Olot, però el Cornellà buscarà a Nou Barris demostrar que encara pot dir l'última paraula. El tècnic verd, Jordi Roger, insistia a la roda de premsa posterior a l'empat contra la Grama (2-2) que si una cosa han demostrat els del Baix Llobregat és la seva capacitat per aixecar-se després dels cops. Va agitar el triumvirat després de les derrotes a Olot (3-2) i al Nou Sardenya (1-0), ambdues a la segona volta, i ara és tercer, a tres punts, però amb la perspectiva propera d'un duel entre els dos primers. L'objectiu de sumar per capgirar de nou l'ordre al capdavant, i per assegurar plaça al 'play-off' pot ser frenat per un Muntanyesa que vol demostrar que la 'Bombonera' té un color especial. Els de Manolo González estan suant tots i cadascun dels punts sumats, i les dades així ho diuen: una sola victòria als últims 10 partits... però una sola derrota als últims vuit. Un balanç amb molts empats (6 dels últims 8 partits han acabat amb igualtat al marcador) que, punt a punt, han apropat l'equip a una permanència per a la qual busquen l'últim (o els dos últims) grans salts. El Vic, equip que obre el descens, és cinc punts per sota i per tant la visita contra el Cornellà és necessària per calmar els ànims groc-i-negres. El Cornellà serà al 'play-off' si guanya; si empata i el Figueres no guanya; o si perd, el Figueres també perd i el Terrassa no guanya.

Un nou pas en l'eliminació de rivals directes, amb el triomf contra la Rapitenca, deixava el Manlleu amb el camí més clar (que no vol dir "més fàcil") per consolidar la quarta plaça fins el final. Queden 15 punts, i els osonencs en tenen quatre més que el Figueres, principal candidat, i sis més que el Terrassa, que no vol ser descartat encara. Els osonencs visiten aquest cap de setmana un alliberat Vilassar de Mar. Alliberat perquè s'ha desprès de molta pressió després del triomf a Sant Boi (0-2). Els maresmencs van arribar al Joan Baptista Milà amb la necessitat de tres punts per allunyar qualsevol indici de patiment, i en sortien amb tres punts que els reforçaven, i encara més tenint en compte que cap equip en places de descens va sumar. Primera victòria als últims deu partit, amb sis derrotes en aquest període. L'aire per als de Manel Moya s'ha traduït en set punts sobre la zona de descens, i en un optimisme que, després de l'empat igualant un 0-2 contra el Vilafranca i del triomf a Sant Boi, busca un nou capítol: batre un dels grans al Xevi Ramon, com ja van fer a la primera volta davant l'Europa (1-0). El Manlleu, en canvi, és en aquell moment estrany previ a les cites decisives: parteix d'una situació molt positiva, però sap que qualsevol ensopegada podria impulsar els perseguidors a convertir en mínim el marge de maniobra. Des de la derrota a Olot, el Manlleu encadena tres victòries consecutives.

El primer candidat a posar més pressió al quart és el Figueres. Saltarà a la gespa de Can Peixauet havent conegut prèviament el resultat del Manlleu. Però no es pot refiar d'una Gramenet que a Cornellà va deixar clar que tot i la posició còmoda a la taula lluitarà per tots i cadascun dels punts en joc. Els colomencs semblen entestats a endur-se el premi de la combativitat. De fet, a Can Peixauet no ha guanyat cap dels 15 primers classificats. Només hi ha vençut el Palamós, i fa ja vuit mesos. Hi han empatat el líder (Olot, 0-0), el segon (Europa, 1-1), el tercer (Cornellà, 0-0), el quart (Manlleu, 0-0), el sisè (Terrassa, 2-2) i el setè (Rapitenca, 2-2). La dada constata dues realitats: la Grama és el rei de l'empat de la categoria (19 igualades) i mostra el seu caràcter combatiu. Tants empats alimenten, doncs, poques victòries i derrotes. A Can Peixauet només 5 partits de 16 no han acabat en empat, amb quatre victòries per a la Grama. Els figuerencs, doncs, tenen una assignatura complicada, i més tenint en compte que fora de casa l'equip ha anat de menys a més, amb quatre victòries en 16 desplaçaments. Amb 40 punts i una salvació pràcticament certificada, doncs, els d'Arnau Sala no poden refiar-se d'un rival que els pot complicar les aspiracions d'entrar a un 'play-off' de somni.

No desisteix en la 'gran escalada' el Terrassa. I, com el Figueres, els vallesans visiten un camp on no ho tindran aparentment fàcil. Igual que la Grama, el Gavà està còmodament establert a la zona de ningú. És novè, a 14 punts del quart i 14 per sobre del descens. Temporada complerta amb nota, tenint en compte l'aposta de cost zero i promoció dels joves del planter que s'ha traduït en tardes de bon futbol i victòries antològiques dels homes d'Albert Poch. Farà bé de no refiar-se tampoc l'equip de Miki Carrillo, que manté, setmana rere setmana, l'ambició d'acabar donant el cop en un curs de clara escalada. A la segona volta els egarencs només han cedit dues derrotes (Europa i Manlleu), però els empats a Can Peixauet i Nou Barris han alimentat, mínimament, el distanciament del Manlleu. Sis punts per sobre i amb el 'goal average' en contra, el Terrassa necessita l'ajuda de tercers, però s'ha fet seu el discurs de no mirar la resta d'equips, de sumar el màxim de punts possibles, sense descartar el 15 de 15, però de tres en tres, i valorar com està l'equip diumenge rere diumenge. El duel entre els dos equips descendits de Segona B el 2010, doncs, és la primera de les grans proves de foc per valorar les possibilitats vallesanes i per seguir destacant la bona feina del conjunt blaugrana, que no ha patit en cap fase de la temporada. Prèvia del partit al blog gavanenc de Havok. // Prèvia des de l'optica egarenca al web Terrassa Digital.

Ho dèiem a la crònica de l'última jornada, la derrota de la Rapitenca, per la mínima, a Manlleu, que col·locava el conjunt ebrenc fora (llevat miracle) de la lluita per la quarta plaça no amaga una temporada d'excel·lent clar per als homes d'Antoni Teixidó, tan units com per aconseguir una permanència més que sobrada, amb temptejos de 'play-off' fins la jornada 33. Els del Montsià buscaran ara tancar el curs de la millor manera possible, començant per l'escenari en què se senten més còmodes, la Devesa. Viatja rumb al sud el Castelldefels, que amb poc soroll ha aconseguit molt: passar de veure el seu nom a la nòmina d'equips en descens, a la jornada 22 (antepenúltim juntament amb el Vilafranca) a tenir ja nou punts sobre el Vic, gràcies a triomfs de mèrit a Osona, o a casa contra el líder Olot. Els homes d'Eloy Martínez visiten la Rapitenca esperant tornar de les terres de l'Ebre amb algun punt que certifiqui un mes final més còmode del que presagiaven els resultats de fa deu setmanes. La Rapitenca no perd a casa des de la jornada inaugural, fa més de vuit mesos, fet que converteix en més difícil la missió d'un Castelldefels que no descarta res. Els mariners queien la setmana passada contra l'Europa (0-3), després d'acumular cinc jornades sense perdre i tres triomfs seguits. La intenció, doncs, és recuperar el bon camí a la complicada Devesa.

També enterrava les opcions de repetir fase d'ascens la Pobla Mafumet. Els tarragonins reben un equip que arriva al Tarragonès contra les cordes, el Balaguer. El cuer de Tercera, de fet, podria perdre la categoria aquest diumenge mateix. Un Balaguer cada setmana més minvat, anímicament i d'efectius (l'últim a marxar ha estat Rubén Egea, a l'Ascó) visita un filial del Nàstic que ja pot donar per acabada la temporada quant a objectius majors. Tres derrotes consecutives i 282 minuts (amb tres partits sencers) sense marcar un gol han deixat els pobletans a 11 punts del 'play-off'. Amb tres candidats situats per sobre dels d'Iván Moreno, la missió de repetir fase d'ascens per tercer any consecutiu ha quedat avortada. El principal al·licient del duel de dissabte parla de la supervivència del conjunt de la Noguera. El Balaguer descendirà a Primera Catalana si perd, el Muntanyesa guanya i el Palamós i el Vilassar de Mar puntuen. Abans, però, intentarà puntuar a la Pobla i perseguir un esbòs de miracle. Els de Juanjo Tenorio són ara mateix a 10 punts de la permanència.

Al postpartit del Santboià-Vilassar de Mar (0-2), el tècnic del Santboià, Quim Ayats, criticava durament els seus jugadors. I deia que l'equip no es pot relaxar, en cas que es produïssin descensos compensats que afectessin la Tercera. L'equip necessita un o dos triomfs, segons Ayats, per deixar fets els deures amb què va arribar a la banqueta, assegurar permanència al més aviat possible. Dotzens, amb 10 punts sobre el descens, els de Sant Boi visiten un altre equip que està completant una fluixa segona volta, el Rubí. Els vallesans són desens, tres punts per sobre, però ja fa vuit partits que no guanyen. Els d'Alberto Fernández només han obtingut un triomf als últims 13 duels, i tres derrotes seguides els obliguen a buscar una reacció davant el seu públic a Can Rosés. Duel d'equips deprimits (entengui's el terme), que busquen posar una nota positiva en un final de curs més fluix del que s'esperava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada