dijous, 14 de juny del 2018

Fem balanç, capítol 13: Santboià

Acabada la temporada, a tercera.cat obrim la secció Fem balanç, dedicada a valorar el curs per als 20 equips que han pres part al campionat al grup català de Tercera. En 20 articles, escrits per 20 periodistes o informadors que han seguit de prop els equips, analitzarem si s'han complert les perspectives previstes, quins han estat els moments clau del curs i amb quin nom propi ens podríem quedar per entendre l'any d'aquell conjunt en concret. Comencem, òbviament, pels equips que ja han conclòs temporada i deixem per al final els que es troben immersos en el play-off o a l'espera de la resolució dels descensos no compensats.

Al capítol 13 repassem el curs del Santboiàque ha obtingut una còmoda permanència en la temporada de retorn a la categoria. Els vermells acabaven la lliga tretzens, amb 48 punts. Escriu sobre la temporada del Santboià el David Ferrer, que s'encarrega de les  xarxes socials i les fotos del conjunt santboianenc (amb molts bons resultats) i col·labora en les tasques de comunicació de l'entitat.

Un onze del Santboià al tram final de curs // Àngel Garreta - CEEuropa.cat


Banda sonora (novetat aquest any)
A cada 'Fem balanç', l'autor proposarà una cançó per resumir el curs de l'equip. Podria ser un exercici curiós llegir l'article amb la música de fons.

La cançó de David Ferrer per resumir l'any del Santboià és:

'With or without you', dels U2
"Sens dubte"




Tornem-hi, que no ha estat res
Un article de David Ferrer @DavidFerrer71

Després d'una travessia al desert de Primera Catalana, que s'ha allargat fins a tres temporades, el Santboià tornava a Tercera. Dues promocions fallides, amb Granollers i la Jonquera, amb canvi d'entrenador inclòs a meitat del tercer any -Camilo deixava el seu lloc a Piti Belmonte-, un gol de Pedro en els darrers segons del darrer partir de lliga donava als de Sant Boi el desitjat ascens.

Amb una plantilla profundament renovada, Piti”Belmonte encarava la temporada amb un objectiu compartit per club i afició: la permanència en zona tranquil·la. Un objectiu que finalment s'ha complert (tretzens), tot i que, matemàticament, no s'hagi assolit fins la penúltima jornada, després d'una trajectòria amb molts alts i baixos, tan en joc com en classificació, que van fer que l'equip passés des de somiar amb la zona de promoció fins a mirar de reüll la de descens.

El gran hàndicap ha estat, sens dubte i ja des de la pretemporada, l'alarmant falta de gol,  vista per tots els seguidors i reconeguda pel propi tècnic més endavant. Una falta de gol que s'ha allargat durant gran part de la lliga i que s'ha vist agreujada per les lesions de jugadors clau. En la part positiva, la fèrria defensa i un estratosfèric Rafa Leva, líder a la gespa i al vestidor, que han sabut tancar a pany i forrellat a una porteria que ha estat gairebé inexpugnable. Els números són clars: cinquè equips menys golejador i sisè menys golejat del campionat.

Treballada permanència del Santboià // David Ferrer

En les deu primeres jornades, el Santboià va guanyar tan sols dos partits, amb quatre empats i quatre derrotes. Malgrat que les derrotes eren per la mínima, s'intuïa sobradament la falta de joc ofensiu, que deixava en mans de la defensa i Leva empatar o perdre. En el tram central del campionat, aquest binomi va fer possible que els vermells fossin l'equip menys golejat de la categoria, amb victòries per la mínima i empats (fins a 15 en tota la temporada). Aquesta trajectòria es va trencar amb la lesió de Rafa Leva a principis d'any, en un partit on la suma de circumstàncies (marxa del fins el llavors porter suplent Àlex i no disponibilitat del seu substitut, Marc Ollé), van fer que la porteria acabés defensada pel porter del juvenil Eloi. Finalment, el club va fitxar Ivan Fuentes, qui va ser titular fins gairebé el final de temporada. Aquest fet va marcar un punt d'inflexió, amb una defensa orfe del seu líder i sense resoldre el problema de la manca de gol. Sortosament, la situació es va revertir amb l'arribada d’Antonio Revidiego, 'Revi', (7 gols), sumats a la bona actuació d'Oriol Molins (9 gols, màxim anotador de l'equip). Així, es van encadenar victòries consecutives davant pesos pesats (Prat, l'Hospitalet i Reus B Cambrils) que van col·locar l'equip a tan sols 5 punts de la zona de promoció.

Amb la visita del Figueres al Joan Baptista Milà, però, el Santboià va tornar a entrar en una dinàmica negativa de derrotes i empats (al tram final de campionat es van sumar 3 punts de 21 possibles), havent-ho de fiar tot als coixí de punts obtinguts davant equips teòricament superiors. Una situació que es veia agreujada pel perill d'un descens massiu d'equips catalans des de Segona B. Sortosament, la combinació de resultats va permetre assolir l'objectiu inicial de permanència. Un objectiu final que s'ha vist enterbolit com a conseqüència de la sanció imposada per la Seguretat Social arran d'una inspecció del 2011 (de 722.000 euros). Això ha obligat el Santboià a reduir dràsticament el pressupost del primer equip, amb la conseqüent marxa del cos tècnic i gran part de la plantilla. Tot un repte per als del Baix Llobregat en una categoria altament competitiva.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada