dimarts, 7 de febrer del 2012

Citar les fonts

El company Cristian Garcia, autor d'El blog de l'Hospi, i tot un referent del #futbolcat, des del mateix blog i des del seu compte de twitter, ha publicat aquest matí una entrada en què denuncia aquells que fan ús de les seves informacions (molts cops difícils d'aconseguir, com quan es desplaça a Aragó per seguir el Saragossa B-Llagostera i el Terol-L'Hospitalet) sense citar la font.

Ell no és periodista. És un seguidor del Centre d'Esports l'Hospitalet que va decidir traslladar la passió de la graderia a la xarxa, mantenint la quota de patiment al Nou Municipal i a tots aquells camps que tant li agrada conèixer. El blog és excel·lent (no és el primer ni serà l'últim cop que ho dic), i per això fa mal que se n'utilitzin els continguts sense rebre'n res a canvi.

Jo no assisteixo als deu partits de la jornada. Algunes jornades vaig a un, en alguna ocasió n'he pogut veure dos en un mateix cap de setmana, però molts cops segueixo la jornada sense assistir a cap dels deu camps on transcorre. Seria ètic que publiqués els resums de diumenge sense cap cita? Fixar-me en els detalls del Vilafranca-Muntanyesa, parlant del golàs de Reyes, sense fer saber que me n'ha parlat en Lluís Montaner? Destacar l'excel·lent primera part del Vilanova contra el Manlleu sense explicar que Ràdio Manlleu ho ha explicat en directe, o que el Xavi Fernández, de Canal Blau, parlava -literalment- de "45 minuts d'escàndol"?

Citar enriqueix i, alhora, ens fa humans. No podem ser a tot arreu, i tampoc crec que hi vulguem ser. És la clau del periodisme, millorar les informacions oferint diversos punts de vista, variant la proximitat dels seus autors.

No volia fer l'article d'opinió jo, podeu llegir l'original, Una simple qüestió de respecte (.cat), a El blog de l'Hospi, aquí.


2 comentaris:

  1. Una reflexió molt encertada. Només aquest cap de setmana se'n poden trobar exemples a dojo! Valoracions gratuïtes sobre la temporada d'un equip del que no s'ha vist més d'un partit, judicis de valors sobre entrenadors i jugadors amb els que solsament han vist en roda de premsa...
    @hgregori

    ResponElimina
  2. Exacte, precisament per això, si citem i diem d'on treiem les coses, tenim bases per poder jutjar (o opinar, que evidentment no tenim per què coincidir amb els demés). Per això també fins la jornada 38 sóc bastant partidari dels "per ara", una lliga és moltllarga, pots estar fi a la J20 i enterrat a la 38. Gràcies pel comentari!

    ResponElimina