divendres, 19 de juny del 2015

Un 'play-off' diferent

La Pobla de Mafumet és la protagonista indiscutible del tram final de la competició a Tercera Divisió. El filial del Gimnàstic de Tarragona s'ha classificat per a la final de la fase d'ascens a Segona B i, en cas de superar-la, serà l'únic representant català en assolir la nova categoria. Al grup cinquè, però, aquest no és l'únic play-off que està en joc. A la dissetena plaça, el Manlleu juga la seva final particular, des de casa, sense poder fer res més que esperar una victòria global de la Pobla per seguir un any més a Tercera.


El Manlleu s'ho juga tot en un play-off que no disputa // Àngel Garreta
Una mala temporada ha condemnat el Manlleu a esperar fins a finals de juny per saber si pot seguir competint a Tercera Divisió, o consuma el descens (compensat) a Primera Catalana. El curs passat, el Prat va baixar de Segona B, però el ràpid ascens del Cornellà a la categoria de bronze aconseguia salvar el Vilassar de Mar (dissetè). Enguany, el retorn del Sant Andreu a la primera categoria íntegrament catalana fa perillar la continuïtat del Manlleu.

Reducció progressiva d'opcions

Els osonencs van veure com l'Ascó, campió del grup cinquè, no superava el Jumilla i perdia l'oportunitat d'ascendir en una sola eliminatòria. Els murcians van treure suc en el duel d'anada a la Ribera d'Ebre (2-2) i van acabar de culminar el seu ascens amb una victòria a La Hoya (3-2). Una derrota catalana que va caure com una galleda d'aigua freda sobre el club d'Osona, i així ho demostra el president manlleuenc, Pep Anglada: "Per lògica, i sense desmerèixer ningú, confiava sobretot en l’Ascó. És el campió i en una sola eliminatòria era qui ho havia de tenir més fàcil. Tot i que en el futbol de fàcil no hi ha res". Per justificar aquesta confiança, Anglada també apel·la a l’estadística, ja que semblava que la fortuna havia d'acompanyar el seu club. “Des de 2007 el campió del grup català ha pujat”, subratlla, i afegeix amb amargor: “Aquest any que ens n’hem de refiar nosaltres, no passa. És mala sort".

Els disgustos en aquest play-off van començar ben aviat pel club de la vora del riu Ter. Després que a l'anada de la primera eliminatòria cap dels catalans fos derrotat, les esperances de mantenir totes les opcions estaven latents. La derrota asconenca es va barrejar amb les eliminacions d'Europa i Figueres. Precisament, els graciencs aglutinaven bona part de les esperances osonenques, tot i ser tercers. El capità del primer equip, Josep Archilla 'Archi', ho destaca especialment: "Sempre han estat allà dalt i van treure un bon resultat en el primer partit. Em pensava que la primera la passarien". En el mateix sentit, Pep Anglada apunta el bon sabor de boca que havia deixat a Osona la primera jornada de la promoció d'ascens: "Teníem la sensació que era fàcil i que, encara que l’Ascó no ho aconseguís a la primera ronda, podrien seguir endavant encara tres equips. Que només en fossin dos va ser un cop anímic una mica dur". Com pel seu president, per Archi, l'eliminació asconenca també va ser un cop: "Fa uns anys que sóc a Manlleu i que ara ens hagi passat això m’ha fotut. Crèiem que l’Ascó podria pujar a la primera i que no hauríem d’esperar tantes setmanes. Dues eliminatòries ho fan tot molt complicat". Unes paraules que demostren la vinculació real d'un futbolista amb els seus colors i la desesperació per tancar de pressa una temporada amarga, però fer-ho amb un punt de dolçor.
 
A les semifinals, el futbol va tornar a ser cruel amb l'Ascó i, per extensió, amb el Manlleu. L'eliminació a mans del Logroñés a la tanda de penals va reduir les opcions de permanència a un sol equip: la Pobla de Mafumet. A Osona, volen mirar-ho pel cantó positiu i destaquen que, com a mínim, hi ha un equip finalista. Alberto Fernández, nou entrenador osonenc, defensa la importància de mantenir-se, cosa que el fa viure el play-off "amb una mica de nerviosisme", però proclama també que la seva decisió de fitxar pel Manlleu ha estat independent de la categoria en què acabi militant el club la propera campanya. 

Archi es mostra confiat en la Pobla // Àngel Garreta
Confiança en la Pobla

Ara, a Manlleu, tots els ulls miren directament a la Pobla de Mafumet. El filial del Nàstic té via lliure per pujar gràcies a l'ascens del primer equip, i la injecció moral després de superar el San Fernando pot ser un bon punt de partida per derrotar el Gerena. Pep Anglada es mostra convençut de l'ascens després de visitar la Pobla diumenge passat: "Estic molt esperançat. A ells els hi interessa i tenen potencial per fer-ho. A més, a nosaltres també ens toca un punt de fortuna". Des de la plantilla, Archi destaca la condició de filial de l'equip tarragoní i assegura que en la Pobla és en qui més ha confiat des del principi perquè "hi ha nanos joves que hi van i saben al que juguen". Tot i no saber-ne res del Gerena, creu cegament que el conjunt català "té molts números per pujar".

Pel seu cantó, Alberto Fernández, mira de separar l'interès del Manlleu per parlar de la darrera eliminatòria dels grana. "La temporada ha estat excel·lent, com les darreres cinc o sis que han fet". Fernández mira enrere i recorda la desgràcia que ha acompanyat l'equip tarragoní en els seus precedents a la promoció. L'eliminació per alineació indeguda a la primera ronda en la seva estrena, i una derrota per penals a la final, en la seva segona participació, van privar la Pobla d'arribar abans a Segona B. "Aquest és el seu any. A més a més, l'ascens pot canviar molt el futur d'aquests jugadors. Hi confio molt".

Comparant promocions d'ascens, Archi no hi veu color entre jugar-la o esperar. "Un és el premi d'una gran temporada. Lluites per pujar de categoria. En canvi, ara no hi podem fer res. No hi puc aportar res. Només esperar i confiar".

Futur incert però ambiciós

De cara al curs vinent, Alberto Fernández encara no ha pogut fer els moviments desitjats per confeccionar la plantilla. La incertesa de la categoria de la campanya 2015/2016 ha impedit al Manlleu poder prendre decisions. "Hi ha jugadors disposats a venir a Tercera, però potser ja no a Primera Catalana. El fet que s'allargui tant el final de temporada és un dany col·lateral de no haver fet un bon any i ens condiciona". Però tot i això, el tècnic no vol utilitzar aquesta situació com una excusa i posa per davant la il·lusió que l'ha dut a Manlleu. "No podem lligar amistosos, fitxar jugadors, parlar de quantitats econòmiques... però tirarem endavant. Tenim les idees molt clares".

Pel president del club, el projecte serà "per pujar" si el club juga a Primera Catalana, o "per ser a dalt de tot" en cas de fer-ho a Tercera. Un punt de vista compartit pel tècnic, que es mostra il·lusionat per la responsabilitat que comporta un projecte d'aquestes característiques. Fernández recorda els play-off consecutius que va disputar el Manlleu i que contrasten amb els dos darrers cursos, però apunta que seran competitius "a Primera Catalana o a Tercera". 

Ara, només el destí de la Pobla de Mafumet dictarà el futur del Manlleu. El proper diumenge 28 de juny serà determinant. Si els tarragonins superen la prova, el Manlleu podrà convertir-se en un equip fort de Tercera. Si cauen, el coco seguirà sent l'equip de Martin Posse.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada