dimarts, 29 de desembre del 2015

El 2015 en xifres (I)

Amb el final de l'any natural arriba el moment de recollir els números que han acompanyat els 24 equips que, durant aquest període que comprèn parts de dues temporades diferents, han participat a la Tercera Divisió. Recordarem el 2015 per la primera plaça de l'Ascó, l'ascens de la Pobla de Mafumet i la Copa Catalunya de l'Europa, però també pel pas que hi han tingut equips que feia molts anys que no hi militaven i, fins i tot, pels que s'hi han estrenat

El vigent campió i el principal aspirant en el seu darrer cara a cara aquest any // Iris Solà - FC Ascó
Vint-i-quatre equips han passat per la Tercera Divisió durant l'any 2015. D'aquests, únicament setze conjunts han format part del grup cinquè durant els 365 dies. La Pobla de Mafumet, que tancava el curs 2014/2015 en segon lloc, assolia l'ascens a Segona B el passat mes de juny, en un partit en què el porter Alberto Varo s'erigia com l'heroi del filial grana. Vilassar de Mar, Martinenc i Castelldefels també abandonaven la categoria el passat mes de maig, amb motiu del seu descens directe a Primera Catalana.

El lloc d'aquests quatre equips l'ocupaven Morell, Júpiter i Granollers, que arribaven des de Primera Catalana, i Sant Andreu, descendit de Segona B.

Així doncs, ens trobem amb 14 equips que han jugat 38 encontres a la categoria durant aquest any. Dos més, Figueres i Sabadell B, n'han jugat 39, perquè arrossegaven un duel pendent de la J15, que es va disputar a Vilatenim el 4 de gener. El bloc dels quatre equips que van abandonar la categoria després de la darrera edició van disputar 20 partits a Tercera durant el 2015, i els quatre nouvinguts n'han jugat 18.

Aquesta és la classificació de Tercera l'any 2015 si tenim en compte l'any natural



Per equilibrar la participació dels 24 clubs que han passat per la competició al llarg de l'any hem elaborat una segona classificació amb les ratio de punts/partit i gols/partit. Un llistat més fidel a la realitat que hem viscut a la categoria durant aquest any


És indiscutible l'hegemonia del Prat, que encadena la gran segona volta de la temporada passada (amb una remuntada que va quedar a un gol de culminar en play-off) i els primers divuit partits de la present campanya amb gairebé 40 punts. Els potablava, que ja s'han coronat com a campions d'hivern abans d'arribar a l'equador, destaquen per ser el millor equip, tant per quantitat de punts com per ratio. A més, l'equip que Manolo Márquez i Pedro Dólera han comandat aquest 2015 és el menys golejat si ens fixem en la ràtio. Tot i haver jugat 38 partits, els pratencs són l'equip amb menys derrotes de l'any.

Prop de l'entitat del Baix Llobregat, destaca la presència de la Pobla de Mafumet, que compta amb la millor ratio golejadora amb gairebé dos gols per partit, i que ha quedat en segon lloc en la relació de punts per partit. El 2015 de la Pobla quedarà marcat, indubtablement pel seu ascens a Segona B en el seu tercer intent (no consecutiu).

Celebracions per l'ascens de la Pobla a Segona B // Alex Gallardo - GallardoPhoto.com
Una passa per darrere hi apareix l'Europa, amb una ràtio de punts similar al de la Pobla i unes xifres defensives excel·lents. De fet, només Prat, Pobla i Europa han acabat el curs amb un balanç de menys d'un gol encaixat per partit. Els escapulats recordaran el 2015 perquè van aconseguir alçar-se amb la seva tercera Copa de Catalunya.

En el quart lloc sorprèn la presència d'un dels nouvinguts. El Granollers s'ha col·locat a molt poca distància de l'Europa, amb un balanç d'1'61 punts/partit gràcies als 29 que ha aconseguit en 18 jornades.

El pitjor equip de l'any és, precisament, qui va ser cuer de la passada edició, el Vilassar de Mar. L'equip maresmenc no arriba a sumar ni un punt per cada partit disputat (16 en 20 jornades) i té una mitjana de 3'05 gols encaixats per cada matx. De fet, els vilassarencs són el club amb més gols encaixats al llarg de l'any, tot i haver disputat únicament 20 encontres. Rubí, Morell i el mateix Vilassar de Mar són els únics equips que no han aconseguit anotar, de mitjana, un gol per partit.

El mal inici de la present campanya ha condicionat la posició de l'Ascó, el vigent campió, en aquesta classificació. Els homes de Miguel Rubio han arribat al final de l'any en catorzè lloc, amb 22 punts, 4 per sobre del descens i a 7 del play-off.

2015: l'any de Pedro Dólera

L'entrenador del Prat ha viscut un 2015 de somni. Va començar l'any al capdavant de l'Europa, on va fer una segona volta molt notable. Els graciencs van sumar 39 punts en 20 partits, amb un balanç 11-6-3, que va valer el tercer lloc, 9 punts per sobre del cinquè, a 4 del campió i només 1 per sota del segon. A més, Dólera va conseguir alçar-se amb la Copa Catalunya el passat mes de març en una final davant el Girona, de Segona Divisió, celebrada al Nou Sardenya.

Dólera besa la Copa Catalunya després de derrotar el Girona (2-1) a la final // Carles Garcia - Tercera.cat
Amb el canvi de curs, Dólera va fer les maletes per entrenar l'equip de la seva ciutat. Les xifres amb el Prat són encara millors que les de la primera meitat de l'any. El tècnic potablava ha sumat 39 punts en 18 partits (els mateixos que amb l'Europa, però amb dos partits menys), i això li ha servit per coronar-se campió d'hivern i dur sis punts de marge vers el segon classificat i 10 respecte el cinquè.

Així, Pedro Dólera tanca el 2015 amb 79 punts en 38 partits, amb 62 gols a favor i només 28 en contra. El balanç: 22 victòries, 12 empats i 4 derrotes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada