dimarts, 20 de maig del 2014

Fem balanç, capítol 4: Gramenet

El curs s'ha acabat per a 16 equips de la categoria i obrim a tercera.cat la sèrie habitual de final de temporada, el Fem balanç, en què 20 periodistes o informadors de cada un dels clubs que han participat al grup català de Tercera d'enguany analitzen com ha anat la temporada per al seu equip. L'ordre de publicació és completament aleatori, deixant, això sí, per al final els quatre equips que encara competeixen als play-off.


La Gramenet ha estat enguany el cuer, l'equip despenjat que va confirmar el descens de categoria setmanes abans del final. En una aposta complicada, amb els problemes econòmics i institucionals de l'entitat, el grup entrenat per Toni Díaz Losquiño ha buscat, com a objectiu principal, competir setmana rere setmana, buscant defensar el nom i l'escut per sobre de buscar una permanència molt complicada tenint en compte els condicionants. Escriu sobre el curs de la Gramenet en Bernat López, jove periodista responsable dels esports al Diari de Santa Coloma i creador, a més, del web Olímpic Badalona, dedicat a l'esport badaloní.

Foto: Àngel Garreta / REMImages.com


Un niu d'oportunitats
un article de Bernat López / @berni_lc

Com cada any, la temporada regular a Tercera Divisió abaixa el teló per donar pas al play-off d'ascens, l'etapa més desitjada i bonica de tota la competició. Els qui s'ho han guanyat poden gaudir del premi que suposa disputar una fase d'ascens a Segona B, mentre que en el pol contrari ens trobem amb equips que encara no s'han fet a la idea de què suposa baixar a Primera Catalana.

En el cas de la Gramenet, el vox populi era clar des de l'inici del curs: "aquest equip baixarà, segur!", opinaven molts; i no sense raó. Sent l'únic conjunt de Tercera incapaç d'oferir una retribució econòmica a jugadors i cos tècnic, la Grama iniciava la temporada amb una missió quasi impossible: mantenir, un any més, el nom del club a Tercera.

Daisuke, un dels debutants de la Grama aquest curs // Bernat López

El projecte, totalment aguantat amb pinces, i sota la direcció d'un tècnic debutant a la categoria: Toni Díaz Losquiño. El desgovern institucional va fer passar a l'aficionat colomenc angoixes considerables. Parlo del "cas Getafe" i de la més que segura marxa de l'equip de Can Peixauet, estadi que es va construir amb la missió de veure com la Grama es podia consolidar-se com un club de Segona Divisió.

A meitat de temporada, Toni Díaz va veure amb impotència com mig equip li marxava. Una "fuga de talents" impossible d'aturar, ja que les ofertes que altres clubs de Tercera o d'inferior categoria feien als jugadors blaus no es podien igualar per part de la Gramenet. A més, una plaga catastròfica de lesions va colpejar de forma dramàtica la plantilla. D'aquesta manera, jugadors importants com Poño, Pipo, Corpas, Carlos i Pol Ros s'han perdut mitja lliga, i algun d'ells ni ha pogut tornar a jugar (Corpas i Carlos).

Amb aquest context entre mans, Toni Díaz i el seu segon, Ramon Carranza, es van posar a treballar per tal de reforçar l'equip, fent apostes per jugadors sense experiència a Tercera. Així van anar arribant els Jona, Carrasco, Ríos, Pau Gené, Oriol Montoya i Daisuke, jugadors que, treballant al costat del "cap" Roberto Morales, han aconseguit evolucionar i augmentar el nivell competitiu de la Gramenet. A més, convidats de luxe provinents del filial com Xavi Pluvins i Adrián Canelada han tingut protagonisme intermitent amb el primer equip i han acabat la lliga a bon nivell.

El tècnic, Toni Díaz Losquiño // Bernat López

Tot i la situació de crisi per la qual passava l'entitat, Toni Díaz ha aconseguit quelcom molt difícil: aïllar als jugadors de tot plegat i obligar-los a gaudir de la Tercera Divisió. No tinc cap dubte que la Grama ha estat l'equip més jove de la categoria i el que ha fet debutar més jugadors a Tercera. Només cal veure com en el darrer partit de lliga a Ascó els colomencs van jugar amb set efectius de primer any sènior a l'onze inicial, i més de mitja banqueta també estava formada per debutants.

És cert que el balanç de la Gramenet –18 punts i només quatre triomfs en tota la temporada– ha estat pobre. Però si analitzem amb més profunditat les dades veurem que de les 28 derrotes que ha encaixat el conjunt colomenc a la lliga, 12 han estat per la mínima. Per tant, l'equip ha mantingut la fe i la tensió competitiva durant bona part del curs. S'han fet els deures de la millor forma possible.

Pedro Bilbao marxava al Santboià al mercat d'hivern // Alex Gallardo (GallardoPhoto.com) - UE Castelldefels

Com a mínim, espero que "desgràcies" esportives com la del descens de la Grama a Primera Catalana hagin servit per donar una oportunitat potser única a molts jugadors que gairebé tenien papers residuals en els seus equips anteriors. Aquest grup jove i amb ambició ha demostrat que pot sumar en qualsevol conjunt de Tercera, i sé de primera mà que molts equips ja s'han interessat per anar de "rebaixes" a Can Peixauet un cop finalitzi tot. 

Per últim, menció especial per a Toni Díaz. Només ell sap les hores que el seu staff tècnic ha dedicat a preparar els partits perquè el nom de la Gramenet pogués, com a mínim, conservar l'honor. No tinc problemes per afirmar que els dirigents no han estat a l'alçada de l'entrenador a qui van donar les regnes de l'equip "per fer el que es pugui". Toni Díaz no seguirà a la banqueta colomenca l'any vinent i espero que amb la seva marxa no es doni un cop de porta i s'oblidi aquest grup de gent jove i ambiciosa que va lluitar fins al final. Fins el darrer alè.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada