dijous, 31 de març del 2016

Oriol Dot: "Amb el 3-5-2 hem trobat el camí per mantenir la porteria a zero"

Oriol Dot (Gironella, 15 de març de 1988) és el jugador de camp amb més minuts a l'Europa aquesta temporada (2.425). Amo del lateral, ha jugat 28 partits, tots com a titular. A Tercera.cat seiem amb ell per parlar de la línia defensiva de l'Europa, el canvi de sistema que ha viscut l'equip gracienc aquesta temporada i les expectatives en el tram final de temporada.
Dot no ha començat cap partit des de la banqueta aquest curs // Fran Capell - CEEUROPA.CAT
L'Europa encadena 1.136 minuts sense encaixar de jugada (des de la J19 -03/01- Granollers 2-3 Europa), i en tot aquest temps només ha rebut 4 gols. Tots a pilota aturada. Quins mecanismes defensius heu incorporat per arribar a aquests registres?
S'ha vist que des de fa unes jornades estem molt sòlids defensivament, però no només la línia defensiva, sinó tot l'equip hem començat a integrar moviments. Des del primer davanter, fins als extrems, els migcampistes... No només és cosa de la línia defensiva. Estem treballant tots bé defensivament. Potser el canvi de sistema, el 3-5-2 també ens ajuda a estar més compactes i crec que hem trobat el camí des de la línia dels més avançats per mantenir la porteria a zero i fer-nos forts al darrere.

Aquesta eficàcia defensiva ha anat acompanyada també de la resurrecció de l'equip. L'Europa ha passat de ser dissetè a ocupar el tercer lloc. Per bé que dius que és feina de tot l'equip, suposo que això dóna encara més valor a les tasques defensives, tenint en compte els resultats.
Sí, sí. Evidentment. Com bé ens diu l'Albert [Poch], s'ha de començar des del darrere. Creant un equip fort, sòlid i ferm per mantenir la porteria a zero cada partit. I després, amb la qualitat que tenen els jugadors de mig de camp i al davant crec que és molt difícil que en un partit no aconseguim i un gol i, de moment, ho estem aconseguint.

Com treballeu la pilota aturada per intentar minimitzar els danys en aquestes jugades?
Intentem fer el que ens comenta l'Albert segons què ens trobem nosaltres a cada partit. Situacions de joc que creiem que es poden millorar: com col·locar la línia defensiva, com col·locar cada jugador... i ho anem treballant de mica en mica com ens ho anem trobant a cada partit. A l'Albert li agrada corregir sempre aquests errors per intentar reduir aquests gols a pilota aturada.

Aquest curs, amb l'arribada del nou cos tècnic l'equip és més ofensiu i té un altre estil de joc. La temporada passada ho vas jugar gairebé tot i aquesta ets el jugador de camp amb més minuts. Què ha canviat a escala defensiva respecte l'any passat?
El més clar és el sistema. L'any passat era un 4-3-3 molt clar i ara és un 3-5-2. Aquest any mantens sempre tres jugadors al darrere, amb els centrals que són molt forts en el joc aeri, en la pilota aturada i en general defensivament. I a més, tenim els dos carrils que estem ajudant en aquestes tasques.

Que tu siguis l'home amb més minuts, potser vol dir que ets qui millor s'ha adaptat al nou sistema?
No crec que sigui per aquest motiu. Jo intento treballar, perquè en aquest equip hi pot jugar tothom. En el meu lloc hi ha jugadors que no estan tenint tants minuts com jo, però no crec que sigui perquè m'hagi adaptat millor. El míster compta amb mi i jo encantat de poder jugar i ajudar el màxim a l'equip.

Potser la línia defensiva és la que té menys efectius a hores d'ara. Això és un hàndicap, en el vostre cas?
Si tinguéssim més efectius es podria rotar més, o si haguéssim tingut menys lesions, que aquest any no ens han acompanyat gaire, sí que podries tenir més jugadors específics. Però en qualsevol cas, jugadors com Padilla, Àlex Fernández o Fran Bea han complert perfectament quan han jugat de centrals. Tenim una plantilla àmplia, amb molta qualitat i qualsevol jugador pot jugar en diferents posicions i ajudar l'equip en qualsevol moment.

Comentes que hi ha jugadors reconvertits, però potser el que més t'afecta és la reconversió de Nils al carril. Tenint en compte que sou de perfils diferents, aquesta competència és diferent de la que pots tenir amb altres laterals?
La competència sempre és sana. Sí que aquest any poden jugar més jugadors per banda, siguin laterals o extrems, però la competència és sana. Tothom vol jugar i dóna el màxim als entrenaments. Al final, això és el que fa que obtinguem els bons resultats.

Oriol Dot guanya una pilota en el duel contra el Prat // Àngel Garreta - CEEUROPA.CAT
Aquest és el teu segon curs a Gràcia i ja ets una peça imprescindible. No sé si has notat gaire diferència entre l'Europa i els altres equips de Tercera en què has jugat fins ara [Rubí i Terrassa].
La veritat és que sí. Quan ets en altres equips tothom parla de l'històric que és el l'Europa, de com de maco és aquest club i la veritat és que quan hi entres te n'adones. La massa social, la directiva, el cos tècnic, els jugadors... Te n'adones com és de gran aquest club. Jo estic molt content i agraït de formar part de l'Europa.

Sempre s'ha dit que a l'Europa hi ha molta pressió pels jugadors. Tot i això, creus que és més complicat jugar aquí que a Terrassa, on també hi ha una gran exigència?
Bé, potser sí. Però aquest any, que hem estat en una situació molt complicada, l'afició ens ha fet costat i ens ha donat suport. En part, gràcies a ells som ara aquí.

A Tercera, ja fa cinc temporades que hi competeixes. De fet, en les temporades 12/13 i 14/15 vas formar part de l'#Onze3div5. El curs 13/14 vas ser el dotzè més votat. Si acabes les set jornades al mateix nivell, repetiràs candidatura?
Home, tan de bo! El primer objectiu per a mi és l'equip. Aconseguir el play-off i, tan de bo, l'objectiu tan esperat que tenim tots. Però ja m'agradaria poder tornar a formar part d'aquest onze. És una cosa individual, però a final de temporada s'agraeix el treball que es realitza i es veu recompensat d'alguna manera. A mi m'agradaria tornar-hi.

L'Albert Poch ha comentat diverses vegades que vol dur l'Europa a Segona B. A Gràcia, o en un altre lloc, és també el teu objectiu personal? 
Tan de bo. La veritat és que un futbolista sempre aspira al màxim, i a Segona B no he pogut estar-hi mai. Però tan de bo pogués ser amb l'Europa, i tan de bo pogués ser aquest any! No ens hem d'amagar que és un objectiu del club des de ja fa molts anys, i tan de bo ho aconseguim.

No parlaríem de Segona B si l'equip no hagués tingut la reacció que ha demostrat en les últimes setze jornades (40/48 punts). Què s'ha gestat dins el vestidor per arribar fins aquí?
Al principi les coses van ser súper complicades i les expectatives no es van complir, però tothom ha estat molt fort. El cos tècnic, els jugadors... des del primer fins a l'últim. Vam parlar-ne tots, vam tenir moments difícils, però aquesta fortalesa d'equip i el bon ambient que hi ha, que anem tots a una ha estat primordial. Com deia, començar des de la línia defensiva, encaixar pocs gols i a partir d'aquí escalar posicions a la taula. Ara volem acabar aquestes set jornades entre els quatre primers, que és l'objectiu que tenim ara mateix.

Ja per acabar, quina previsió fas de cara al final de temporada?
La nostra previsió és guanyar cada partit, no marcar-nos un objectiu a llarg termini sinó començar per guanyar aquest diumenge al Figueres. Sé que és molt repetitiu, però volem anar partit a partit, centrar-nos a ser entre els quatre primers, i a partir d'aquí, pensar en objectius més alts.

Al Prat no se'l pot atrapar?
No ens plantegem res. Tan de bo arribéssim a les últimes jornades amb alguna possibilitat, però en el que pensem ara és en assegurar-nos aquest play-off que tots volem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada