dimecres, 13 de maig del 2015

Alberto Varo (Pobla), porter menys golejat del curs

La lliga no ha acabat (queda l'última jornada), però el grup català de Tercera ja coneix qui és el porter menys golejat del curs. Alberto Varo, de la Pobla de Mafumet, tanca la lliga regular com el que ha rebut menys gols, ajustant el criteri al que se segueix amb el Trofeu Zamora de Primera Divisió, i tenint en compte que Varo descansarà diumenge per retornar a la titularitat al play-off d'ascens. Del mèrit individual i de l'any viscut a la Pobla en parlem amb el porter de la Canonja.

Alberto Varo, porter menys golejat del grup català de Tercera // Jaime Blanco

A tercera.cat, manies d'un servidor, mai parlem del Pitxitxi de la categoria o del Zamora del grup català de Tercera. Els dos noms es donen a les distincions al màxim golejador i al porter menys golejat, respectivament, que s'entreguen al futbol professional estatal, uns premis regits pel recompte que fa el diari Marca. Amb tot, sempre hem seguit de prop qui és el màxim golejador (tenim una pàgina dedicada al llistat complet de golejadors) i no perdem de vista quins són els porters que destaquen per la solidesa en les seves actuacions, encara no tinguem un nom propi per referir-nos a ells.

La lliga acaba aquest diumenge amb els pronòstics per al màxim golejador encara per tancar-se però amb una certesa pel que fa al porter menys golejat. Alberto Varo, que ha defensat la porteria pobletana aquest curs, ja no jugarà més en la lliga regular, i tanca el curs amb 27 gols encaixats en 33 partits disputats, el que suposa una mitjana de 0'82 gols encaixats per partit. Són millors mitjanes que les dels seus perseguidors al rànquing: Rafa Leva (Europa), 0'85 gols per partit (29 gols, 34 partits per ara) i Toni Texeira (Prat), amb 0'86 gols per partit (32 gols, 37 partits fins ara).

Les molèsties físiques arran d'un xoc amb Elhadji al Martinenc-Pobla de la J35 han fet que en les últimes setmanes Alberto Varo no hagi estat convocat per Martín Posse, i així descansi per arribar en plenes condicions al play-off d'ascens a Segona B, que s'iniciarà el cap de setmana del 23 i 24 de maig. La Pobla el disputarà com a segon classificat final, màxima fita en la història del club tarragoní.

Varo, defensant la porteria pobletana a la Bòbila de Cerdanyola // Cerdanyola FC

Des del duel al Municipal del Guinardó, Varo no ha anat convocat ni al triomf contra el Vilassar de Mar (3-0, J36) ni a l'empat de diumenge passat a Terrassa (1-1, J37) i tampoc serà a la llista en el duel que tancarà la lliga, contra el Figueres. Ha estat titular als dos últims duels Albert Ribera, el porter que ha disputat els 4 partits de lliga en què Varo no ha tingut participació durant aquest curs. A Terrassa, de fet, s'asseia a la banqueta el porter Antonio Ayala, fitxat la setmana passada.

I per què dèiem a l'encapçalat de l'article que Varo és el porter menys golejat "ajustant el criteri al que se segueix amb el Trofeu Zamora de Primera Divisió"? Doncs perquè en el cas d'aquesta distinció individual, el diari Marca té una norma respecte als partits disputats. A Primera i Segona, s'enduen el Trofeu Zamora els porters que han rebut menys gols de mitjana per partit d'entre els que s'han perdut, com a molt, 10 partits de lliga. Per tant, només entren en consideració aquells futbolistes que han disputat 28 partits o més a Primera i 32 o més a Segona. I es compta com a partit jugat sempre que el porter hagi disputat un mínim de 60 minuts del mateix.

La Pobla ha disputat enguany dos partits al Nou Estadi // CF Pobla de Mafumet

De fet, per exemple, i citant un cas que hem comentat anteriorment, el porter suplent de la Pobla, Albert Ribera, ha encaixat un gol en quatre partits disputats; serien 0'25 gols per partit, una mitjana molt inferior a la de Varo... però molt més difícil de mantenir quan es disputen 28 partits o més. 

I al futbol català, algú regula aquestes dades? La Federació Catalana de Futbol no atorga premis individuals al màxim golejador o al porter menys golejat, si bé la llista dels primers es pot consultar al seu web. Dels tres diaris esportius editats a Catalunya, Mundo Deportivo no publica classificació de porters menys golejats, L'Esportiu segueix un criteri semblant al del diari Marca (amb Varo al capdavant) i l'Sport inclou a la llista porters amb menys partits disputats. De fet, Sergi Fuertes (Ascó) se situa al capdavant de la seva classificació... però ha disputat 20 partits, sense arribar al mínim que marquen les normes que hem citat anteriorment per al Trofeu Zamora. Les xifres de Fuertes són molt meritòries: 14 gols rebuts en 20 partits, 0'70 gols en contra de mitjana. Només tancaria la lliga amb pitjor mitjana que Varo si disputés l'últim partit (Ascó-Santfeliuenc) i encaixés tres gols o més. Fuertes ha alternat la porteria asconenca aquest curs amb Jordi Chiné (19 partits jugats) i també amb Óscar Nogales (1 partit). Entre els tres sumen 40 partits en 37 jornades, ja que Chiné i Fuertes han coincidit en algun partit per expulsió i per lesió.

Fetes totes les consideracions, des de tercera.cat considerem lògica la norma establerta per Marca (i seguida per L'Esportiu en el cas del futbol català), que situa Alberto Varo com el porter menys golejat del grup català de Tercera. 

Després de tres cursos al juvenil del Nàstic (entre 2009 i 2012), Alberto Varo afrontava l'estiu de 2012 l'assalt al futbol amateur, a la disciplina de la Pobla de Mafumet. El primer curs disputava 17 partits a les ordres d'Iván Moreno; el curs següent l'alternava a cavall entre la Pobla (8 partits) i l'estrena a Segona B, disputant tres partits amb el Nàstic. Dades de la Guia Futbolcat.

Ara, amb només 22 anys, Varo completa el tercer curs com a amateur sent titular a la Pobla, i afrontarà en 10 dies el seu primer play-off d'ascens a Segona B. De totes les sensacions d'un curs històric (la Pobla ha assolit el millor registre de la seva cinquantenària existència) i dels mèrits individuals en parlem amb el porter tarragoní.

Alberto Varo, a l'Europa-Pobla // Àngel Garreta

Com estàs dels problemes físics que t'han impedit jugar els últims partits?
Al camp del Martinenc vaig tenir una topada amb Elhadji al final del partit. He estat dues setmanes fora, fent-me proves; tot just ara m'han donat els resultats, no tinc cap problema de lligaments, ni res, i si tot va bé arribo als play-off. Potser a l'anada [23 o 24 de maig, a domicili] arribo una mica just, però a la tornada de la primera eliminatòria [30 o 31 de maig, a la Pobla] sí que estaré.

Què suposa per a tu la distinció (sense que sigui un premi físic) de porter menys golejat del grup català de Tercera, seguint els mateixos criteris que el diari Marca utilitza per al Trofeu Zamora?
Imagina't... al final és el reconeixement al treball de tot un any. Des de que comences la pretemporada, els entrenaments... al final és tot un reconeixement al treball ben fet. Està clar que al final, aquesta distinció no la guanyo jo sol. És també de l'equip, que t'ajuda, que al final és el menys golejat, per la forma de jugar. Reconeixen el porter, és una cosa molt bonica. I més aconseguir-la en un equip de Tarragona, jo que sóc de la casa... què més es pot demanar?

La Pobla celebrava l'accés al play-off al vestidor del camp del Martinenc // CF Pobla de Mafumet

Pel que vam veure en l'última jornada, amb l'empat a Terrassa, va sorprendre (positivament) l'actitud de l'equip. Amb el xiulet final les reaccions de decepció dels jugadors recordaven a quan es consuma un descens o es perd una final, i això que heu tancat la lliga segons i jugareu el play-off. Es notava que volíeu el campionat.
Quan arribes el primer dia aquí, fas els primers entrenaments, veus les cares dels jugadors, l'equip... dius, "ostres, amb aquest equip hem d'anar fins al final". Hem tingut la gran sort de lluitar pel campionat fins la penúltima jornada. Com que l'accés al play-off ja ens el vam guanyar fa un parell de jornades, ara volíem quedar primers. Al final no ens ha deixat tant la sensació que hem guanyat la segona plaça, sinó que hem perdut el primer lloc. Era una opció que teníem, i l'equip volia ser campió. Una mica decebuts, però segur que quan valorem tot el que hem aconseguit, que hem fet història, amb la millor classificació de la Pobla, llavors li donarem importància.

Com arriba Alberto Varo, més enllà de la recuperació de les molèsties, i com arriba la Pobla de Mafumet al play-off d'ascens a Segona B?
Estem desitjant que comenci ja. Amb els dubtes de la vaga està una mica enlaire... però al partit contra el Figueres d'aquest diumenge ja el jugarem preparant l'anada de la primera eliminatòria del play-off. Molts dels jugadors de l'equip no hem disputat mai un play-off, estem amb les ganes i la il·lusió d'anar a per totes, es posi qui es posi al davant. Al final l'objectiu és intentar pujar, tant per al Nàstic a Segona com per a nosaltres a Segona B. Si ells no pugen ens quedaríem sense opcions, però allà estarem, donant guerra.

Un penal amb història. El delegat del Rubí no va voler veure l'aturada de Varo a xut de Ferran Vila // Jaime Blanco


Valorant una mica la teva temporada, entre els millors moments destaquem els tres penals aturats dels sis llançaments a què t'has enfrontat?
[Riu] Molt bons moments, sí. Hi havia un anunci per a porters que deia una cosa així com "a mi només m'abracen quan guanyo el duel dels onze metres". Som diferents, vestim d'una altra manera, estem sols, ningú ens abraça quan el nostre equip marca, estem com apartats. Els penals aturats són tres molt bons moments, però em quedo amb molts més: cada moment que he viscut amb els companys, entrenant-nos, jugant, compartint instants fora.

Penal aturat a Uri Escabrós (Muntanyesa) // Isidre Fabra

I el pitjor moment potser seria la derrota encaixada a Ascó (4-0)?
Sí, va ser un moment molt dur, el pitjor, va ser quan ells van donar un cop a la taula i al final és el que ha acabat determinant que ells serien campions i nosaltres subcampions. Va ser un moment dur.

Quins són els davanters, o els futbolistes rivals, que més problemes t'han donat aquesta temporada?
Aquesta és difícil, eh? [Pensa una estona] Qualsevol que m'hagi marcat... per exemple, està en Santi Triguero, és el màxim golejador ara, i quan vam anar a Vilafranca em va marcar de cap; Sascha Andreu, del Prat, em va agradar molt, un molt bon davanter; Manel Sala, també; o Marc Masip, que estava a la Muntanyesa, i me'l vaig trobar després quan vam jugar al camp del Martinenc. Vaig parlar amb ell, i com que al camp de la Monta li vaig aturar dues pilotes al final repassàvem aquelles jugades. Em quedo amb qualsevol davanter que m'hagi marcat, i també amb els de la Pobla, que als entrenaments també ens piquem molt, i al final són ells els qui et fan créixer.

I tercer penal aturat, contra el Manlleu // CF Pobla de Mafumet

El mes de març passat, en una molt bona entrevista de Rubén Miró a L'Esportiu de Catalunya (la podeu recuperar en aquest enllaç) explicaves que estaves molt vinculat al futbol tarragoní. Ets de la Canonja i segueixes molt atentament els equips del Camp de Tarragona, especialment. Suposo que amb el campionat del Nàstic a Segona B, Ascó i Pobla al capdavant de Tercera, el Morell amb opcions de pujar i el Vila-seca ja ascendit a Primera Catalana, la temporada deu ser immillorable, no?
Ho deia en aquella entrevista. Sóc una persona molt familiar, dels meus amics, i al final el futbol el que et dóna és això: conèixer molta gent, conviure amb moltes persones. I jo el visc molt des de dins, m'agrada molt, i el futbol territorial m'encanta. Quan he tingut estones lliures he anat a veure el Racing de Bonavista, el Vila-seca, l'Espanya Canonja, qualsevol equip de la comarca. I que hi hagi el Nàstic, l'Ascó i la Pobla als play-off, que el Morell estigui per pujar, el Vila-seca ja ha pujat, el Racing de Bonavista destacant a Tercera Catalana. Al final, com que coneixes a tanta gent i tens amics a cada equip, els vas a veure a tots quan pots, i els desitges el millor. Gaudeixo molt amb el futbol territorial.

El Águila, Alberto Varo estén les ales // Josep Maria Garcia - L'Esportiu de Catalunya

El company Hélder Moya, periodista i cap de premsa del CF Pobla de Mafumet, et va posar el sobrenom de El Águila. Com va sorgir? Entenc que t'agrada?
Un dia li vaig preguntar: "això de El Águila, per què?". "Home, perquè atures moltes pilotes, i quan ho fas sembla que estiguis volant, que despleguis les ales; i espero que la teva carrera sigui com la d'una àguila, i que arribis a Primera". L'Hélder és un tio que m'estima molt.

M'agradaria agrair a tot el cos tècnic de la Pobla per confiar en mi, al míster, a en Joan Puig, entrenador de porters, un dels responsables d'aquesta distinció individual; i sobretot a l'Isidre Fabra, el nostre fisioterapeuta, que m'ha cuidat com si fos el seu fill i fins i tot en dies festius com el dilluns de Pasqua, el dia de la mona, va estar tractant-me per poder arribar a jugar el següent partit. I per últim a la meva família, la que m'ha donat suport en tot moment i ha patit més que jo a cada partit per a que tot sortís bé.



Els precedents
Aquests són els porters menys golejats de la lliga regular de Tercera els últims tres cursos:

Rafa Leva (Europa) // Àngel Garreta

2011/2012
Toni Texeira (Prat) 0'64 gols per partit (23g/36p)

2012/2013
Rafa Leva (Europa), 0'65 gols per partit (20g/31p)

2013/2014
Rafa Leva (Europa) i Andrés 'Tato' Burgada (Muntanyesa), 0'72 gols per partit (23g/32p)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada