dijous, 10 de març del 2016

L'Hospitalet 2009-2010, el darrer equip rècord

Cada temporada és diferent i té elements especials que la caracteritzen. La campanya que encara és en curs serà recordada, entre d'altres coses, pel rècord de partits invicte del Prat, que diumenge sumava la 24a jornada sense perdre. Però abans que els potablava assolissin aquesta fita un altre equip havia deixat un precedent. Va ser el Centre d'Esports l'Hospitalet, que en el curs 2009-2010 va trigar 23 setmanes en conèixer la derrota.

Un dels onzes de l'Hospi 2009-2010, a casa // Àngel Garreta - CEEUROPA.CAT
Per poder explicar la història d'aquell equip és inevitable recórrer al company Cristian Garcia, autor del Blog de l'Hospi, portal de referència sobre el club riberenc i la Segona B, en general. Una veu autoritzada per fer-nos un tast de com va arribar l'equip de la franja vermella a assolir aquella fita i què se n'ha fet del que es va construir aquell curs.

Quan parlem amb en Cristian, el primer que fa és rebatre l'etiqueta que posem al seu club abans de començar aquest text: "Jo no diria que l'Hospi sigui un club ascensor. Des de 1987 només ha patit dos descensos i dos ascensos". Certament, els riberencs han estat només quatre temporades a Tercera en els darrers tretze cursos i, fins ara, s'han mantingut estables a Segona B, la categoria on més anys han competit. El darrer ascens és, precisament, el de la temporada del rècord. Aquell curs, l'equip dirigit per Jordi Vinyals aconseguia 55 punts en les primeres 23 jornades sense cap derrota (16-7-0) i trigava 9 jornades en encaixar el primer gol (J9, Amposta 1-1 l'Hospitalet). (Enguany, el Prat comptava 50 punts en 23 partits amb un balanç 14-8-1). En aquest període de temps, entre l'agost i el febrer, l'equip del Barcelonès va ser capaç d'anotar 51 dianes per només 6 en contra.

Aquesta fita, potser oblidada en el temps per la normalitat de la situació d'un equip que aspirava a tot i se sabia superior, va tancar el seu recompte a l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet. Aquell dia el rival era el Reus Deportiu, un club que avui viu còmodament a Segona B, però que ha competit durant 48 temporades a Tercera. La primera derrota de la temporada de l'Hospi (1-2, explicada així per en Cristian Garcia) va arribar succeïda d'una nova derrota, aquest cop al Nou Sardenya (1-0) i una petita situació de crisi per un equip que havia passat d'invicte a guardar només 1 punt de marge vers el segon, amb qui, a més, tenia el 'goal average' perdut.

Així explicava en Bernat Monzó, a Mundo Deportivo, la primera derrota de l'Hospi // Hemeroteca MD
Però ni les dues derrotes ni el balanç d'1/9 punts van interferir els riberencs en la seva cita següent: una semifinal de Copa Catalunya davant la Gramenet, llavors de superior categoria. Un partit "inoportú" pels dos equips, segons Garcia, que arribaven tocats al duel en dimecres, però que va donar ales als riberencs. Aquella victòria va ser el punt de partida d'una nova ratxa positiva que seguia amb tres victòries consecutives en lliga mentre el Reus queia en dos compromisos vitals a Blanes (3-2) i Sant Carles de la Ràpita (1-0). La temporada regular va acabar amb l'Hospi al primer lloc i 86 punts, amb només dues derrotes, 75 gols a favor i 16 en contra. Això sí, certificant el títol la darrera setmana de competició a Castelldefels, en un partit que, d'haver acabat amb derrota, hauria enviat el campionat cap al Baix Camp.

Al play-off, l'equip de Vinyals es va quedar a les portes de l'ascens per la via ràpida en l'eliminatòria de campions. Un gol del Rayo Vallecano B al minut 97 feia emmudir l'Estadi de Futbol de l'Hospitalet i enviava els de Vinyals directament a la repesca. Una gerra d'aigua freda que els franjirojos van aconseguir redimir, especialment, amb el duel de segona eliminatòria contra l'Azuqueca. El balanç al descans del partit de tornada era de 2-0 pels castellans (1-0 a l'anada i 0-1 a l'Hospitalet després de 45 minuts), però una segona part d'èpica i tres gols (un d'Eloi Fontanella i dos de Jordi Tarrés) van donar un crèdit extra a la màquina riberenca. En l'eliminatòria decisiva, contra l'Almeria B, l'Hospi en va fer prou amb un 1-1 a l'anada i un empat sense gols a casa per certificar l'ascens amb un balanç, això sí, ben diferent al de la competició regular (1-4-1), 5 gols a favor i 4 en contra. Un bon exemple per veure com de diferents són els partits de post-temporada respecte al que ens acostuma l'any.  

Des de llavors, l'Hospi encadena sis temporades consecutives a Segona B, cap d'elles tancada per sota del novè lloc, i amb un campionat a les seves vitrines i dues promocions d'ascens a la Liga Adelante. A més, els riberencs han viscut dies de glòria arribant als setzens de final de Copa del Rei en dues ocasions i demostrant que és possible passar Tercera i aspirar a ser molt amunt. Aquest curs, el club viu la seva situació més delicada des de que és a la categoria de bronze: és a dos punts de la promoció de descens i a cinc de les places directes a Tercera (tot i que l'Olot sumarà tres punts aquest cap de setmana per l'eliminació d'Huracán València i la distància es reduirà a dos punts). Els hospitalencs tenen encara un marge de 10 partits per tornar a redreçar la situació.  

AE Prat, el nou rècord

El passat 20 de setembre, el Prat queia a Can Rosés (2-1), en l'única derrota que ha comptat en tota la lliga. Des de llavors, els potablava han marcat el ritme de la competició amb mà de ferro. 52 punts de 72 possibles, amb 14 victòries i 10 empats. Pel que fa a punts, en són menys dels que va recollir l'Hospi de rècord en els primers 23 partits de lliga (55-52), però la durada de la ratxa ja ha superat la de l'equip riberenc, que ara només mira, des de la distància, si els del Baix Llobregat superen també els 86 punts quan arribi la Jornada 38.

Per igualar-ho, el Prat només podria deixar escapar sis punts en els nou partits que resten fins al final de campanya. Una fita complicada, però no impossible per un equip que ha establert una nova referència en la quantitat de duels sense perdre.

Del curs del Prat en parlàvem després de la J25, en què l'equip potablava es convertia en el millor líder dels últims 21 anys.

Al Prat Ràdio, els companys José David Muñoz i Manolo Gol, entrevistaven dilluns passat el tècnic Pedro Dólera i al seu segon, Dani Conteras, amb qui van conversar d'aquest rècord, del futur de la fita i del curs a Tercera Divisió.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada