dimecres, 27 de març del 2013

Prèvia J30

Jornada de Tercera que es disputa en tres dies diferents, dijous, divendres i diumenge. Tanca la jornada el duel entre el líder i el quart classificat, i l'obren tres duels d'aspirants a la zona de play-off i la preuada quarta plaça. A més, els sis últims es creuen en tres partits més que directes.

Aquests són els horaris de la J30:

DIJOUS, 28 DE MARÇ
18h Pobla-Santboià
20'15h Gramenet-Terrassa
21h Rapitenca-Figueres

DIVENDRES, 29 DE MARÇ
12h Europa-Vilafranca
12h Vilassar-Cornellà
12h Rubí-Gavà
12h Vic-Castelldefels
12'30h Balaguer-Palamós

DIUMENGE, 31 DE MARÇ
12h Júpiter-Muntanyesa
17h Olot-Manlleu

El partit de la jornada és aquell que implica un desplaçament més gran, el Rapitenca-Figueres. Els dos equips, ascendits aquest curs de Primera Catalana, estan completant un excel·lent curs a Tercera. Se situen a la part mitjana-alta de la taula, i els dos han estat, són i poden acabar estant a la lluita per l'última plaça de play-off. Amb el punt perdut per la impugnació del Pobla-Figueres, els empordanesos se situen setens al triple empat amb els dos equips que el precedeixen a la taula. Una victòria a la Devesa, més enllà del mèrit de trencar el mur ebrenc més de set mesos després de l'última derrota local, suposaria posar pressió al Manlleu, situat cinc punts per sobre. Per als d'Antoni Teixidó el partit suposarà la naturalització del retorn a la competició, fora dels sorolls despertats per l'últim partit. Un duel que, en el terreny esportiu, donava un punt d'or excel·lent per als de la Ràpita, que són ben a prop de consolidar la permanència (és, pràcticament, un fet) i no descarten empènyer fins al final per a una fita majúscula. Partit de la jornada, el repassem a La prèvia itinerant de GolCat, amb un article de Lluís Ribera.

De fet els tres equips empatats a 43 punts, just per sota del play-off, juguen tots aquest dijous. El nouvingut a la cinquena plaça (hi ascendia aquest dimarts, des dels despatxos) té una prova de foc. El Terrassa visita un escenari complicat, Can Peixauet. La Grama va aconseguir el primer triomf del 2013 al mateix camp, fa només quatre dies contra el Júpiter. Ara, alliberats de la pressió estranya de no caure estrepitosament gairebé mai però no vèncer en tres mesos, els de Toni Romero buscaran sumar tres punts més contra un dels equips més en forma de la segona volta, que només ha cedit dues derrotes (Europa i Manlleu) i que ha anat veient com la quarta plaça ha passat d'endevinar-se a l'horitzó a tenir-la un lloc per sobre, però a uns respectuosos cinc punts de distància. L'any passat el partit va ser un dels més enèrgics del curs a la categoria. La Grama va capgirar una doble desavantatge (0-1 i 1-2) per acabar imposant-se, en un partit recordat per la simbòlica imatge de Toni Pérez besant l'escut colomenc. Un any després, i amb molts canvis a les dues bandes, els colomencs no perden a casa des del debut a la lliga, i el Terrassa no perd lluny del Vallès des del gener. Acumula tres victòries a domicili seguides, i quatre partits sense perdre.

La Pobla Mafumet, reforçada per dos punts que queien del cel (figuradament, per una impugnació de forma literal) rebrà el Santboià, també reforçat anímicament després de l'empat davant el líder de diumenge passat. Els de Quim Ayats esperen repetir l'excel·lent actuació a l'últim partit disputat a domicili, a Vic (0-2), que els donava el primer triomf amb el nou tècnic a la banqueta. Els tarragonins, que queien a Vilafranca al temps afegit, buscaran una victòria que els empenyi encara més a la lluita per la quarta plaça, ara mateix situada cinc punts per sobre. Per als del Baix Llobregat, l'únic objectiu a curt termini és certificar la permanència. L'equip és desè, en terra de ningú, i espera trobar estabilitat en joc i resultats. La primera prova, davant un dels candidats a inscriure el nom al quadre d'honor del curs. Els tarragonins no podran comptar amb Víctor Oribe, sancionat tres partits per la seva expulsió i posterior conducta al duel de Vilafranca. El tècnic, Iván Moreno, també complirà dos partits de sanció.

Vídeo-prèvia de la jornada de dijous que he escrit i editat per a l'Esports en xarxa, amb imatges de L'EBRE TV, amb l'entrenament de la Rapitenca i les impressions de Teixidó:




El líder tancara la jornada. L'Olot rep diumenge a la tarda el Manlleu, en un partidàs. Líder contra quart, el millor equip a casa (amb el 100% dels punts sumats en 15 partits) contra el tercer millor visitant. El conjunt garrotxí rep el que va ser el seu primer botxí aquesta temporada. A la jornada 11, el Manlleu va superar per la mínima l'Olot amb gol de Sergio Ginés al temps afegit... quelcom que sona bastant per als osonencs, que, també amb gol de Ginés i també a la pròrroga dels 90 minuts, arrencaven un punt del derbi osonenc. Els de Jordi Dot només han cedit tres derrotes a domicili (Pobla, Cornellà i Vilafranca), i són candidats a ser el primer equip que puntua, o que guanya, al Municipal d'Olot. Els homes de Julio Bañuelos inicien la jornada a 8 punts d'assegurar plaça a la fase d'ascens, i amb la recuperació golejadora de Carlos Martínez, que ha marcat gol als dos últims partits de l'equip i ja suma 21 dianes al capdavant de la llista de golejadors. A les files osonenques no hi haurà Eduard Fortet, sancionat, però sí Manel Sala, que ha marcat quatre gols als últims sis duels disputats pel Manlleu. Partit de nivell, en què col·lisionen dos dels grans focus d'aquest tram final de curs: l'estat del triumvirat que lluita pel liderat i la consolidació o les alternatives a la quarta plaça que el Manlleu ha ocupat en 16 de les 29 jornades disputades.

Buscarà posar pressió al líder en forma de coliderat, si guanya, l'Europa. El conjunt gracienc rep al Nou Sardenya un dels equips en millor forma les últimes jornades. El Vilafranca ha guanyat cinc dels set últims partits disputats, i en l'últim duel a domicili es convertia en el visitant que més temps mantenia avantatge al marcador al Municipal d'Olot. Els penedesencs busquen mantenir l'escalada que els ha dut, en cinc jornades, de ser a la zona de descens a situar-se nou punts per sobre (era antepenúltim a la J24, i ara és 13è). Els homes de Puchi tindran la baixa del capità, Alberto Bacaicoa, expulsat diumenge contra la Pobla Mafumet. Al davant tindran un Europa que suma més d'11 mesos sense perdre a casa. Aquest curs ha sumat 34 punts de 42 disponibles al Sardenya, clau (juntament amb un excel·lent bagatge a domicili) per explicar la bona marxa del conjunt gracienc. Però no val a badar, tenint en compte el bon moment penedesenc. De ben segur que Pedro Dólera tampoc vol refiar-se de les xifres del Vilafranca a domicili: hi han sumat dues victòries (a Palamós i Balaguer) de 14 partits disputats. A la trajectòria recent, però, l'equip ha recuperat el gol: a la segona volta (10 partits) suma 14 dianes, les mateixes que va aconseguir en les primeres 19 jornades del campionat. Ho deia Joni Puchi a GolCat fa unes setmanes, recuperar l'encert al davant era clau per a una reacció que veia altament factible. Una victòria escapulada situaria l'Europa al coliderat. Per a situar-se a la primera plaça, però, els de Dólera necessitarien que l'Olot perdés diumenge, i que entre la diferència del triomf gracienc i la derrota olotina sumessin 13 gols. Un objectiu gens produïble. La prèvia del partit al web de l'Europa, amb l'article de Genís de Moner sobre el Vilafranca. Prèvia també al blog d'Ignasi Trapero, ¡Vamos Escapulados!. Les dades estadístiques del duel, com sempre als partits del Vilafranca, al blog de Lluís Montaner dedicat al degà penedesenc.

El Cornellà no vol repetir la ratxa de tres partits sense guanyar (la màxima davallada per la qual ha passat, entre les jornades 12 i 14) i buscarà reivindicar-se allà on és el millor equip de la categoria, a domicili. Després de caure al Nou Sardenya i d'empatar a casa contra la Rapitenca, els verds visiten el Vilassar de Mar. Al Xevi Ramon els maresmencs perseguiran trencar la dinàmica de sis partits sense vèncer (dos empats i quatre derrotes, les dues últimes seguides) i retornar al camí de les victòries. El 9 de febrer superaven la Rapitenca a casa (2-1). Des de llavors, tres partits al Maresme en què han sumat un punt de nou possibles. El coixí assolit a la primera volta ha permès als de Manel Moya assumir la davallada recent sense entrar directament a la implicació pel descens. La zona perillosa és set punts per sota, però el Vilassar necessita un triomf per reafirmar el bon camí fet durant la primera meitat del curs. El principal perill, un Cornellà ja de per si perillós, però ferit per dos resultats desfavorables que li han frenat la reacció. Els de Jordi Roger, màxims golejadors del campionat amb 53 dianes, enllacen tres sortides sense guanyar, amb les derrotes a Olot i al Sardenya seguides. El liderat és a cinc punts, i la segona plaça a dos. Res impossible, però sí que fa necessària una reacció davant un altre equip amb voluntat de capgirar la tendència recent davant el seu públic.

Estava a punt de recuperar el camí victoriós a Nou Barris, però el Rubí acabava sumant un punt que no evitava mostrar senyals de reacció anímica de l'equip, després (i de fet, durant, encara) d'un període complicat. Els vallesans reben a Can Rosés el Gavà, que arriba al Vallès en bona sintonia, després de superar el Vilassar de Mar i mantenir plaça còmoda, onzè classificat. Una victòria als últims nou partits (va ser també a casa, contra el Vilassar de Mar) ha congelat les opcions de play-off per als rubinencs, que tenen per ara la quarta plaça a set punts. La marxa de José Antonio o Baby ha deixat com a principal (que no únic) referent atacant a Javi Sánchez. El punta badaloní, capità de l'equip, acumula ja 15 gols (és el tercer màxim golejador de la categoria), i ha anotat tres dels últims quatre gols de l'equip. Els dos últims han avançat l'equip als dos últims empats aconseguits. Les derrotes recents a casa (Europa i Terrassa) i els empats cedits davant la Grama o l'Olot obliguen el Rubí a retornar a la versió sòlida que oferia a Can Rosés a la primera volta. Al davant, un equip complicat. El Gavà dels últims partits garanteix un duel equilibrat. Un partit per al qual probablement Albert Poch haurà pres nota del precedent de l'anada, quan el Rubí s'enduia els punts colpejant el Gavà quan més mal feia. Un triomf rubinenc (0-3) recordat pel golàs d'Albert Criado. El gavà suma tres victòries a domicili aquest curs, en tres camps de zones ben diferents de la taula: Manlleu (play-off), Palamós (ara per ara, permanència) i Balaguer (situat a les places de descens). Al blog de Havok, centenari d'Albert Vivó amb el Gavà.

Els sis últims classificats, separats per vuit punts, s'enfronten entre ells, en tres partits que avancen, una setmana més, la lluita aferrissada amb la salvació com a gloriós objectiu.

Derbi barceloní de màxima exigència diumenge al migdia. El Júpiter buscarà sortir de les places de descens una setmana després d'entrar-hi davant un Muntanyesa que ha aconseguit mostrar una imatge més sòlida a la segona volta. Ha sumat 15 dels 30 punts en joc, i enllaça quatre jornades sense perdre. Una dinàmica que els ha dut a mantenir sis punts de distància respecte les places de descens. O el que és el mateix, sis punts sobre un Júpiter que buscarà un triomf per retallar a tres la distància amb els de Nou Barris i, de retruc, intentar sortir de les places perilloses. Els grisgrana són antepenúltims després de sis partits sense guanyar, i apel·len al ressorgiment ja viscut a l'equador de la primera volta per aconseguir reaccionar ara que arriba el tram decisiu del curs. La 'Monta' espera seguir mantenint la millora de les prestacions a domicili. Els de Manolo González han sumat 7 punts dels últims 15 a domicili, quan la dada durant la primera volta va ser de 4 punts de 30 possibles. Una millora que volen acompanyar de resultats a casa. Després d'empatar amb el Rubí, el duel de la Verneda es presenta com una bona oportunitat. Un partit que posarà, cara a cara, dues versions de la lluita a la part baixa: el pas decisiu cap a la permanència contra la necessitat de sumar per optar a sortir de nou del descens. Des de Planeta Júpiter animen l'equip amb el lema Diumenge de Resurrecció.

El Castelldefels sap segur que no caurà en descens aquesta jornada. Els 'mariners', però, tenen una cita més vital del que sembla al Municipal de Vic. Visiten el cuer de la categoria, que després del punt sumat a Manlleu té la salvació a un partit, tres punts per sobre. El moment decisiu en què ens trobem porta el partit a un xoc de dinàmiques gairebé traumàtic: els d'Eloy Martínez viatgen a Osona amb la voluntat de sumar per mantenir el pas, sense pressa però sense pausa, cap a la permanència; i els vigatans necessiten un triomf després de cinc partits sense vèncer per evitar que la salvació deixi de ser quelcom a l'abast dels jugadors de Dani Juvany. L'empat al derbi pot ser una injecció anímica malgrat tenir la victòria a tocar. El punt de mèrit sumat al camp del quart pot ensenyar el camí al Vic per optar a sortir del descens amb una o dues actuacions meritòries, tenint en compte la importància de la jornada 30 i els seus duels directes creuats. Màxima tensió a Vic i Castelldefels.

Un que acaba de sortir del descens visita un altre que vol (i pot) sortir del descens després de 26 jornades consecutives situat a les tres últimes places. El Palamós té una de les sortides més importants de la temporada. Els empordanesos, fora del descens després d'empatar contra el Terrassa, tenen el descens trepitjant-los els talons, només un punt per sota. Arriben a un camp complicat, Balaguer, on els de la Noguera saben que, amb un triomf, podrien sortir del descens sempre que el Júpiter no guanyi al derbi barceloní. L'empat a Castelldefels millorava les sensacions dels de la Noguera, que volien enfortir-se a casa però que hi encaixaven doloroses derrotes fa dues i quatre setmanes davant el Manlleu (0-4) i el Vilafranca (1-4). Les victòries a Sant Boi o les actuacions a casa contra Júpiter i Muntanyesa volen ser el mirall per afrontar un nou duel directe en què hi ha dipositades bona part de les esperances de salvació. Per al Palamós, la segona sortida consecutiva arriba amb el reforç del punt sumat a Terrassa però amb la voluntat de tornar de Balaguer amb quelcom positiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada