dimarts, 30 d’abril del 2013

Prèvia J35


Setmana curta. Dos dies després de fer balanç de la J34 ens veiem immersos a preparar la J35, una jornada molt concentrada. En set hores passarem de veure-la començar... a veure-la acabar.

Fa unes setmanes parlava de la 'lliga de tres colors', que involucrava la gran majoria d'equips de la taula. Amb el pas de les jornades, les permanències consolidades i la impossibilitat de lluitar pel 'play-off' ha anat descartant, positivament o negativament, diversos equips de la categoria. Així, toca tornar a posar ordre, ara que només queden 12 punts en joc.

  • Campionat. El triumvirat ha resolt la primera part dels objectius. Olot, Cornellà i Europa ja són equips de 'play-off', i encaren els últims dies de competició amb la voluntat clara de lluitar pel campionat. Els olotins són líders, tenen un marge d'un partit, 3 punts, sobre el Cornellà, i 4 sobre l'Europa, proper rival que rebran a la Garrotxa, el 12 de maig.


  • Quart lloc. L'última plaça de 'play-off', única per assignar, serà per a Manlleu o Figueres. Els osonencs, sumant punts a un ritme endimoniat l'últim mes (12 de 12), i superant rivals directes, han 'eliminat' ja matemàticament, Rapitenca i Rubí, i Pobla Mafumet i Terrassa no hi seran llevat d'un miracle. Els quatre punts de marge dels manlleuencs respecte el Figueres donen als de Jordi Dot una posició preferent, sense poder descartar un Figueres en clara trajectòria ascendent.


  • Salvació. Virtualment s'han salvat Castelldefels, Grama i Santboià. Vilafranca ho té a tocar. Són Palamós, Vilassar de Mar i Muntanyesa els tres equips que marquen el límit de la salvació, entre 34 i 36 punts, 4-6 per sobre del Júpiter, antepenúltim i que lluita per continuar a la categoria. El Vic, a 5 punts de la salvació, intentarà les últimes opcions; i el Balaguer, a 10, quedarà sentenciat probablement aquest dimecres, ja que el marge per salvar-se és tan estret com utòpic.


Jornada de confirmacions i esperances, doncs. Tots els partits, concentrats en un sol dia, en set hores de diferència.

Aquests són els horaris de la J35:

DIMECRES, 1 DE MAIG
12h Vic-Pobla
12h Balaguer-Europa
12h Castelldefels-Vilassar
12h Manlleu-Rubí
12h Vilafranca-Gramenet
16'30h Figueres-Muntanyesa
17h Terrassa-Olot
17h Palamós-Rapitenca
17h Santboià-Júpiter
17h Cornellà-Gavà

El partit de la jornada és el Balaguer-Europa. Els de la Noguera podrien ser el primer equip a abandonar la Tercera, pel cantó negatiu. El Balaguer podria ser equip de Primera Catalana davant la visita del tercer classificat. Un Europa que ja ha accedit al 'play-off' d'ascens a Segona B, però que encara vol lluitar pel campionat. Els graciencs, després de l'empat sense gols davant el Palamós de diumenge, tenen el líder quatre punts per sobre, amb la carta de l'Olot-Europa cada dia més proper. Un triomf a la Noguera podria apropar els escapulats al lideratge, ja que Olot i Cornellà, primer i segon, juguen a la tarda. El Balaguer descendirà a Primera Catalana si... perd. Sense cap altre condicionant. També baixarà si empata i el Muntanyesa puntua; o fins i tot si guanya, si el Muntanyesa també guanya i el Vilassar de Mar puntua. L'Europa acumula sis sortides sense perdre, des que va caure a la Ràpita fa més de tres mesos. El Balaguer, en canvi, enllaça set partits sense guanyar, amb cinc derrotes seguides; només ha sumat un punt dels últims 21 possibles. Prèvia del duel al web del CE Europa i article 'Més rival' de Genís de Moner // Prèvia del partit al blog escapulat d'Ignasi Trapero.

El líder començarà i acabarà la jornada com a líder. Si l'Olot guanya s'assegurarà, a més, rebre l'Europa el 12-M situat a la primera plaça. Els homes de Julio Bañuelos necessiten tres triomfs com a màxim per obtenir el campionat, però tres dels quatre partits que resten seran a domicili. Els garrotxins inicien l'empenta final amb dues visites consecutives, a Terrassa i a la Pobla de Mafumet. El conjunt vallesà, amb les opcions de 'play-off' esgotades al 99% (necessitaria quatre victòries i que el Manlleu sumés dos punts de 12 i el Figueres menys de set), espera acabar la lliga de la millor manera possible. Miki Carrillo afirmava després de la derrota a Gavà que intentarien acabar cinquens, si es podia, per tancar el curs de la millor manera. Una campanya clarament ascendent dels egarencs, que en una òptima segona volta (tres derrotes en 15 partits) han aspirat fins a l'abril a col·locar-se en places preferents. Retorn emotiu de Carlos Martínez, màxim golejador de la categoria amb 24 dianes, a la que va ser la seva casa els últims dos cursos. A GolCat, amb Uri Boix hem fet un notícia basant-nos en '24', la sèrie, per explicar els 24 gols de Carlos. Prèvia del partit al web de la UE Olot.

Amb la il·lusió renovada de recuperar la segona plaça i assegurar el 'play-off', el Cornellà torna al Nou Municipal per intentar l'assalt final al campionat. Els homes de Jordi Roger, a tres punts de l'Olot però amb el 'goal average' perdut, són conscients que el duel directe entre els altres dos membres del triumvirat els pot beneficiar si obtenen el 100% dels punts que queden en joc. A diferència de l'Olot, al Cornellà li queden tres de quatre partits a casa, només una visita (però quina visita, a Vilatenim, única plaça invicta del campionat), i per tant tot passa per sumar els primers tres punts del 'rush' final contra el Gavà. El conjunt gavanenc està acabant la temporada de forma espectacular. Ha cedit una sola derrota a les últimes set jornades, i les dues victòries consecutives (Muntanyesa i Terrassa) amb què arriba a la veïna Cornellà li donen moral per donar un nou cop i millorar la novena plaça actual. Els blaugrana tenen com a millors armes el bon treball col·lectiu dels joves que entrena Albert Poch i el bon moment d'Albert Cervantes, autor de tres gols a les últimes cinc jornades. Prèvia del partit al blog gavanenc de Havok.

Pobla Mafumet, Europa, Rapitenca i Vilassar de Mar. Es diu ràpid, però en un mes el Manlleu ha tombat alguns dels equips de la part alta, i s'ha imposat en desplaçaments complicats. Els osonencs consoliden setmana rere setmana la quarta plaça, però han topat amb un perseguidor molt perseverant, el Figueres, que l'obligarà a sumar el màxim de punts fins a final de curs. Els homes de Jordi Dot necessiten, sense tenir en compte els rivals, sumar vuit punts dels 12 que queden en joc. Els primers tres passen per batre el Rubí al Municipal osonenc. El conjunt vallesà, candidat al 'play-off' durant bona part d'aquest mateix curs, arriba a Osona esperant trobar, finalment, el camí del triomf en una gris segona volta. Els rubinencs encadenen nou partits sense vèncer (cinc empats i quatre derrotes), però tenen assegurada la permanència i la tranquil·litat que comporta la desena plaça actual. Al davant, un Manlleu en forma, amb un 12 de 12, i que compta amb un dels davanters més en forma del campionat, Manel Sala. El '9' manlleuenc ha marcat 7 gols a les últimes 10 jornades.

Una setmana més, s'engrandeix la llegenda de Vilatenim, i un nou visitant la posa a prova. El Figueres persegueix un somni, jugar el 'play-off' d'ascens (o de retorn, una vida després) a Segona Divisió B. D'arguments en té: equip conjuntat, bona dinàmica (quatre victòries seguides, com el Manlleu, i un total de nou sense perdre al camp (hi ha una derrota als despatxos enmig), i una línia excel·lent, demolidora, a casa. Ja són 29 els partits seguits sense perdre a casa. Són el segon millor local de la categoria (han cedit sis empats, davant l'única derrota com a concessió de l'Olot, el millor local), i esperen superar, per tercer cop consecutiu, un equip immers a la part baixa. El Muntanyesa vol ser diferent al Vilassar de Mar i el Júpiter, els dos últims equips derrotats a Figueres. Els homes de Manolo González viatjaran cap al Nord amb l'única intenció de puntuar, i si es pot aconseguir la sorpresa majúscula, per apagar qualsevol indici de patiment a les últimes jornades. Els de Nou Barris marquen ara mateix la permanència a la categoria, amb 34 punts. Tenen quatre més que el Júpiter, amb el 'goal average' favorable a la 'Monta'. Per tant, necessiten un màxim de vuit punts per a la permanència. Queden dos partits a casa i dos a fora, i per tant, l'equip ho bolcarà tot a una sola carta. A domicili, els de Nou Barris només han sumat dos triomfs (a Castelldefels i a Vilassar de Mar). El repte de Vilatenim, doncs, parla de dos objectius diferents (play-off i permanència), que passen per una sola via, la victòria.

La victòria contra el Balaguer recuperava les bones sensacions de la Pobla Mafumet, situat ara a la setena plaça. Els grana passen de jugar contra el cuer a visitar el penúltim classificat, un Vic que necessita, sí o sí, guanyar per apropar una mica una permanència molt complicada. Els osonencs són a cinc punts del Muntanyesa, que marca la permanència, quan queden 12 punts. Encara que els dos equips perdessin, quedar a cinc quan en quedin nou complicaria del tot les opcions de seguir a Tercera. Els de Dani Juvany, doncs, buscaran una victòria vital contra un dels equips que més vol proposar de la categoria. Una Pobla que ha quedat apartada del 'play-off' d'ascens per primer cop en tres temporades i que aspira a acabar el curs de la millor manera, recuperant les bones constants al joc i als resultats. Les dues últimes derrotes vigatanes (a Terrassa i a Olot) frenaven la reacció osonenca prèvia, amb dues victòries seguides que havien alimentat opcions de tornar amunt. Ara es busca, sobre la botzina, reenganxar-se per últim cop.

Dues derrotes seguides han establert, definitivament, la Rapitenca a la zona mitjana-alta de la classificació. Després de caura a casa per primer cop en vuit mesos, els ebrencs creuaran Catalunya de sud a nord per visitar un altre ascendit l'estiu passat a Tercera que encara no ha resolt el principal objectiu del curs, la permanència. El Palamós ha agafat aire amb set punts de nou possibles oberts amb la poderosa victòria a Olot, però li cal una última empenta per consolidar la continuïtat a la categoria. Els homes d'Eduardo Vílchez tenen sis punts de marge sobre el descens. Una distància òptima, però que pot ser enganyosa, ja que els empordanesos tancaran el curs al camp del Júpiter, equip que obre el descens, i que amb un triomf contra els palamosins guanyaria el 'goal average' particular. Zero confiances i voluntat clara de sumar un nou triomf a casa, doncs, del Palamós. Després de superar amb comoditat final la Pobla Mafumet (3-0) fa dues setmanes, un altre equip de la part alta visita el Nou Municipal. La Rapitenca, quart equip menys golejat de la categoria, espera dir encara l'última paraula a un curs de somni.

Una segona volta molt meritòria ha dut el Castelldefels a no passar cap mena d'angúnia les últimes cites del curs. La victòria a la Devesa confirmava allò que ja havien tastat en primera persona equips com l'Olot, la Pobla Mafumet o el Vic. Els homes d'Eloy Martínez han capgirat una situació difícil apel·lant a un projecte jove, en què diversos futbolistes de la base, conjugats amb altres més experimentats que han aportat talent, han fet un pas endavant quan més difícil semblava. El conjunt mariner torna als Canyars per rebre el Vilassar de Mar. Després de l'última desfeta a casa contra l'Europa, els grocs busquen confirmar la permanència matemàtica (només falten dos punts) davant un conjunt maresmenc bastant exigit. El Vilassar té les places de descens sis punts per sota, si bé tenen el 'goal average' guanyat amb el Júpiter. La victòria de fa deu dies a Sant Boi ha de ser el punt d'inspiració per als homes de Manel Moya, que venen de perdre a casa contra el Manlleu després de veure com elporter osonenc, Dani Barragán, avortava qualsevol opció d'empat local. Al cantó del Castelldefels, una dada curiosa: els 'mariners' són l'equip que menys gols marca com a local. 10 dianes a favor en 17 partits disputats als Canyars.

El Santboià busca una victòria per calmar l'irregular moment que travessa l'equip. Els homes de Quim Ayats reben un equip que només buscarà la victòria al Joan Baptista Milà, el Júpiter. El triomf grisgrana davant el Vilafranca (3-0) reforçava la moral dels homes de Juanjo García, que tenen ara la salvació a quatre punts. L'objectiu, ara, és retornar a guanyar fora de casa. Un fet que no es produeix des del cèlebre 25 de novembre, quan un doblet d'Elhadji esclafava el llavors líder, el Cornellà. Des de llavors, 10 sortides sense vèncer per als barcelonins, amb un balanç de quatre empats i sis derrotes, 4 punts de 30 possibles, i tres desfetes consecutives. Moment de cara i creu per al Júpiter, davant un Santboià que es troba situat en terra de ningú, però que vol un triomf per millorar la tretzena plaça actual. Els vermells sumen sis partits sense guanyar. En aquest període, des del triomf a Vic (0-2), l'equip ha sumat tres punts dels divuit possibles.

Té a tocar la permanència el Vilafranca. Els penedesencs tenen vuit punts sobre el descens quan queden 12 en joc. Els homes de Puchi intentaran certificar un curs més a Tercera, enmig d'un tram final sense sobresalts, rebent una Gramenet que busca acabar l'any amb bon sabor de boca. El bon balanç de la Grama aquest curs es veia truncat amb la derrota contra el Figueres de diumenge. Ara, els colomencs visiten un conjunt pendesenc que ha establert al Municipal el principal punt de sortida per a la salvació tranquil·la. Rubí, Pobla, Vic, Palamós o Manlleu han caigut els últims mesos a Vilafranca. De fet, a la segona volta només un equip, la Rapitenca, ha aconseguit guanyar al camp penedesenc. La Grama, en canvi, no ha guanyat cap partit a domicili el 2013. No venç des de fa més de quatre mesos, quan es va imposar amb solvència a Sant Boi de Llobregat (1-3). La prèvia del partit, com sempre que juga el Vilafranca, és clau llegir el blog del Mestre Lluís Montaner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada