dijous, 11 de febrer del 2016

Andrés González i Toni Carrillo, cara a cara

Aquest diumenge (18h) s'enfronten al Municipal de Fontetes el Cerdanyola i el Santfeliuenc. Serà un duel amb història a les banquetes. Hi haurà els dos entrenadors més longeus de la categoria, els que fa més cursos que són als seus respectius clubs. Toni Carrillo, tècnic del Cerdanyola, viu la seva vuitena temporada al club vallesà; i Andrés González, entrenador del Santfeliuenc, es troba en el novè curs com a preparador blanc-i-blau. Els hem reunit per parlar a fons de la seva relació (els uneix una amistat molt intensa) i de la vida com a entrenadors.

Toni Carrillo i Andrés González, amics, entrenadors de recorregut... i diumenge rivals // Roger Sánchez - tercera.cat

Nota inicial: hem decidit publicar la conversa en el seu format original, dividia en sis blocs d'àudio. Hem cregut que una transcripció faria perdre la brillantor, la rapidesa, de la conversa oral, tal com es va produir.


Diumenge passat, Andrés González i Toni Carrillo completaven el seu partit número 100 consecutiu a Tercera. Per a González és el centenari a la categoria (Carrillo ja havia entrenat en 46 partits el Júpiter a Tercera, entre 2002 i 2003). Camins paral·lels per a dos entrenadors que van assolir l'ascens a la categoria el 2013, que valoren (com els seus clubs) la Tercera com una lliga amb força pròpia, que no és de pas.

Els reunim perquè diumenge es veuran les cares... però també perquè representen casos per ara aïllats: són entrenadors que s'han mantingut al càrrec durant més de vuit anys, una circumstància que no s'observa, per norma general, ni al futbol català ni a l'esport d'elit. Repassem els seus casos.

Foto: Roger Sánchez - tercera.cat

Andrés González Fernández (Cornellà de Llobregat, 14 de juliol de 1972) és des de 2007, l'entrenador del Santfeliuenc FC, club en què viu per tant la seva novena temporada. Hi va arribar després de dos cursos entrenant el club del seu barri, la UE Sant Ildefons (2005-2007). Amb el Santfe ha assolit dos ascensos: a Primera Catalana, el 2009; i a Tercera, el 2013, propiciant l'estrena històrica del degà del Baix Llobregat a la categoria. El passat mes d'octubre complia 300 partits oficials a la banqueta blanc-i-blava (ara són 314) i és l'entrenador més longeu dels 20 que entrenen a Tercera.

Foto: Roger Sánchez - tercera.cat

Antonio Carrillo Ruiz (Barcelona, 23 d'abril de 1970), Toni Carrillo, és des de 2008 el tècnic del Cerdanyola FC. La seva trajectòria a les banquetes va començar de ben jove, a les categories inferiors del Júpiter, amb un breu pas per la Ferran Martorell. El 1998 agafava les regnes del Júpiter B, pas previ a ocupar la banqueta del primer equip, amb què va debutar a Tercera el curs 2001/2002. Després del Júpiter, el club de la seva vida per vinculació familiar, va passar per les banquetes del Montcada (entre 2004 i 2007) i de l'Horta (el curs 2007/2008) abans d'arribar al Cerdanyola, on ha assolit tres ascensos: a Regional Preferent (2009), a Primera Catalana (2011); i a Tercera, el 2013, en l'estrena històrica del club a la categoria.

Cadires, taula, cafès... i molt de futbol a la conversa //  Roger Sánchez - tercera.cat

En un cas similar hi ha Juanjo García. El tècnic del Júpiter compleix la setena temporada a la banqueta barcelonina (hi va arribar el 2009). Quant a longevitat com a tècnics a la categoria, Andrés González i Toni Carrillo només es veuen superats per Pedro Dólera. L'ara tècnic del Prat va aterrar a Tercera com a tècnic de l'Europa el 2009 i ja hi encadena 252 partits (+8 de play-off), entre l'etapa a Gràcia i la seva tasca actual a la banqueta pratenca.

Quedem amb Andrés González i Toni Carrillo en una cafeteria de Collblanc. Se saluden, i ben aviat es piquen, fan broma sobre l'estat físic d'un i altre i recorden noms, equips i records del futbol català. Només falta activar la gravadora i fer-los parlar. I escoltar.

Bloc 1. L'inici d'una amistat
Com es van conèixer? S'esperaven ser tants anys als seus respectius equips? Com valoren el fet de ser casos únics en un món ara per ara efímer com són les banquetes al futbol?


Bloc 2. Camins paral·lels
La seva tasca va més enllà d'entrenar, se'ls associa com a sinònim dels seus clubs. Van assolir una fita històrica el 2013 i acaben de complir 100 partits seguits a Tercera. I, alhora, viuen en clubs que donen valor a la categoria, i que no pensen en fites superiors per ara. 


Bloc 3. Homes de club
Són dues figures carismàtiques sense les quals no s'explica el moment que viuen els seus dos clubs. Com viuen l'estima de la gent? Què significa per a ells el món dels entrenadors? És una mentida, com va dir Carrillo fa uns anys? Han vist algun cop el final de les seves etapes a prop?


Bloc 4. Entrenar i veure el futbol
Pertanyen a una generació d'entrenadors que ja ha assolit experiència a la categoria. A la quarantena, com veuen els nous tècnics que arriben ara al futbol català? Què senten quan es parla de "jugar bé" o "jugar malament"? Ha fet mal la comparació constant amb el futbol d'elit?


Bloc 5. La gestió del vestidor
Els dos han incidit molts cops en buscar un vestidor unit. Què prioritzen quan fitxen un jugador? Al Santfeliuenc es manté un bloc fix durant uns quants anys, al Cerdanyola hi ha hagut molts canvis... com afecten al vestidor? Com gestionen l'equilibri en la relació de confiança amb els jugadors?


Bloc 6. El partit de diumenge
Com viuran el duel de diumenge? Quedaran abans? Faran tercer temps? Hi ha alguna aposta en joc?



Acaba la trobada i continuen les bromes, els reptes per qui s'endurà el goal average i els records constants. Andrés González i Toni Carrillo es coneixen de fa ben poc (potser el que més ens ha sorprès) però són la viva representació d'allò que molta gent del futbol et diu: que el que et queda del futbol és la gent que hi coneixes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada