dimecres, 28 de desembre del 2011

Resum del 2011 a Tercera (Part 2)

Dimarts publicava la primera part del resum de l'any, amb l'anàlisi dels dotze mesos des del terreny esportiu, i avui toca repassar les dades i extreure'n diversos titulars. Per a fer-ho, he recollit totes les dades de partits jugats aquest 2011. I per a poder comparar tots els equips (tenint en compte que presenten diferent nombre de partits jugats) he fet una mitjana de punts i gols per partit. No s'han comptabilitzat els partits de play-off, ja que no enfrontaven els 25 equips que han passat per Tercera enguany entre ells.

25 equips
2
van ascendir a Segona B (Llagostera i Reus)
2 van descendir de Segona B (Gramenet i Santboià)
3 van descendir a la nova Primera Catalana (Premià, Ascó i Palamós)
3 van ascendir de Primera Catalana (Olot, Rubí i Vic)
15 han estat tot el 2011 a Tercera (Pobla Mafumet, Muntanyesa, Prat, Terrassa, Espanyol B, Manlleu, Vilafranca, Cornellà, Gavà, Castelldefels, Europa, Balaguer,Vilanova, Amposta i Masnou)

Només 6 líders
Del Llagostera al Prat. L'any 2011 la categoria ha tingut sis líders diferents. Són els següents:
  • Llagostera. 17 jornades. Els gironins van liderar la categoria en totes les jornades de la segona volta de la temporada 2010/2011 excepte dues. Van arribar a l’equador líders i van tancar el curs com a campions, aconseguint el preuat ascens a Segona B a Galícia.
  • Espanyol B. 13 jornades. L’aposta pel projecte de l’Espanyol B per al curs 2011/2012 es va traduir en un domini dels blanc-i.blaus durant les primeres 15 jornades. Fins llavors només van cedir dues setmanes el liderat.
  • Terrassa. 2 jornades. Els vallesans, després d'un any irregular en el retorn a Tercera, han començat el curs 2011/2012 amb molt bon peu, mantenint-se tota la primera volta en play-off i liderant la taula dues jornades (2 i 6).
  • Prat. 2 jornades. Tanca l'any com a líder, després d'un inici ascendent i de superar una mala arrencada a casa. Els d'Agustín Vacas encapçalen el coliderat amb el Terrassa.
  • Muntanyesa. 2 jornades. L'excel·lent any passat a Tercera es va traduir en 29 jornades en play-off, cinc d'elles al liderat. En aquest 2011 els de Nou Barris van comandar la categoria les jornades 24 i 25 del curs passat.
  • Pobla Mafumet. 1 jornada. La 16a jornada del curs actual va ser el torn del liderat per al filial tarragoní, un dels equips que s'ha mantingut en play-off durant bona part de l'any.

12 equips en play-off
Una dotzena d'escollits han passat en algun moment d'aquest 2011 per les places de play-off. Són els següents:

  • Pobla Mafumet. 25 jornades. L'equip que més setmanes ha estat tercer (set) i quart (onze)
  • Llagostera. 19 jornades. Totes les jornades que ha disputat a Tercera enguany, equip que més setmanes ha acumulat al liderat (disset).
  • Muntanyesa. 19 jornades. Equip que més cops ha estat segon (deu jornades). Una de les jornades ha estat al curs 2011/2012 (1a jornada, quart).
  • Terrassa. 18 jornades. Totes les que s'han disputat del curs 2011/2012.
  • Espanyol B. 18 jornades. Totes les que s'han disputat del curs 2011/2012.
  • Europa. 13 jornades. L'equip que no ha estat líder i més jornades ha estat en play-off, i també el que més jornades ha estat tercer (set).
  • Reus. 11 jornades. El tram final del 2010/2011 va dur els reusencs a l'exitós play-off.
  • Prat. 10 jornades. Totes deu a la temporada 2011/2012, la que ha donat el liderat als del Sagnier al final de 2011.
  • Cornellà. 7 jornades. Totes elles, el curs 2010/2011.
  • Vilafranca. 6 jornades. Ha estat segon, tercer i quart, sempre a l'actual temporada.
  • Rubí. 1 jornada. Premiant el bon inici vallesà d'enguany.
  • Gavà. 1 jornada. Una quarta plaça a l'inici de la temporada actual.

Titulars

La Pobla Mafumet, millor equip del 2011 a Tercera
Comptant els punts mitjans per partit (valor per relacionar, per igual, els punts assolits pels 25 equips que han disputat la Tercera enguany) el filial tarragoní és l'equip que més ha sumat en proporció al que ha jugat. Supera, per poc, l'Espanyol B. De fet, els dos filials són els equips que més punts en valor absolut han obtingut (72), però els blanc-i-blaus els han sumat amb un partit menys. Aquest és el quadre d'honor per la part alta, amb els punts per partit a la dreta.

Font: elaboració pròpia

El Premià, el que menys ha sumat 
Per contra, Premià i dos equips que figuren a la Tercera actual, Gramenet i Masnou, són els que menys han sumat en proporció al que han jugat.

Font: elaboració pròpia


El Llagostera, el més golejador
El conjunt gironí és l'únic equip que supera els dos gols per partit en tots els duels (19) que ha disputat a Tercera enguany. Manlleu i Terrassa, màxims golejadors del curs actual, superen els 1'7 gols per partit juntament amb l'Espanyol B. De fet, el Terrassa és l'equip que més gols ha marcat en valor absolut aquest 2011 (69).

Font: elaboració pròpia
 
El Vic, el menys realitzador
Fins a set equips no arriben a un gol per partit en els duels que han disputat a Tercera. D'aquests, només dos, Muntanyesa i Balaguer, han disputat l'any sencer a la categoria. El Vic és l'equip que menys gols ha marcat el 2011 (13) i el que presenta la mitjana més baixa.

Font: elaboració pròpia

La Pobla Mafumet, equip menys golejat
El filial del Nàstic és l'equip menys golejat de la temporada 2011/2012 (fins a la jornada 18) i també del 2011, amb una mitjana de gols encaixats situada als 0'7 gols per partit. Espanyol B i Prat, també a la part alta, destaquen també pels registres positius. De fet, els dos filials són els únics equips amb menys d'un gol encaixat per partit.

Font: elaboració pròpia

Premià i Grama, equips més golejats
Els dos equips superen els dos gols encaixats per partit. L'Amposta, equip amb més gols encaixats en valor absolut (73) els segueix, juntament amb el Masnou i el Terrassa, colíder en el primer tram de la 2011/2012.

Font: elaboració pròpia

El Llagostera, equip que més guanya
Si mirem els percentatges de victòries, el conjunt del Gironès és qui més partits ha guanyat en propoció als disputats, més de la meitat. També per sobre del 50% hi ha la Pobla Mafumet i l'Espanyol B. Entre el 40 i el 50 % de triomfs, equips com Prat, Manlleu, Gavà, Vilafranca i Terrassa.

Font: elaboració pròpia


El Premià va guanyar un de cada deu partits disputats
Amb un 10'53% de victòries sobre el total de partits, el conjunt maresmenc és l'equip que menys ha guanyat el 2011 a Tercera. Per sota del 20% també se situen el Masnou i el Vic.

Font: elaboració pròpia


El Vilanova, rei de l'empat
L'equip del Garraf ha empatat pràcticament la meitat dels partits disputats (un 45'95%, 17 empats en 37 partits). Per sobre del 40% se situen també Santboià i Manlleu. Els equips situats en play-off al final de 2011 s'agrupen bastant en el percentatge d'empats, en una forquilla que va del 23% (Espanyol B) al 27% (Prat).

Font: elaboració pròpia



El Llagostera defugia les igualades
El campió del curs passat va empatar només el 15'79% dels partits (3 de 19). Per sota del 20% d'empats, tres equips que segueixen a la categoria: Castelldefels, Vilafranca i Gavà.

Font: elaboració pròpia

El Premià, el més derrotat
El mal any del conjunt maresmenc, amb descens prematur a la nova Primera Catalana, es reflecteix també al percentatge de derrotes. Més de 6 de cada 10 partits van ser derrotes (63'16%). El segueixen, amb més de la meitat de partits perduts, la Grama, l'Ascó, l'Amposta i el Masnou.

Font: elaboració pròpia



El Manlleu, l'equip que menys perd
Els osonencs han perdut, més o menys, un de cada vuit partits disputats (16'22%). Només hi ha un altre equip que situa el percentatge de victòries per sota del 20%, la Pobla Mafumet (18'92%). Prat i Espanyol B se situen per sota del 25%.

Font: elaboració pròpia

El Muntanyesa, qui millor ha rendibilitzat els gols marcats
Els de Nou Barris han marcat aquest 36 gols que els han donat 48 punts. Són l'equip, de llarg, que millor ús (quant a punts) han fet dels seus gols, superant el conjunt que lidera aquesta estadística la temporada actual, el BalaguerPrat, Vic, Gavà o Pobla Mafumet superen els 1'2 punts per gol marcat.

Font: elaboració pròpia

El Premià, qui menys rendibilitat ha tret
Fins a una dotzena de conjunts se situen per sota del punt per gol aconseguit. La dada pot indicar, o bé que els equips marquen i reben molts gols (per tant, cada triomf "costa" més d'un gol), com passa amb Terrassa (0'841), Llagostera (0'923) o Manlleu (0'940); o bé que marca però no suma punts, circumstància que estira, negativament, la dada. El Premià ha estat qui menys rendibilitat ha tret dels seus gols, seguit de Masnou i Amposta.

Font: elaboració pròpia

L'any ha viscut 371 partits. S'hi han disputat 37 jornades senceres, amb dos partits endarrerits del 2010 (Terrassa-Muntanyesa i Espanyol B-Terrassa) i no s'ha jugat l'Europa-Masnou, suspès al descans, i que s'ha de reprendre el gener. Serà un dels partits que entrarà a l'estudi del 2012 de Tercera.

Els propers dies adjuntaré el document amb totes les dades per als 25 equips que han disputat la Tercera aquest 2011.

Qualsevol comentari o suggeriment, recordeu que tinc l'adreça de correu del blog: rogersanchez@tercera.cat.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada