El líder s'escapa, el Sant Andreu entra al play-off, els aspirants s'apropen i el Palamós surt del descens

El Sant Andreu entra en play-off després de golejar // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

Aquests són els resultats de la J14:

DIUMENGE, 5 DE NOVEMBRE
Santboià 1-0 Castelldefels (Guillem Castell)
Palamós 2-0 Cerdanyola (Marc Bonaventura 'Bona' -2-)
Horta 2-4 Terrassa (Sergi Arranz i Àlex Torremorell 'Makaay' / Xavi Civil -2-, Juan P. Amantini i Fran Piera)
Sant Andreu 5-0 Gavà (Alberto Carroza, Juanan Gallego, Alberto García, Elhadji Bandeh i Luismi Gracia)
Granollers 1-2 Europa (Felipe Sá -p-/ Carles Tena i Ángel de la Torre)
Ascó 2-1 Prat (Víctor Bertomeu -p- i David Silva 'Peke' / Alberto Padilla)
Espanyol B 2-1 L'Hospitalet (Javier Puado i Max Marcet / Ñoño Vélez)
Pobla de Mafumet 1-0 Reus B Cambrils (Rayco Rodríguez -p-)
Vilafranca 3-0 Vilassar de Mar (Aday Benítez -2- i Ramon Sardà)

Dades, noms propis, fotografies i vídeos que ens deixa la jornada

• No para. El líder Espanyol B supera el fins ara segon, l'Hospitalet, i continua ferm al capdavant, amb 38 punts de 42 possibles i tenint ja +8 sobre el segon, que ara és l'Ascó.

• Més canvis. En l'altre duel de play-off, l'Ascó superava el Prat i recupera, tot just una setmana després, la segona plaça. Els verds se situen un punt per sobre de l'Hospi.

• Entra el Sant Andreu. La derrota del Prat l'aprofitaven els aspirants per apropar-se a la zona noble... o per entrar-hi, com és el cas del Sant Andreu, que se situa quart... amb els mateixos punts que el cinquè, ara el Vilafranca.

• Lluita extrema. Tenint en compte que entre el tercer (l'Hospitalet) i el quart (ara el Sant Andreu) hi ha +5 de distància, el focus d'atenció, o la porta d'entrada al play-off és la quarta plaça, disputadíssima. De fet, entre el quart i el desè només hi ha tres punts de distància. El Sant Andreu és quart, però la nòmina d'aspirants inclou el Vilafranca (que té els mateixos punts que els andreuencs), el Prat, el Terrassa, el Reus B Cambrils i la Pobla Mafumet (situats dos punts per sota) i l'Europa (a tres punts de la quarta plaça).

• Aire a la zona mitjana. El Santboià superava el Castelldefels en el duel que donava tranquil·litat a qui en sortís vencedor... i té ja +6 sobre la zona de perill.

• El degà en surt. La primera victòria del Palamós a casa donava al conjunt empordanès la sortida de les places de descens, on havia tornat a caure a la J11. Retorna a les places de descens el Gavà, antepenúltim a 1 punt de la permanència.

• No aixequen el cap. El Granollers, que encara no ha guanyat a casa, i el Vilassar de Mar, que ha cedit 11 derrotes en 14 jornades, tanquen la taula. Els vallesans són a 2 punts de la permanència i els maremencs, cuers, a 5.

• Xavi Civil. Amb el doblet anotat per al Terrassa, el davanter pratenc es converteix en el primer jugador que marca amb dos equips diferents aquest curs. Va marcar un gol per a l'Europa a principi de temporada, i en aquesta J14 s'ha estrenat com a golejador egarenc. En total, tres dianes fins ara.

• Poder local. Jornada dominadíssima de victòries locals, fins a 7! A una d'assolir el rècord de la J4, 8 triomfs, sostre absolut al grup català de Tercera. Només s'ha vist un empat (al Santfeliuenc-Figueres) i dues victòries visitants, de dos aspirants, Terrassa i Europa.

• 27 gols. Jornada amb producció anotadora alta (el màxim que hem vist en aquesta lliga són 30 dianes, a la J2). Set equips s'han quedat sense marcar i han dominat clarament els gols locals, 19 a 8.

• Golejada i més gols. Els 27 gols s'han repartit de manera desigual. Només a la ciutat de Barcelona (al Narcís Sala i al Feliu i Codina) ja es veien gairebé la meitat de les dianes de la J14. El Sant Andreu 5-0 Gavà iguala el màxim registre de gols anotats per un equip local (5) i se situa a la llista de golejades del curs, amb altres 5-0/0-5 i només superat pel 0-6 del Castelldefels a Gavà (J2). L'Horta 2-4 Terrassa, amb 6 gols, se situa al llistat de partits amb més dianes, juntament amb tres partits més.

• La jornada que ve. La J15 comptarà amb un altre duel de play-off! Serà el partit per la segona plaça, L'Hospitalet-Ascó, i que podria ajudar l'Espanyol B (que juga a Cambrils) a disparar-se a la taula. Hi ha un dels duels més intensos de la lliga, l'Europa-Sant Andreu, i un duel del Baix Llobregat a la zona tranquil·la, Santboià-Santfeliuenc.

Partit a partit

• Sòlids. El Santboià supera el Castelldefels (1-0) i manté la línia positiva, que l'ha deixat ja amb +6 sobre les places de perill.

• Guillem Castell. De cap, a la sortida d'un córner, feia el gol del triomf per al Santboià, el tercer que obtenen al Joan Baptista Milà. És el primer gol de Castell aquest curs.
El moment del gol de Guillem Castell per al Santboià // David Ferrer - FC Santboià

• Leva i Martín. Bon partit dels porters, Rafa Leva (Santboià) i Manu Martín (Castelldefels), per evitar que es veiessin més gols al duel. L'opció més clara per als mariners, però, marxava alta, en un xut d'Aumatell.
Horitzons de la #3div5 // David Ferrer - FC Santboià

• Una en vuit. El Santboià tan sols ha cedit una derrota als últims vuit partits (balanç 3-4-1) i acumula 343 minuts de joc sense encaixar. De fet, han deixat la porteria a zero als quatre últims partits jugats a casa (10 punts de 12 possibles).
Partit disputat entre vermells i grocs // David Ferrer - FC Santboià

• Frenats. Després de sumar 7 punts dels últims 9 possibles, la derrota deixa el Castelldefels amb +2 sobre el descens. Els grocs han cedit dues derrotes als darrers set partits.

• Estrena. El Palamós supera el Cerdanyola (2-0) i suma la primera victòria a casa aquest curs. Els palamosins surten del descens i deixen els vallesans com a equip llindar... tot i que tots dos sumen els mateixos punts (12).

• Marc Bonaventura. Doblet del davanter banyolí, que suma 4 gols aquest curs. Bona anotava un gol a cada part, el primer després d'una gran acció d'Isma Traoré des de l'esquerra, i el segon, amb una gran definició.
  • Sense premi. Tot i marxar derrotat i sense marcar, el Cerdanyola disposava d'opcions per treure quelcom positiu de Palamós. Montoro, Mario Roque o Didi tenien arribades destacades, però el bon paper del jove porter del Palamós, Nordine, evitava el gol visitant.

• 2 de 21. El Cerdanyola encadena set jornades sense guanyar, amb dos empats i cinc derrotes, i amb tan sols dos gols anotats en aquests set partits. Els vallesans són, de fet, el segon equip menys golejador del grup.

• 12 punts. En diferents dinàmiques, i amb el Palamós per sobre per diferència de gols, però els dos equips queden amb 12 punts, just per sobre del descens (amb +1 sobre el Gavà, antepenúltim). El Cerdanyola marca formalment la permanència.

• Triomf boig. El Terrassa s'endú la victòria en un duel molt vistós al camp de l'Horta (2-4), i continua cada cop més a prop de la zona de play-off.
El Terrassa es col·loca a 2 punts del quart lloc // Juanma Medina - Terrassa FC

• Sergi Arranz. El 7è gol del davanter empordanès (ja colidera el llistat de golejadors) donava avantatge a l'Horta al primer temps... però el Terrassa reaccionava abans del descans.

• Tres gols. Les dianes de Xavi Civil, Juan Pablo Amantini i Fran Piera donaven la volta al partit per al Terrassa, tot i que abans del descans Àlex Makaay (3r gol del curs) retallava distàncies per a l'Horta.

• Civil de nou. A la segona part, després de diverses opcions a banda i banda, Xavi Civil repetia per assegurar el triomf del Terrassa. És el tercer gol de Civil en aquesta lliga, el segon que anota per als vallesans.
  • Reacció fora. El Terrassa, que venia de perdre a casa per primer cop aquest curs, manté la bona línia a domicili: hi encadena cinc partits sumant, amb tres victòries i dos empats. Els vallesans són setens, a dos punts de la zona de play-off.
Doblet de Xavi Civil // Juanma Medina - Terrassa FC

• Aturada. L'Horta cau després de dues victòries consecutives i cedeix la quarta derrota a casa (per tres triomfs). Amb tot, els barcelonins són a la zona còmoda de la taula, amb +6 sobre el perill.

• Golejada. El Sant Andreu supera clarament el Gavà (5-0) i entra a la zona de play-off, quart. Feia més de mig any que els andreuencs no eren en zona noble, des de l'abril (la J34 del curs passat, l'últim precedent).
Luismi Gracia tancava la golejada // Judit Andreu - UESantAndreu.cat

• Via ràpida. Els gols de Carroza, Juanan i Alberto García situaven un 3-0 en mitja hora de joc que deixava el partit sentenciat per al Sant Andreu. Els quadribarrats encadenaven quatre partits a casa sense guanyar (dos empats i dues derrotes).

• Sentència. Les dianes d'Elhadji i Luismi tancaven la victòria dels homes entrenats per Mikel Azparren, que han sumat 10 punts dels últims 12 possibles.
  • 432 minuts. El Sant Andreu encadena 432 minuts de joc (més de quatre partits sencers) sense encaixar. De fet, els quadribarrats ja són l'equip menys golejat de la lliga: 8 dianes en contra en 14 jornades. Han deixat la porteria a zero en 10 dels 14 partits.

• Retorn. El Gavà, que enllaça cinc sortides sense guanyar (un empat i quatre derrotes), torna a la zona de descens, ara antepenúltim, tot i que és a 1 punt de la permanència, que marquen el Cerdanyola i el Palamós. Els gavanencs són l'equip més golejat del grup.

• A 3. Segon triomf consecutiu de l'Europa, aquest cop al camp del Granollers (1-2), que deixa els escapulats a tres punts de la quarta plaça i manté els vallesans en descens.
L'Europa s'imposava a Granollers // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Carles Tena. Recollint un refús d'un córner, el migcampista obria el marcador amb el seu primer gol amb l'Europa en lliga.

• Javi Sánchez. L'ex de l'Europa era un dels jugadors més destacats del Granollers: disposava d'un cop de cap al primer temps que aturava Fer... i provocava el penal de l'empat, que anotava Felipe Sa per als vallesans (en el seu 3r gol del curs).

• Reacció. Cinc minuts després de l'empat, però, l'Europa colpejava: centrada des de la dreta i, tal com baixa, Ángel de la Torre anotava el gol del triomf, el primer que marca en aquesta lliga.
  • Ratxa. És la segona victòria consecutiva per a l'Europa, que tot i cedir dues derrotes en l'últim mes consolida un bon moment que l'ha deixat a 3 punts de la zona noble i amb +10 sobre el perill.
Ángel de la Torre, autor del gol guanyador // Àngel Garreta - CEEuropa.cat

• Negats a casa. El Granollers queda com l'únic equip que encara no ha guanyat a casa. Al carrer Girona només han sumat 1 punt de 21 possibles. Els vallesans han cedit 10 derrotes als últims 12 partits i són penúltims, ara a 2 punts de la permanència.

• Segon. L'Ascó supera el Prat per la mínima (2-1) i se situa segon, a 8 punts del líder i amb +1 sobre l'Hospi, ara tercer.
Socias i Fede Bessone, capitans il·lustres // AEPrat.com

• Víctor Bertomeu. Després d'algun avís pratenc, un penal permetia al davanter ampostí, la bala de l'Ebre, anotar l'un a zero per a l'Ascó, en el 5è gol de Bertomeu aquest curs.

• Moltes opcions. El Prat disposava de les millors opcions: xut de falta de Padilla, travesser de Carlos Cano... i el gol semblava estar a prop.

• GOLÀS! Fins que apareixia Alberto Padilla per treure's un altre golàs de la màniga, amb un xut imparable des de la banda. És el 4t gol de Padilla aquest curs per al Prat.
  • 15 segons. L'Ascó servia de centre després del gol de l'empat i, 15 segons després, arribava el gol del triomf, amb la diana de David Silva 'Peke'.

• Fortí. L'Ascó guanya després de tres jornades sense triomf i es manté invicte a casa (només l'Espanyol B i els asconencs hi continuen). Al Municipal han sumat 5 victòries i 2 empats.

• Dues seguides. El Prat enllaça dues derrotes (davant els dos primers classificats), ha guanyat un partit dels últims cinc i surt del play-off. Amb tot, els potablava queden a 2 punts de la quarta plaça.

• Més líder. L'Espanyol B supera un coratjós l'Hospitalet (2-1) i és encara més líder, amb +8 sobre el segon (ara l'Ascó) i +9 sobre els riberencs, que cauen a la tercera plaça.
Partit de poder a poder entre dos capdavanters // Dani Martínez - Radio Afición LH

• Domini i gol. La sortida era dels blanc-i-blaus, que disposaven de diverses arribades... fins que al minut 21 arribava el gol de Javi Puado, rematant una centrada des de la dreta. És el sisè gol de Puado en aquesta lliga per a l'Espanyol B.
  • De menys a més. El bon paper del porter Sergi Puig mantenia l'Hospitalet dins del partit... juntament amb el major protagonisme dels futbolistes riberencs. L'equip començava a sentir-se còmode, Velillas avisava de falta a la represa...

• Empata Ñoño. ...i també de falta Ñoño Vélez establia l'empat per als riberencs. A partir d'aquí, arribades a banda i banda, Agi desbordava i l'Hospitalet duia perill.
  • Max decideix. Però el partit es decantava per al líder, amb un gol des de dins l'àrea de Max Marcet (el 3r del curs). Nova victòria de l'Espanyol B a casa, la sisena en set partits. Els blanc-i-blaus encadenen quatre triomfs i són el màxim golejador del grup, amb 32 dianes.
  • Quatre després. Perd l'Hospitalet després de quatre victòries seguides i cedeix la segona plaça (pel triomf de l'Ascó). Amb tot, els riberencs tenen +5 sobre el quart... i són a un punt dels asconencs, que visiten l'Hospi diumenge vinent.
El moment del gol decisiu // Dani Martínez - Radio Afición LH

• Camí del campionat... d'hivern. Amb 38 punts (de 42 possibles), l'Espanyol B és a 7 punts (en queden 15 per disputar) d'igualar el campió d'hivern amb més punts del segle XXI. Un honor que comparteixen l'Hospitalet 09/10 i l'Olot 12/13, amb 45 punts després d'una volta. Amb els punts que sumen ara, els blanc-i-blaus ja han igualat o superat 6 dels 17 darrers campions d'hivern.

• Per la mínima. Un gol de Rayco Rodríguez, de penal, donava el triomf a la Pobla Mafumet al derbi del camp de filials davant el Reus B Cambrils (1-0).
La Pobla s'enduia el derbi de filials // CF Reus Deportiu (flickr)

• Mèrits. El Reus B Cambrils tenia moltes opcions de marcar, especialment a botes de Xavi Jaime, molt incisiu, però el gol no arribava.

• Estrena. És la primera victòria de la Pobla Mafumet amb Juan Manuel Pavón a la banqueta, després de dues derrotes.

• Mala ratxa. Encadena el Reus B Cambrils quatre jornades sense guanyar, amb 1 punt de 12 possibles... i 374 minuts sense marcar, més de quatre partits sencers.

• 22 punts. Els dos equips queden igualats a la taula, a dos punts de la quarta plaça.

• Ja són aquí. El Vilafranca tomba el Vilassar de Mar (3-0) i ja iguala els punts del quart classificat (el Sant Andreu). Per diferència de gols, els penedesencs són cinquens.
Doblet d'Aday per al Vilafranca // Lluís Montaner

• Aday Benítez. El davanter canari feia l'arquer dos cops... sinònim de doblet, el segon gol en un gran xut des de la frontal. Aday suma 3 gols aquest curs.

• Esforç. Abans del 2-0, a l'inici de la segona part, el Vilassar de Mar disposava d'arribades a l'àrea penedesenca, especialment en arribades de Roger Matamala i Ramon Rovira, però el bon paper de Gonzo a la porteria del Vilafranca, i el desencert, feien que no arribés cap gol visitant.

• Ramon Sardà. Als minuts finals, continua aprofitant les aparicions el davanter del Vilafranca. Jugava 20 minuts i marcava el 3-0, el seu cinquè gol de la temporada.
Ramon Sardà suma ja 5 gols // Lluís Montaner

• Ascendents. El Vilafranca ha sumat 16 punts dels últims 18 possibles i és allà on volia ser després de superar diferències que havien arribat als 8 punts respecte el play-off.
Missatge a les samarretes del Vilassar de Mar // Lluís Montaner

• A 5. El Vilassar de Mar continua cuer, cau després de sumar un punt entre setmana, i té la permanència cinc punts per sobre. Han sumat 1 punt dels últims 12 possibles.

• Empat en zona mitjana. Repartiment de punts en l'únic igualada de la J14 entre Santfeliuenc i Figueres (0-0).

• Vuit partits. Continua el Santfeliuenc sense trobar el triomf: 5 empats i 3 derrotes en els últims vuit duels de lliga. Els blanc-i-blaus es mantenen en zona mitjana, a 6 punts del play-off i amb +7 sobre el descens.

• A zero. El Figueres encadena dos empats... i tres partits sense marcar. A la Unió li està costant guanyar: un sol triomf a les últimes set jornades. Els empordanesos tenen +6 sobre el descens, i la quarta plaça 7 punts per sobre.

Repàs general

• Moviments als Golejadors. Sergi Arranz (Horta) arriba als 7 gols i se situa colíder amb David Jiménez. Javi Puado (Espanyol B) arriba als 6 gols, on ja hi ha dos companys seus (Bermejo i Doncel). Cinquens gols del curs per a Ramon Sardà (Vilafranca) i Víctor Bertomeu (Ascó), i arriben a les quatre dianes Juanan Gallego (Sant Andreu), Marc Bonaventura 'Bona' (Palamós) i Alberto Padilla (Prat). Un total de 8 futbolistes ha obert el seu compte golejador en aquesta J14.

• Gols destacats. Ens quedem amb els d'Alberto Carroza (Sant Andreu), el segon de Marc Bonaventura 'Bona' (Palamós), Xavi Civil i Fran Piera (Terrassa), Alberto Padilla (Prat), Ángel de la Torre (Europa), Ñoño Vélez (L'Hospitalet) i el segon d'Aday Benítez (Vilafranca).

• 341 gols. Els 27 gols de la J14 mantenen la mitjana anotadora als 2'44 gols per partit, molt superior als del curs passat (2'27 a final de curs). Fins ara s'han marcat 7 gols més que els anotats a les catorze primeres jornades del curs passat (334), una variació del +2'10%.

• Millor local: Espanyol B (19 de 21, 90'48% dels punts) | Pitjor local: Granollers (1 de 21, 4'76%)

• Millor visitant: Espanyol B (19 de 21, 90'48%) | Pitjor visitant: Vilassar de Mar (3 de 21, 14'29%)

• Victòries locals 39% | Empats 23% | Victòries visitants 39%

• Respecte el curs passat, baixen set punts els triomfs locals (46% a finals del curs passat); descens clar també, set punts, dels empats (30% a la 16/17) i hi ha un augment claríssim, de 14 punts fins ara, de les victòries visitants, que el curs passat es van produir al 25% dels partits.

• Màxim golejador: Espanyol B (32) | Menys golejat: Sant Andreu (8)

• Menys golejador: Vilassar de Mar (4) | Més golejat: Gavà (39)

• Rendibilitat. Curiosament, el cuer, el Vilassar de Mar, és l'equip més rendible quant a gols anotats. Per cada gol marcat ha sumat 1'75 punts de mitjana: 4 gols, 7 punts per als maresmencs.

• Camp on es veuen més gols. La Bòbila de Gavà i el Feliu i Codina són ara al capdavant de la dada, amb 3'86 gols per partit de mitjana. S'hi han vist 27 gols en 7 duels. En canvi, el Municipal de la Pobla de Mafumet és a l'altre extrem de la dada: s'hi han vist 11 gols en 7 partits, 1'57 dianes per duel de mitjana.