divendres, 20 d’octubre del 2017

Prèvia-Guia J11: Què ha passat?

La Tercera Divisió ha superat la línia de la primera meta volant. Després de 10 jornades de competició, la classificació va camí de polaritzar-se. O això diuen els que en saben. Aquesta setmana la prèvia no la fem els autors de tercera.cat. Per fer boca de la J11 us expliquem, en la veu de tres entrenadors de la categoria, -un de cada zona de la classificació- què ha passat fins avui i cap on va el campionat.

El Santfeliuenc serà el "líder dels modestos" quan la lliga segueixi avançant? // Jaime PG - SantfeliuencFC
Aquests són els horaris de la J11:

DIUMENGE, 22 D'OCTUBRE
12h Castelldefels-Palamós
12h L'Hospitalet-Santboià
12h Prat-Santfeliuenc
12h Europa-Pobla de Mafumet [en directe a betevé per TDT, al canal 160 de Movistar+ i streaming web]
12h Gavà-Espanyol B
12h Vilafranca-Horta
12h Cerdanyola-Granollers
12h Vilassar de Mar-Sant Andreu
17h Terrassa-Ascó
17h Reus B Cambrils-Figueres

Amb aquesta classificació arrencarà la J11:

Què ha passat a Tercera en 10 jornades? 

Tres entrenadors de perfils diferents, amb experiència també diferent a la categoria ens expliquen, des de places distants a la classificació -play-off, zona mitja i descens-, com és la Tercera d'enguany i cap a on va la categoria.

Igualtat i dificultat són, en línies generals, els grans adjectius de la temporada 2017/2018. "Possiblement la lliga més difícil dels últims 10 anys, amb la de 2008", explica el tècnic del Figueres, Narcís Pelach 'Chicho'. Fins fa ben poc encara corria sobre la gespa, però ara dirigeix la Unió des de la banqueta. Després d'un primer any positiu per assentar-se al seu nou rol, Chicho veu ara com el potencial dels rivals li pren la possibilitat de partir més amunt en les apostes, però no la il·lusió: "Estic convençut que, amb la plantilla que hem dissenyat, en una altra tercera tindríem més opcions de ser amunt, però la magnitud dels rivals ens obliga a lluitar per sumar 45 punts aviat."

També mira amb preocupació l'entitat dels equips cridats a ser a la part alta l'entrenador del Castelldefels, Miki Carrillo, que tot i haver sumat 6 punts dels primers 30 possibles, considera que res és impossible. De fet, el Castelldefels ja ha esgarrapat punts contra l'Espanyol B i l'Hospitalet. "En un partit pots competir amb qualsevol perquè hi ha molts condicionants, però aquesta temporada hi ha molta més diferència amb la part alta. A 38 partits ho notarem."

Els 'cocos' de la categoria no preocupen només als que pensen en ser el curs vinent a Tercera. També es miren de reüll entre ells a la part alta. Una zona que, segons el tècnic de l'Hospitalet, Xavi Molist, s'acabarà dividint de la mitjana i la baixa aviat. Una polarització que, d'altra banda, no implicarà donar els partits per guanyats. "Està clar que la lliga serà igualada i, probablement, es començarà a partir en dos a partir de la jornada 15 o 20. Però arribaran partits contra equips que s'estaran jugant la vida i aquest serà el seu duel important. Si no competeixes a un ritme altíssim se't pot complicar molt."

D'esquerra a dreta: Carrillo, Molist i Chicho // Fotos: Àngel Garreta
Cursa pel títol

Mentre la part baixa es preveu ajustada, una temporada més, en la lluita pel títol i per fer play-off sonen més noms que mai. Ningú treu de les seves apostes l'Espanyol B, l'Hospitalet ni el Prat, però els noms d'Ascó, Terrassa, Vilafranca, Pobla de Mafumet o Sant Andreu també sonen amb força. Uns noms que, d'altra banda, no amaguen la revelació de l'inici de curs: el Reus B Cambrils, tercer després de 10 setmanes de competició. Carrillo i Molist asseguren que no els sorprèn veure el filial roig-i-negre a la zona de play-off mentre Chicho elogia el seu joc i no dubta de les seves possibilitats a llarg termini.

Però per perseguir el play-off els equips hauran d'estar sempre alerta per evitar que cap conjunt s'escapi, com ho han intentat Espanyol B i Ascó en les primeres setmanes. Del filial blanc-i-blau, Miki Carrillo en destaca la qualitat dels seus jugadors: "Potser estan un pèl per damunt de la resta, però són molt joves i la lliga és molt llarga. No els serà fàcil escapar-se, i més fora de casa." Tampoc no es planteja una escapada Xavi Molist, que mira endavant al calendari per explicar la situació actual a la taula: "Hem de mirar contra qui ha jugat cadascú i contra qui queda per jugar. Espanyol B i Ascó encara s'han de veure amb els de la part alta." En la mateixa línia, el tècnic hospitalenc ha volgut destacar les opcions de Sant Andreu i Vilafranca, que són ara a la zona mitjana, "lluny dels líders, però amb partits pendents contra ells que els permetrà restar-los punts". En canvi, Narcís Pelach sí que creu que el context "no professional" en què es troba l'Espanyol B, al que considera un equip professionalitzat, els donarà avantatge respecte la resta. "No tinc cap dubte que si no fa rècord de punts s'hi acostarà molt", sentencia.  Tot i això, Chicho té molt clares les seves apostes pel final de la competició: "Després de l'Espanyol B, hi haurà segur l'Hospi i el Prat. I a partir d'aquí, la llista és llarga per ser al quart lloc". Una quarta plaça que en cap cas descarta que pugui ocupar el Figueres. 

I la batalla per la permanència?

Al marge dels favorits a endur-se el títol de lliga i jugar la fase d'ascens, la guerra crua que es viu cada any a la part baixa de la taula no queda de banda. Així com Molist s'espera una part alta en què uns 9 equips es barallin per quatre places, també vaticina que seran molts els equips que hauran de suar fins al final. A més, l'entrenador riberenc afirma que aquesta temporada "no hi haurà cap daltabaix", tot i la pressió extra que tenen molts equips que estan obligats a ser amunt. Més a prop de la seva realitat, Miki Carrillo pensa en "cinc o sis equips" que lluitaran per evitar el descens: "Nosaltres ho tenim molt clar i el que hem de fer és competir amb ells". Una guerra de la que Carrillo en retira el Santfeliuenc. "Semblava que podien ser a la part mitja-baixa, però s'ha convertit en el líder dels modestos. La resta hem de competir aquí on som ara. Per salvar-nos."

En definitiva, l'onzena jornada arriba després de 10 sessions de futbol que han remogut la categoria per deixar-la amb una forma propera a l'esperada per les travesses de l'estiu. Amb la fractura entre favorits i candidats al patiment a la vista, la competició segueix el seu curs, potser variable, potser salvatge, potser immutable. Però a 84 punts pel final de la competició encara pot passar qualsevol cosa. I sinó, que ens ho expliquin a nosaltres, que guardem a l'arxiu remuntades dignes d'un film de Hollywood i davallades que s'han endut pel camí projectes més que ambiciosos.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada