dijous, 17 de novembre del 2011

Futbol català... al Mundial de Clubs

Avui s'ha sortejat el quadre de la Copa Mundial de Clubs de la FIFA 2011, torneig que es disputarà al Japó del 8 al 18 de desembre i que aplegarà els campions continentals, juntament amb el campió japonès, per establir quin és el campió mundial d'enguany.

Una notícia que, evidentment, podeu trobar a qualsevol mitjà i suport informatiu. La meva intenció no és la de donar-vos-la com a novetat, sinó mostrar la vessant del futbol català que té la competició.

I és que un dels equips que hi participa, l'Auckland City neozelandès, té una potent presència de jugadors que han passat pel nostre futbol. El campió de la Lliga de Campions Oceànica compta amb quatre jugadors nascuts a l'Estat espanyol. A més d'Ángel Viñas, defensa madrileny que va jugar al Rayo de Majadahonda, compta amb tres homes formats a casa nostra, i l'entrenador, Ramon Tribulietx (fitxa), que havia passat per Sant Andreu, Figueres i Castelldefels. Els vincles catalans amb l'Auckland venen de lluny, l'actual director esportiu del CE Sabadell, Xavi Roca, també hi va jugar (i hi va guanyar la lliga de Campions) abans de passar per l'Europa i retirar-se. Els tres jugadors catalans que formen part de la plantilla de l'Auckland, vells coneguts del futbol català i de tercera són:

Andreu Guerao (fitxa al web de l'Auckland City)
El migcampista barceloní, de 23 anys, va ingressar amb 10 anys a la disciplina del FC Barcelona, i va disputar un total de dues temporades a Tercera, amb el Barça C, en les quals va jugar 12 partits. Després va passar pel filial del Màlaga, per marxar el 2006 a l'Sporting.

A Gijón aconseguiria l'ascens i el debut a Primera. El 2010 s'enrolaria a les files del Polònia de Varsòvia, dirigit per José Mari Bakero. Hi jugava mig any i fitxava llavors per l'Auckland City, amb qui s'ha coronat campió continental.





Albert Riera (fitxa al web de l'Auckland City)
Albert Riera Vidal, a qui anomenen el Terrorista (expliquen que per una anècdota derivada de la seva foto al carnet d'identitat) té 27 anys. Barceloní, va passar pel futbol aragonès (Binèfar, Monsó), abans de jugar uns quants anys al futbol lleidatà. Formava part del sorprenent Benavent que va pujar a Tercera la temporada 2009/2010 després d'haver encadenat diversos ascensos (ell formava part de la plantilla que va pujar de Catalana), i que va "morir" amb el trasllat a Ascó. Del Segrià va passar a Nova Zelanda, on va arribar per unir-se al projecte de Tribulitetx.







Manel 'Xino' Expósito (fitxa al web de l'Auckland City)
Li incloem el sobrenom de guerra per què així es fa anomenar, fins i tot, al seu compte de twitter. És, potser, el jugador més mediàtic dels que tenen passat al futbol català. El 'Xino' Expósito formava part dels jugadors del filial del barça que van debutar amb el primer equip durant l'estada de Frank Rijkaard a la banqueta blaugrana. De fet, va debutar amb el primer equip fa 8 anys i un dia, la mateixa data que Leo Messi. El company Ferran Martínez li dedicava un interessant reportatge ahir mateix. Abans havia jugat al Vic, el Júpiter  i el Sant Andreu, amb qui va disputar la Tercera divisió. En dos anys al Narcís Sala va marcar 21 gols en 82 partits. Del filial blaugrana va passar al de l'Atlètic de Madrid, en què va compartir vestidor amb Fernando Torres. Després tornaria a futbol català, a Segona B. Passaria pel Miapuesta Figueres, on coincidiria amb el seu actual tècnic, Ramon Tribulietx; i, amb Benidorm pel mig, per la Grama.

Després de jugar a Múrcia i Badajoz, Expósito es va deixar seduir pel projecte neozelandès que, amb la Lliga de Campions com a ganxo, el durà, a ell i als seus companys catalans, a viure un "partit FIFA", com a mínim.

El camí
El 8 de desembre s'enfrontaran al campió de la lliga japonesa (a hores d'ara encara s'ha de decidir). Si guanyen, s'enfrontaran al Monterrey mexicà als quarts de final. l'única manera de creuar-se amb el Barça seria arribant a la final, és a dir, superant tres rondes. Un objectiu més que complicat, però que convida a somiar a uns jugadors que, no fa tant de temps, eren protagonistes del nostre futbol diari. 

1 comentari: