El quart del Peralada i el Vilafranca entra al play-off

Palamós 2-1 Montañesa (Marc Serramitja i Ivan Garcia / Joel Martínez)
La Jonquera 1-1 Pobla de Mafumet (Joan Corominas 'Coro' -p- / Rayco Rodríguez)
Olot 1-0 Europa (Marc Mas)
Manlleu 0-1 Santfeliuenc (Jaime Fuentes -p-)
Peralada 4-0 Figueres (David Corominas 'Coro', Pablo Carbonell, David Serrano i Draman Konaré)
Ascó 2-1 Júpiter (Juan Osado i Víctor Bertomeu / Dani Prieto)

DIUMENGE, 11 DE SETEMBRE
Granollers 1-0 Terrassa (Roland Garrós)
Sabadell B 1-2 Cerdanyola (Antonio 'Ñito' Martín / Elhadji Bandeh -2-)
Vilafranca 1-0 Vilassar de Mar (Carlos Guzmán)
Sant Andreu 1-0 Castelldefels (David Toro)

Dades, noms propis, fotografies i detalls que ens ha deixat la jornada

• Més líder. El Peralada manté el camí de triomfs després de golejar el veí Figueres (4-0) i és líder amb 12 de 12. Els d'Arnau Sala mantenen dos punts de marge sobre el principal perseguidor.

• Tres de tres. Qui és segon és el Palamós, que ja encadena tres victòries després de superar la Montañesa amb remuntada inclosa (2-1).

• Hi continua. Quatre jornades de lliga, i quarta jornada en zona noble per al Peralada però també per a l'Olot, que superava l'Europa dissabte (1-0) i és tercer. Els olotins són l'únic equip que ha passat per les quatre places nobles: una per jornada.

• Arriba el Vilafranca. És la principal novetat a la part alta d'aquesta J4. La derrota del Terrassa a Granollers (1-0), unida al triomf del Vilafranca contra el Vilassar de Mar (1-0) fa entrar els penedesencs a la zona de play-off. Els d'Iván Moreno, que encadenen tres triomfs per la mínima (1-0 o 0-1), són quarts.

• Aigua. La jornada de dissabte va estar marcada pels forts ruixats caiguts especialment a les comarques gironines i de la Catalunya central. A Manlleu, de fet, el duel entre els osonencs i el Santfeliuenc s'endarreria després d'haver disputat dos minuts. Finalment es reprenia, amb triomf del Santfe a les acaballes.

• 300. El tècnic del Cerdanyola, Toni Carrillo, vivia a Sabadell el seu partit 300 a la banqueta verd-i-blanca. I ho feia amb victòria (1-2) que col·loca el Cerdanyola a tocar de la zona alta. Carrillo és el segon tècnic més longeu al seu club del grup català de Tercera. Viu la novena temporada a la banqueta cerdanyolenca; només el "supera" Andrés González, que és a la desena temporada com a entrenador del Santfeliuenc.

• Estrena granollerina. Primer triomf del Granollers en aquesta lliga, en una victòria treballada contra el Terrassa (1-0), amb gol de Roland Garrós. Significa, alhora, la primera derrota del conjunt egarenc.

• Tot igual a baix. Perdien els tres per la mínima (1-0 o 0-1) i, per tant, continuen en descens el Vilassar de Mar, l'Europa i el Manlleu, tots tres amb un sol punt sumat, i tots tres encadenant tres derrotes. Tenen la permanència, però, un punt per sobre.

• Queden 3 equips invictes, i els tres són empordanesos. Són el Peralada, líder; el Palamós, segon; i La Jonquera, debutant a la categoria situat ara en setena plaça.

• Per contra, 5 equips encara no han guanyat. Es tracta de Figueres, Sabadell B, Vilassar de Mar, Europa i Manlleu, els cinc darrers classificats després de la J4.

• Jornada amb mínim de gols fins ara. En aquesta J4 s'han marcat 20 gols, el mínim en les quatre jornades disputades fins ara. Sis equips es quedaven sense marcar i dominaven clarament els gols locals, 14 a 6.

• (Més) Domini local. Continuem en un inici de lliga molt casolà. En aquesta J4 es veien 7 triomfs locals (màxim del curs, igualat amb la J2), tan sols un empat (entre la Jonquera i la Pobla) i dues victòries visitants (de Santfeliuenc i Cerdanyola).

• Golejada. Fins la J4 no s'ha vist cap partit en què un equip guanyi de més de tres gols de diferència. El Peralada 4-0 Figueres és per ara el triomf més ampli després de 40 partits disputats aquesta temporada.

Partit a partit
  • Remuntada, capítol 1. El triomf del Palamós (tercer consecutiu) contra la Montañesa venia amb remuntada al segon temps. S'avançaven els barcelonins amb diana de Joel Martínez, però a la represa Marc Serramitja i Iván Garcia, que anotaven els seus segons gols del curs, capgiraven el marcador i mantenien els palamosins segons.

• Fora de l'àrea. Els tres gols del partit arribaven... amb rematades des de fora de l'àrea. Especialment destacada la diana de Marc Serramitja, l'1-1 provisional.
  • Inèdit fora. Amb la derrota la Montañesa queda en zona mitjana baixa amb 4 punts, tots sumats a casa; a domicili, per ara, dues derrotes per als de Toni Escudero: a Sant Andreu i a Palamós.

• Empat treballat. Continua invicta La Jonquera en el seu curs de debut a Tercera. Els empordanesos empataven a casa contra la Pobla de Mafumet (1-1) amb gol a les acaballes.
Empat entre la Jonquera, invicta, i la Pobla // Falgués Foto & Vídeo - UELaJonquera.net

• Tiralínies. La Pobla de Mafumet s'avançava a Les Forques amb un gol en jugada de tiralínies, que convertia en el 0-1 Rayco Rodríguez.
  • Canvi. La Pobla buscava el 0-2 a l'inici del segon temps... fins que un penal de Jesús López, que li suposava l'expulsió, canviava les coses.

• Empat i reacció. Empatava La Jonquera amb la diana de penal de Joan Corominas 'Coro' (la segona del curs) i disposaven els empordanesos d'opcions al tram final per ampliar distàncies. Al final, repartiment de punts.
Les Forques continua gaudint de la Tercera // Falgués Foto & Vídeo - UELaJonquera.net

• Equip binari. La Jonquera no perd, encaixa i marca poc. 3 gols a favor i tan sols 2 en contra en 4 jornades disputades. Molt bon inici de curs dels homes d'Axel Vizuete.

• Marc Mas, de nou. El davanter gironí decantava el duel entre Olot i Europa amb el gol al minut 10 que acabava donant els tres punts al conjunt olotí, que continua en zona de play-off, ara tercer.
  • Millora sense premi. Coincideixen els cronistes a assenyalar una millora significativa del joc de l'Europa, si bé sense premi final en forma de punts o gols.

• El registre. Les xifres, però, indiquen que els escapulats encadenen tres derrotes i tan sols han marcat un gol en quatre jornades, sent l'equip menys golejador del grup.
La pluja (prèvia) va marcar l'Olot-Europa // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Debuts. La setmana passada l'Europa anunciava tres fitxatges i dissabte ja debutaven Óscar Sielva (exjugador de l'Olot, precisament) i Javi Navarro.

• 2 de 2. L'Olot comença el curs amb força a casa, dues victòries en dos partits al Municipal, dissabte, en dia plujós, davant d'uns 800 espectadors.

• Guanyant sota la pluja. El Santfeliuenc tornava a colpejar als minuts finals, aquest cop a Manlleu (0-1), i sumava el segon triomf consecutiu.

• Aigua a l'annex. La forta pluja caiguda a Manlleu feia que l'àrbitre cancel·lés el duel quan s'havien disputat dos minuts... i aquest es reprenia una estona més tard.
El Santfe conqueria Manlleu // Eloy García - AECManlleu.com

• Jaime Fuentes. Un penal a David Romo significava el gol del triomf, del pratenc Jaime Fuentes, des dels onze metres. Segon triomf seguit, els dos per la mínima i sense encaixar. El Santfe agafa aire.

• Tres seguides. Per contra, el Manlleu encadena tres derrotes i continua cuer. Segona derrota en dos partits a casa i els dos sense anotar (0-2 contra l'Ascói 0-1 ara).

• Golejada. El Peralada derrotava amb claredat el Figueres en el duel de veïns de l'Alt Empordà i és més líder, mantenint el ple de victòries, 4 de 4.

• Coro. Obria la llauna David Corominas abans del minut 10, posant les coses de cara per al Peralada. Abans del descans, un bon gol de Pablo Carbonell ja donava el 2-0 als xampanyers.
El Peralada superava el Figueres i és (més) líder // UEFigueres.cat

• Però. El Figueres veia com li anul·laven un gol a Cristian Venzal amb 1-0 al marcador i, a més, es quedava amb deu homes abans del descans, per l'expulsió de Moha.

• Serrano i Konaré. A la represa el Peralada ampliava el triomf cap a la golejada final, amb les dianes de David Serrano i de Draman Konaré, que ja suma 3 gols aquesta temporada.

• Primera derrota. El Figueres encara no ha guanyat en lliga... però encaixava la primera derrota en aquesta J4. Fins ara, tres empats per als figuerencs.

• Tercer derbi. Som a la J4 i el Figueres ja ha disputat els tres duels de l'Alt Empordà que havia d'afrontar en aquesta primera volta. Per ara, dos empats (0-0 contra el Palamós, 1-1 davant la Jonquera) i una derrota (el 4-0 encaixat a Peralada).

• Remuntada, capítol 2. L'Ascó (com el Palamós) capgirava un gol en contra d'un conjunt barceloní, en aquest cas el Júpiter, en un minut de màxima inspiració a la represa. Segon triomf del curs per als asconencs, que són en zona mitjana amb 6 punts, igual que els gris-i-grana.

• Dani Prieto. El central maresmenc avançava el Júpiter amb un gol molt estètic, una rematada de cap col·locada al pal llarg. Era el 0-1 amb què s'arribava al descans... i al minut 82...
  • Minut d'or. L'Ascó reaccionava al tram final. Al minut 83, Juan Osado establia l'empat... i un minut després, Víctor Bertomeu, "la bala de l'Ebre", anotava el 2 a 1 definitiu de xut creuat.

• Tensió. Una picabaralla al voltant d'un aplegapilotes local precedia un duel dialèctic entre els dos tècnics, Juanjo García i Santi Castillejo. S'hi referien després en zona de premsa tot i que no hi ha imatges de l'acció.

• 2 de 2. Segona derrota en dos desplaçaments per al Júpiter, que per ara ha guanyat els dos partits que ha disputat al Municipal de la Verneda. Zona mitjana per als barcelonins.

• 6 i 6. Ha marcat el Júpiter un total de 6 gols en aquesta lliga... i ho ha fet amb 6 golejadors diferents: Lee, Darbra, Bauli, Vives, De la Torre i Prieto.

• La primera. Un gol de Roland Garrós a la represa significava glòria per al Granollers, amb el primer triomf del curs, i decepció per al Terrassa, que encaixava la primera derrota de la temporada (1-0) i surt de les places de play-off.
Roland Garrós, gol guanyador per al Granollers // Félix Sancho - EC Granollers

• Forts a casa. En dos partits jugats al carrer Girona, 4 punts de 6 per al Granollers. També el Terrassa (després de 4 partits, compte, poc revelador encara) s'ha mostrat molt sòlid a casa (dos triomfs, cap gol en contra) i encara no ha vençut a domicili (un empat i una derrota).

• Candidatura. El Cerdanyola conqueria Arrahona-Merinals, el camp on juga el Sabadell B (1-2), i amb 7 punts iguala el Terrassa i es col·loca a tocar de la zona noble.

• Ehadji Bandeh. Doblet per al davanter, que s'estrenava com a golejador dels vallesans en lliga i col·locava un 0-2 que encarava les coses.

• Ñito. Una diana de Ñito Martín ajustava les coses per al Sabadell B, que no podia igualar el duel i continua sense triomfs en aquesta arrencada de lliga.
El Cerdanyola superava el Sabadell B (1-2) // CE Sabadell

• 300 partits. Ho hem destacat a l'inici de l'anàlisi: partit especial per a Toni Carrillo. El tècnic del Cerdanyola vivia el seu partit número 300 a la banqueta verda. Figura clau en el creixement d'un club jove (el Cerdanyola Futbol Club no té ni una dècada), Carrillo i els seus homes (cos tècnic i jugadors) ho "celebraven" amb victòria i mantenint les bones sensacions de les jornades precedents. Des del club el felicitaven amb un vídeo de repàs a la seva trajectòria:
  • La tercera. El Vilafranca sumava la tercera victòria consecutiva, la tercera per 1 a 0 (o 0-1) i entra en zona de play-off, se situa quart.

• Carlos Guzmán. L'exjugador de l'Europa anotava el gol guanyador del Vilafranca davant el Vilassar de Mar (1-0).
Celebracions dels jugadors del Vilafranca després del gol de Guzmán // Lluís Montaner

• Xifres. Els penedesencs han marcat 3 gols en 4 jornades... que els han donat 9 punts (tres dianes guanyadores). A més, el Vilafranca és l'equip menys golejat, amb una sola diana encaixada en quatre partits. Els d'Ivan Moreno encadenen 303 minuts de joc sense encaixar un gol.

• Descens. Tercera derrota seguida per al Vilassar de Mar, que continua en descens... a un punt de sortir-ne.

• David Toro. El davanter de Sant Boi de Llobregat decidia el triomf del Sant Andreu davant el Castelldefels (1-0) en el duel que tancava la J4. Primer gol de Toro amb els andreuencs en lliga (ja havia marcat a la Copa).
Gol guanyador de Toro // Adrià Giménez - UESantAndreu.cat

• L'altra cara. Dos de dos per al Sant Andreu a casa (victòries contra la Montañesa i el Castelldefels), que contrasta amb les dues derrotes (sense marcar) encaixades fins ara a domicili. Els de Mikel Azparren són en zona mitjana.

• Inèdit fora. També ha encaixat dues derrotes en dues sortides el Castelldefels. Si bé no ha marcat a domicili, les dues derrotes han estat per la mínima: els 1-0 encaixats a Terrassa i ara al Narcís Sala.

Repàs general
(Encara no apareixen totes les estadístiques, com la de millor local/visitant, perquè esperem a tenir diverses jornades per fer-ho prou revelador. Esperarem a la J10)

• Moviments als Golejadors. Continua Marc Mas (Olot) al capdavant, ara amb 5 dianes. Arriba als 3 gols Draman Konaré (Peralada) i en sumen dos homes com David Corominas 'Coro' (Peralada), Marc Serramitja i Ivan García (Palamós), Joan Corominas 'Coro' (La Jonquera) o Elhadji Bandeh (Cerdanyola), que s'estrenava amb un doblet. Un total de 13 futbolistes ha obert el seu compte golejador en aquesta J4.

• Gols destacats. Ens quedem amb els de Marc Serramitja (Palamós), Joel Martínez (Montañesa), Pablo Carbonell (Peralada) i Dani Prieto (Júpiter). [No hem vist imatges encara del Granollers-Terrassa, el Vilafranca-Vilassar de Mar ni el Sabadell B-Vilafranca]

• 99 gols. La J4 ha establert el mínim anotador, amb 20 dianes. La mitjana baixa fins a 2'48 gols per partit, bastant inferior als del curs passat (2'67 a final de curs). Amb tot, fins ara s'han marcat sis gols més que els anotats en les tres primeres jornades del curs passat (93).

• Victòries locals 55% | Empats 25% | Victòries visitants 20%

• Respecte el curs passat, i encara som a la J4, augmenten i molt els triomfs locals (43% a finals del curs passat); baixen lleugerament els empats (27% a la 15/16) i hi ha un descens clar, per ara, de les victòries visitants, que el curs passat es van produir al 31% dels partits.

• Màxim golejador: Peralada (11) | Menys golejat: Vilafranca (1)

• Menys golejador: Europa (1) | Més golejat: Sabadell B (9)

• Rendibilitat. Encara és d'hora perquè sigui revelador, però per ara els equips més rendibles quant a gols anotats són el Vilafranca i el Santfeliuenc. Per cada gol marcat han sumat 3 punts de mitjana: 2 gols, 6 punts per al Santfe; 3 gols, 9 punts per al Vilafranca.

• Camp on es veuen més gols. És poc revelador per ara, però són a dalt de tot de l'estadística el Municipal de la Pobla de Mafumet i el Nou Municipal de Palamós. En dos partit disputats s'hi han vist 8 gols, 4 dianes per partit de mitjana.