dijous, 14 de juny del 2012

Arrenca el Torneig d'Històrics

Les instal·lacions del FC Martinenc, al Guinardó (Barcelona) van acollir dimecres la presentació de la 27a edició del Torneig d'Històrics del futbol català, que com vam avançar diversos col·laboradors arriba amb novetats que pretenen mantenir l'essència de la competició donant-li encara més vistositat.

La presentació del Torneig / Foto: Torneig d'Històrics
Criteris
Així doncs, el Martinenc defineix els criteris pels quals es convidarà els equips a competir. Són els següents.

Competeixen 12 equips per edició (per als 4 triangulars). És a dir, el Martinenc, organitzador, i 11 equips convidats.

  • 6 equips rebran invitació pel fet de ser històrics del torneig. Per haver participat en la majoria d'edicions, doncs, tenen dret a participar: Badalona, Sant Andreu, Europa, Júpiter, Sants i Horta. L'organització no inclou el Barceloneta ni el Poble Sec pel delicat moment institucional que viuen ambdós clubs. Per tant, la participació dels històrics de sempre es manté.

  • La resta de places, mínim 5, s'assignaran per mèrits esportius. Tenint en compte que els organitzadors del torneig (encapçalats pel directiu Joan Moya) treballen amb marge, es convidarà, al tram final del curs, aquells equips que destaquin en les categories principals del nostre futbol (Segona B, Tercera, Primera Catalana i, potser, Segona Catalana).
El públic assistent a l'acte / Foto: UE Cornellà

Els equips
Enguany dels convidats per història han acceptat la invitació el Badalona, el Sant Andreu i el Júpiter.

Per tant, a més del Martinenc, hi ha 8 equips que participaran al Torneig per mèrits esportius, i 7 dels quals seran debutants. Hi destaquen els 4 millors equips de Tercera (filials a part, exclosos del Torneig):

  • Prat. Any espectacular dels potablava: campions de Tercera i ascendits a Segona B sense encaixar cap gol al play-off. Bloc sòlid, continuïtat dels principals artífexs de l'ascens, segona part de l'il·lusionant 'projecte Vacas'. El gran al·licient serà veure'ls al Torneig poc abans de l'històric debut a Segona B.
  • Manlleu. La millor temporada dels osonencs des de 1999 els ha portat a acabar tercers a la lliga, aconseguint arribar a la segona ronda del play-off d'ascens. Una fornada d'excel·lents jugadors, guiats per Francesc Cargol, han tancat un cicle històric a Osona. Ara, amb la marxa de Cargol i de jugadors clau, com Dani Planagumà, serà interessant veure el nou projecte manlleuenc en acció.
  • Cornellà. Un dels equips més forts de la categoria inicia un any plenament ambiciós. Estrenaran camp (dimarts els de l'XTVL hi vam ser, veure vídeo) i han renovat la pràctica totalitat d'una plantilla que aquesta última temporada s'ha quedat a les portes del play-off.
  • Santboià. A la primera volta, tot eren dubtes; a la segona, l'espectacular ratxa dels de Sant Boi els ha acabat deixant com un dels grans candidats a fer coses importants el curs vinent. Els fitxatges de l'estiu, i el manteniment d'algunes peces importants els situen entre el grup d'escollits.
També hi haurà els que molts consideren (m'hi incloc) els 2 equips revelació a la Tercera d'enguany:

  • Vilafranca. El segon any dels de Puchi a Tercera des de l'últim retorn ha estat millor que l'anterior. L'equip ha estat sòlid, ha superat amb força les davallades i ha obtingut triomfs meritoris apel·lant a un concepte 100% Puchi: treball, treball i més treball.
  • Rubí. Arribava a Tercera recent ascendit, i l'equip vallesà ha sorprès a rivals i seguidors pel seu joc vistós. El conjunt rubinenc a rebut elogis unànimes, igual que el seu tècnic, Alberto Fernández, que comandarà novament l'equip en un any que segueix sent especial, el del Centenari de l'entitat.
De la Primera Catalana de l'últim curs hi participaran 2 equips:
  • Vilassar de Mar. Ha completat una segona volta espectacular, que li ha valgut l'ascens de categoria. Nouvingut a Tercera, ha estat citat pels seus rivals al grup 1 de Primera Catalana com un dels equips que més bon futbol practicava, juntament amb el campió, el Figueres.
  • Mollet. Va ser la sorpresa, i el gran animador, del grup 1 durant bona part del curs. No estava a la nòmina d'aspirants a l'ascens, però un tram central de curs pletòric el va situar a la segona plaça. Al final ha acabat lluny dels destacats, però sens dubte ha estat protagonista en el primer curs de la nova Primera Catalana.
Josep Lleó, vicepresident de la FCF, va participar a l'acte / Foto: UE Cornellà

La competició
Com s'ha fet els últims anys, el sistema de competició és clar. Entre el 6 d'agost (dilluns) i el 9 d'agost (dijous) es resoldran els 4 grups del Torneig, mitjançant 4 triangulars amb partits a 45 minuts. Al primer partit s'enfrontaran els dos primers equips del grup (veure els grups, més avall), i al segon entrarà en escena el tercer, contra el perdedor del primer duel. Divendres 10 d'agost es disputaran les dues semifinals (a 90 minuts), i disssabte, 11 d'agost, la gran final (a 90 minuts).

Els horaris
  • Els triangulars (6-9 d'agost) s'iniciaran a les 18'30 hores, finalitzant, més o menys, a les 21'30 hores.
  • Les semifinals (10 d'agost) es disputaran a les 18 hores (guanyadors grup 1 vs grup 2)  i a les 20 hores (guanyadors grup 3 vs grup 4)
  • La final del torneig (11 d'agost) es disputarà a les 18'30 hores.

Els grups
Així han quedat els grups de la competició:
  • Grup 1: Badalona, Rubí i Martinenc
  • Grup 2: Prat, Santboià i Júpiter
  • Grup 3: Sant Andreu, Vilafranca i Mollet
  • Grup 4: Manlleu, Cornellà i Vilassar
Àngel Garreta i Joan Moya, al sorteig / Elter.net
Dos grups (1 i 3) tenen un equip de cada una de les categories, i el 4 inclou la totalitat d'equips de Tercera Divisió. El Prat, ascendit a Segona B, debutarà al 2 contra un veí comarcal i exSegona B, el Santboià. El partit inaugural serà el Badalona-Rubí.

Actes paral·lels
Dos grans actes centraran l'apartat extraesportiu de la competició. Un d'ells, però, té component esportiu. Serà el partit Històrics dels Històrics que enfrontarà, a dues parts de 30 minuts, jugadors cèlebres d'edicions anteriors de la competició.
A més, per al dissabte 11 d'agost es preveu un dinar-trobada-col·loqui sobre el #futbolcat, és a dir, reunint aquells seguidors i difusors del futbol català, amb especial atenció als que en viuen el dia a dia a través de les xarxes socials. 

Comité de premsa
Per a aquest últim acte, així com per seguir el Torneig de prop, opinar-lo, comentar-lo i, en definitiva, viure'l al costat dels protagonistes, el Futbol Club Martinenc va creure oportú crear un Comité de Premsa, com ells l'anomenen, en què tinc el plaer d'estar al costat d'Àngel Garreta i Sergi Vargas, comandats pels responsables de premsa de l'entitat, amb Víctor Mur al capdavant. Així doncs, escriurem a la web, parlarem amb entrenadors, jugadors i membres dels clubs participants, i compartirem els dies de Torneig amb els companys seguidors del nostre futbol.
Víctor Mur (dreta) va encarregar-se de la presentació / Elter.net

Seguiment
A més del que poguem explicar-ne els membres del citat comité, és obvi que des de tercera.cat seguiré el Torneig a diari. El Martinenc, en aquesta voluntat de renovar (mantenint les línies mestres) el Torneig d'Històrics, ha creat una pàgina web, torneighistorics.cat, i un compte a Twitter, @thistorics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada