dimarts, 23 de juny del 2015

Tornejos d'estiu amb fort pes dels Tercera

Aquest dilluns s'anunciaven els 12 equips participants al Torneig d'Històrics del futbol català, que el proper mes d'agost arriba a la 30a edició. Hi destaquen els equips de Tercera, més de la meitat (7 de 12). També aquest dilluns, a la tarda, es presentava un nou torneig, la Copa Baix Llobregat, que se celebrarà just després de l'Històrics i que reunirà sis equips de la comarca, la meitat d'ells, del grup català de Tercera.

El Sant Andreu, ara a Tercera, vigent campió de l'Històrics // Àngel Garreta - Tornig d'Històrics

Arriba l'estiu, els clubs són en aquell equilibri entre les vacances dels futbolistes i la configuració de les plantilles per al proper curs, i la planificació del calendari de la pretemporada està a l'ordre del dia. La majoria de conjunts de Tercera tornaran a la feina durant la segona quinzena del mes de juliol, i afrontaran uns primers 30 dies de feina combinant treball físic, entrenaments i els clàssics partits de pretemporada.

Aquest dilluns dues cites destacades de l'estiu al futbol català exposaven les línies mestres, els equips participants. El Torneig d'Històrics del futbol català anunciava al seu compte de Twitter els 12 equips que participaran, del 3 al 9 d'agost, a la 30a edició de la competició, que habitualment dóna el tret de sortida simbòlic al curs futbolístic a casa nostra. D'entre els 12 equips destaquen 7 conjunts del grup català de Tercera: l'Europa, que repeteix participació i que ve de disputar el tercer play-off seguit, el Vilafranca i el Rubí, aspirants a la part alta el curs passat; la Muntanyesa, consolidat a la categoria; i tres nouvinguts: el descendit Sant Andreu, que defensarà el títol al Municipal del Guinardó; i els ascendits Júpiter i Granollers, que afrontaran els primers bancs de proves abans de la reestrena oficial a la categoria dues setmanes després.

L'Històrics comptarà amb 3 equips de Segona B: el Badalona, un clàssic del torneig, el que més títols té; l'Hospitalet, que inicia una nova etapa amb Martí Cifuentes, extècnic del Rubí, a la banqueta; i el Cornellà, finalista en l'edició de 2012. El torneig es completa amb 2 conjunts de Primera Catalana: l'amfitrió, el Martinenc; i el Sants.

L'Històrics és un torneig de futbol català, organitzat pel FC Martinenc, eminentment barceloní però que va modificar els criteris de participació fa pocs anys: ara combina la invitació als equips històrics, i habituals al Torneig (Sant Andreu, Badalona, Sants, Júpiter, Europa, Horta i, òbviament, Martinenc...) amb la crida als conjunts que han destacat per criteris esportius el curs anterior a les tres principals categories del futbol català (de Segona B a Primera Catalana). 


Format i dates
El Prat va ser el campió el 2013, quan era de Segona B // Artur Tura - Torneig d'Històrics

No varia el format. Els 12 equips quedaran inclosos en 4 grups de competició, de 3 conjunts cadascun. Cada grup es decidirà amb format de triangular, amb partits de 45 minuts. Cada vencedor de triangular (i per tant de grup) accedirà a les semifinals, que ja es disputaran a 90 minuts. La gran final servirà per trobar un successor al Sant Andreu.

El Torneig d'Històrics sempre s'inicia el primer dilluns d'agost. Enguany, per tant, el 3 d'agost servirà per veure els primers partits, corresponents al grup 1. Entre dilluns 3 i dijous 6 es resoldran els quatre grups, a raó d'un triangular per dia. Com a novetat d'enguany, el divendres serà dia de descans. Les semifinals es disputaran dissabte, dia 8 i la gran final serà el diumenge, 9 d'agost.

El proper dimarts, 30 de juny, al Centre Cívic Guinardó (situat just sobre el Municipal on es disputarà el Torneig) se celebrarà la presentació i posterior sorteig de grups d'aquesta 30a edició de l'Històrics. Des de tercera.cat, un any més, farem seguiment complet del Torneig.


Vencedors de Tercera
El Santboià, últim Tercera campió de l'Històrics, el 2012 // Artur Tura - Torneig d'Històrics

La majoria d'equips de Tercera al Torneig serà un argument per reconquerir un Torneig que els últims dos anys ha caigut a mans d'equips de Segona B: el Prat el 2013 i el Sant Andreu el 2014. L'últim triomfador a l'Històrics del grup català de Tercera va ser el Santboià, en l'edició de 2012, que va incloure una final 100% Tercera (el Cornellà va ser el finalista).

I Copa Baix Llobregat
Presentació de la Copa Baix Llobregat // UECornella.cat

També aquest dilluns al vespre es presentava la primera edició de la Copa Baix Llobregat, que enfrontarà sis equips de la comarca, també ubicats a les tres primeres categories del futbol català. La meitat, equips del grup català de Tercera: el Gavà, el Prat i el Santfeliuenc. La competició es disputarà al Nou Municipal de Cornellà (la UE Cornellà actua d'amfitriona), i farà servir un format similar al de l'Històrics. Dos grups de tres, que es resolen amb dos triangulars amb partits de 45 minuts (dimarts 11 d'agost i dimecres 12). Els grups els formen l'Hospitalet, el Santboià i el Prat, a l'A; i el Cornellà, el Gavà i el Santfeliuenc, al B. La novetat del torneig és que el dissabte, 15 d'agost, els sis equips continuaran competint, amb tres partits, de 90 minuts cadascun, que decidiran el cinquè i el sisè classificat, el tercer i el quart, i el vencedor de la primera edició de la Copa. Més informació del Torneig i de la seva presentació a Futbol Catalunya, que va cobrir l'acte, al Blog de l'Hospi i a la pàgina de web de la UE Cornellà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada