divendres, 19 d’abril del 2013

Prèvia J33

La lliga de Tercera s'entesta a donar més girs de guió a una trama ja de per si prou embolicada. Tres equips es disputen el campionat final; els mateixos tres equips poden confirmar ja la primera entrega dels deures pactats, l'accés al play-off; i el quart, en una guerra d'un contra tots i tots contra un, busca descartar un nou candidat a ocupar la plaça a la qual s'agafa ara amb força. La part baixa combina les dosis habituals de la primavera en tota competició irregular, el joc pervers entre heroïca i urgència, entre el dramatisme (esportiu) i la glòria per als qui completin escalades que s'endevinaven impossibles.

Davant les lletres, xifres. Diumenge quedaran tan sols 15 punts en joc. És probable que el cap de setmana serveixi per confirmar un, dos o tres noms d'equips que disputaran el play-off. És l'avantsala de l'etapa decisiva del curs, l'hora de recollir els fruits planificats des de fa gairebé un any. El moment previ a fer balanç.

Aquests són els horaris de la J33:

DISSABTE, 20 D'ABRIL
17h Balaguer-Olot

DIUMENGE, 21 D'ABRIL
12h Castelldefels-Europa
12h Gavà-Muntanyesa
16'30h Figueres-Júpiter
17h Terrassa-Vic
17h Palamós-Pobla
17h Manlleu-Rapitenca
17h Santboià-Vilassar
17h Vilafranca-Rubí
17h Cornellà-Gramenet

El partit de la jornada és el Terrassa-Vic. Sí, aquesta setmana he volgut esquivar els partits del triumvirat, ja de per si altament atractius, per acostar-nos a un duel que amaga molta més necessitat de la que sembla. El Terrassa rep el Vic a l'Olímpic, afegint a la voluntat habitual de sumar el màxim de punts a casa, la gairebé obligació de retallar la distància sobre el quart classificat, un Manlleu situat ara mateix sis punts per sobre, i amb el 'goal average' per als manlleuencs. A l'altre cantó del camp, un Vic que després de dues victòries ha tornat a la vida. Si bé segueixen en places de descens, antepenúltims, els homes de Dani Juvany tenen el Palamós, que marca la salvació, tres punts per sobre. Els vigatans sortirien del descens complint dues condicions: a) haurien de guanyar a Terrassa i b) el Palamós hauria de perdre a casa contra la Pobla. El Terrassa, sisè, esperarà guanyar i esperar un resultat positiu per als seus interessos al duel directe per la quarta plaça, el Manlleu-Rapitenca. La prèvia, amb vídeoinclòs, al web de Terrassa Digital.

El líder juga dissabte, i podria deixar reservada una plaça per al viatge de final de curs, el 'play-off'. L'Olot, primer, viatja al camp del cuer, un Balaguer ferit de mort després de perdre a Vic diumenge passat. Els homes de Julio Bañuelos, després de dues derrotes seguides i de perdre a casa, dues circumstàncies que no s'havien produït encara aquest curs, volen reivindicar-se ara a domicili. L'Olot no guanya lluny de la Garrotxa des de fa més de quatre mesos (va ser el 9 de desembre de 2012, a Vic, en l'últim partit de Rodri a la banqueta olotina), i arribarà a la Noguera conscient que un triomf el col·locaria, automàticament, a la fase d'ascens a Segona Divisió B. L'Olot també confirmaria el 'play-off' si empata i el Figueres no guanya diumenge; o si perd i Figueres, Terrassa i Rapitenca no guanyen diumenge. Al davant, el Balaguer necessita, obligat, el triomf, si vol mantenir aspiracions de permanència. Els homes de Juanjo Tenorio són ara mateix a vuit punts de la salvació quan en queden 18 en joc. Una derrota podria suposar quedar a 11 amb 15 punts per disputar, un sinònim (no matemàtic) de perdre la categoria. Les dificultats recents, amb la marxa d'alguns jugadors i la baixa d'homes de pes, com el porter i capità, Jaume Nogués, lesionat, han complicat encara més l'escenari d'un conjunt balaguerí que acumula cinc partits sense guanyar. No venç a casa des de fa dos mesos i mig. Des de llavors, quatre partits a casa, amb un empat (contra l'actual segon, el Cornellà) i tres derrotes. L'Olot va superar el Balaguer a l'anada amb un golàs de Carlos Martínez. Un triomf que va situar els homes llavors entrenats per Rodri al lideratge de Tercera per primer cop des del retorn a la categoria. Aquesta setmana a GolCat hem presentat l'anàlisi DAFO del líder de Tercera, obra d'Oriol Boix.

Un Cornellà que buscarà confirmar la sensació que deixava a l'aire la setmana passada, la de ser l'equip del triumvirat que arriba més sòlid al tram final, sense desmerèixer, veient l'evolució del curs, els altres dos equips implicats. Els homes de Jordi Roger són els únics dels tres primers que juguen a casa. Reben un rival incòmode, la Gramenet. Els colomencs han recuperat les bones sensacions del primer trimestre del curs, i s'han constituït en un equip difícil de doblegar. Són els reis de l'empat, amb 18 empats en 32 jornades, es mantenen en una plaça còmoda, 10 punts per sobre del descens i, per tant, costa derrotar-los. Només els equips en zona de 'play-off' i la Rapitenca han cedit menys derrotes que la Grama (7). Els de Toni Romero buscaran puntuar al Nou Municipal de Cornellà, i allargar la bona ratxa acumulada fins ara: els blaus enllacen sis partits sense perdre, en els quals han sumat 10 punts bàsics per consolidar la continuïtat a Tercera. El Cornellà, que després de caure al Nou Sardenya ha sumat vuit punts de 12 possibles, disposa d'opcions de recuperar el lideratge, i basa les seves armes en la solidesa exhibida als duels de casa. Només hi ha cedit una derrota (Júpiter) i tres empats, dos d'ells bastant recents (Palamós i Rapitenca), i que podrien servir d'exemple per a la Grama aquest diumenge. El Cornellà confirmarà plaça de 'play-off' si guanya i el Figueres no ho ha fet contra el Júpiter; o si empata, el Figueres perd i Terrassa i Rapitenca no guanyen.

La primera derrota del curs a casa no ha d'entelar la bona marxa d'un Europa que buscarà, una setmana més, capgirar l'ordre de les coses al triumvirat i, si les combinacions es donen, confirmar plaça al 'play-off' d'ascens. Al davant, un dels equips en millor dinàmica de la categoria. El Castelldefels s'ha sobreposat amb certa tranquil·litat esportiva a una situació complicada, en què l'equip va arribar a caure en zona de descens. Cinc partits sense perdre i tres victòries consecutives consoliden un bon moment, reafirmat també en els registres defensius. El conjunt mariner acumula 437 minuts sense encaixar un gol. Són quatre partits sencers i 77 minuts de l'últim duel en què en va rebre un, a Palamós el 17 de març. Ara els mariners topen amb un Europa de qui van arrencar un empat al duel d'anada. Amb nou punts de marge sobre les places de descens, els del Baix Llobregat podrien certificar virtualment la permanència si obtenen un resultat positiu al duel dels Canyars. Els d'Eloy Martínez sumen quatre partits a casa sense perdre (dos triomfs i dos empats). De fet, l'últim equip que va vèncer als Canyars va ser un altre membre del triumvirat, el Cornellà. L'Europa haurà pres bona nota de la derrota de l'Olot al mateix escenari fa dues setmanes. Els graciencs confirmaran plaça de 'play-off' si guanyen i el Figueres no guanya a la tarda; o si empaten, el Figueres perd i no guanyen ni Terrassa ni Rapitenca. La prèvia, amb el perfil del rival escapulat, al web del club a càrrec de Genís de Moner.

Per segona setmana consecutiva el Manlleu té assegurat, des de l'inici de la jornada, el quart lloc que tanca les places privilegiades de la categoria. Torna a ser, però, una seguretat 'perillosa'. Els homes de Jordi Dot reben al Municipal el setè classificat, la Rapitenca. L'equip revelació del curs viatjarà Nord enllà, cap a Osona, amb opcions clares d'entrar de ple, encara més, a la lluita pel 'play-off'. La condició és clara: els del Montsià tenen el quart sis punts per sobre. Una victòria, tractant-se d'un duel directe, situaria els d'Antoni Teixidó a només tres punts del quart i amb el 'goal average' favorable. Un triomf que, a més, podria alimentar les opcions dels altres dos candidats a la successió, el Figueres i el Terrassa. Per al Manlleu, el duel suposa el quart capítol d'una sèrie de duels directes que ha anat resolent amb molta solvència. A la segona volta s'han endut els 'goal average' contra el Figueres i el Terrassa, i han batut la Pobla Mafumet. Ara els manlleuencs rebran un equip d'excel·lents registres defensius (quart conjunt menys golejat), i molt difícil de batre a domicili. Els ebrencs només han sumat dos triomfs lluny de la Devesa (Júpiter i Vilafranca), però hi han obtingut molts empats. Només han caigut en cinc duels de 16. Els dos equips arriben al duel amb potents reforços anímics de l'última jornada. Els osonencs trencaven la imbatibilitat de l'Europa al Nou Sardenya (2-3), i els de Sant Carles de la Ràpita capgiraven un partit complicat contra el Santboià, fent esclatar la Devesa amb el gol decisiu de Luis Zambrano (4-3).

A la lliga de Tercera només queda un equip invicte a casa. És el Figueres, que torna a Vilatenim més de 17 mesos després de l'última derrota. Els empordanesos ja acumulen 28 partits oficials sense perdre al seu estadi, des que el Mollet s'hi va imposar (2-3) el 13 de novembre de 2011. Instal·lat a la cinquena plaça, i al rol de ser el principal candidat a discutir la quarta plaça al Manlleu, ara mateix quatre punts per sobre, els figuerencs rebran un altre ascendit aquest curs de Primera Catalana, que passa per un repte oposat. El Júpiter obtenia diumenge passat un empat a casa contra el segon classificat. Un punt de mèrit tenint en compte l'entitat del rival, però que acabava allunyant els barcelonins dos punts més enllà de la salvació. Els grisgrana tenen el Palamós, que marca la salvació, cinc punts per sobre. Cal, doncs, buscar un resultat positiu a Vilatenim, una nova fita de pes per a un equip que vol seguir lluitant per demostrar que mereix la continuïtat a la categoria. Un partit que no podrà dirigir des de la banqueta Juanjo García, sancionat dos partits després de l'expulsió de la jornada anterior. L'altre tècnic del duel, Arnau Sala, complirà 100 partits al capdavant d'un conjunt figuerenc que deixarà en un parell de mesos. La possibilitat del 'play-off', amb un ull posat al Manlleu-Rapitenca, passa també per Vilatenim. Al web Planeta Júpiter, carta oberta als seguidors grisgrana per animar l'equip en un moment clau.

Ha estat l'equip de la setmana a Tercera rep un conjunt que apura les últimes opcions de reingressar a la nòmina de candidats al play-off d'ascens. El Palamós torna al Nou Municipal conscient de la gran feina feta a Olot, però amb la necessitat de sumar, i si pot ser guanyar, contra la Pobla Mafumet. Malgrat haver golejat al camp del líder, els empordanesos podrien tornar a les places de descens si perden i el Vic guanya a Terrassa. Els homes d'Eduardo Vílchez, doncs, buscaran reeditar la bona actuació de la Garrotxa davant un rival que, amb la quarta plaça vuit punts per sobre, veu passar l'últim tren per tenir opcions de col·locar-se de nou a la zona preferent. Després de veure com alguns dels jugadors disputaven amb el Nàstic la semifinal de la Copa Catalunya, els pobletans, que enllacen dues derrotes seguides, esperen capgirar la tendència en un Municipal palamosí en què els locals sumen tres partits sense vèncer. Una de les atraccions del duel serà veure, cara a cara, dos dels 9 més destacats de la categoria. Fran Carbia, per als visitants, ha marcat 11 gols, 10 oficials (va marcar a l'impugnat empat a u entre Pobla i Figueres). I Javi Revert ha marcat ja 18 gols després del triplet aconseguit a Olot. És el tercer màxim golejador del grup català de Terceram a dos d'Enric i a tres de Carlos, i és el jugador amb més gols en proporció al total de dianes de l'equip. Revert ha marcat exactament la meitat dels gols del Palamós a la lliga, 18 de 36.

La derrota contra el Figueres deixava el Rubí entre dues terres. Els vallesans són a 12 punts del quart i 13 punts per sobre del descens. Tenint en compte que queden 18 punts en joc, la temporada ha acabat quant a objectius, amb la permanència assolida. Ara la voluntat de l'equip és acabar el curs de la millor manera, i revertir una mala dinàmica de resultats. Els homes d'Alberto Fernández jugaran a Vilafranca. El degà penedesenc té el descens sis punts per sota i, per tant, necessita una última empenta (en forma de dos o tres triomfs) per evitar patiments inesperats després de la bona dinàmica recent. La derrota a casa contra la Rapitenca i l'empat a Vilassar de Mar han refredat l'empenta dels homes de Puchi, que buscaran batre un Rubí en plena mala segona volta. Els rubinencs només han guanyat dos partits dels últims 13. En aquesta segona part del curs han sumat 11 punts de 39 possibles. L'equip acumula set partits sense guanyar. Els penedesencs fa tres partits que no guanyen, i per tant cal capgirar la dinàmica davant un final de temporada perillós per a tots els equips situats a les set últimes places. La prèvia, com sempre que juguen els penedesencs, al blog del Mestre Lluís Montaner.

El del Gavà és un cas similar als rubinencs. Malgrat la derrota a Santa Coloma de Gramenet, els homes d'Albert Poch mantenen una posició còmoda a la taula. Els gavanencs són desens, a 14 punts d'un 'play-off' virtualment descartat i 11 per sobre d'una zona de descens que cau lluny. Arriba a la Bòbila un equip que sumant, punt a punt, camina ferm cap a la permanència, el Muntanyesa. L'empat contra el cinquè classificat, el Terrassa, deixava els de Nou Barris cinc punts per sobre dels tres últims. Distància no definitiva però que empeny els de Manolo González a seguir sumant amb consistència cap a l'objectiu. L'aposta gavanenca aquest curs, amb cap fitxatge i importància clara i decisiva dels joves del planter, ha derivat en un excel·lent curs, amb el pas endavant fet per joves que han assumit el rol, al costat de jugadors contrastats a la categoria, com Vivó, Boira o Cervantes. La bona aposta gavanenca posarà a prova una 'Monta' molt més sòlida en aquesta segona volta, que ven cara la seva pell i que ja suma set partits sense conèixer la derrota. Empat rere empat (sis en aquests set duels) donen fe de les complicacions de la categoria, i dels passos curts, però constants, del conjunt barceloní. Els cinc punts sobre el descens donen marge mínim al risc, però consoliden una distància que pot anar a favor del Muntanyesa si extreu un resultat positiu de Gavà. La prèvia, al blog dedicat al Gavà de Havok.

El Santboià fa setmanes que va intuir que ni play-off ni permanència serien la seva guerra i busca acabar de bona manera el curs. Després de forçar al màxim en la visita a la Devesa, on va aconseguir marcar tres gols tot i caure al final (4-3), els homes de Quim Ayats reben un equip d'urgències creixents. La mala ratxa del Vilassar de Mar, equip amb menys punts sumats de la segona volta, obliga el conjunt maresmenc a reaccionar si no vol patir més del compte les últimes jornades. El Vilassar només ha sumat un triomf en tota la segona volta (13 partits). Acumula nou partits sense vèncer, en què ha sumat només tres punts de 27 possibles. Al global de la segona volta, el balanç és de 7 punts de 39 possibles. Al final de la primera volta els maresmencs eren novens, 10 punts per sobre del descens; ara són setzens, amb quatre punts de marge sobre la zona de perill. Reaccionar al Joan Baptista Milà pot ser un dels reptes clars al futur immediat de l'equip. Una primera intenció ja es va mostrar a la segona part del duel de l'última jornada. Els de Manel Moya van igualar un 0-2 davant el Vilafranca amb entrega i els gols de Quim Solano i Sergio Urbano. Podria ser una mostra del que necessita l'equip ara que arriba l'hora de la veritat per confirmar la continuïtat a la categoria el curs vinent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada